TPS-tarinat: Mimmun ja Räpsän terveiset TPS-yhteisölle

19.03.2020 21:00

TPS:n naisten edustusjoukkueen kapteenin, Mira ”Mimmu” Anderssonin mukaan vuoteen 2020 on jo tähän mennessä mahtunut paljon poikkeuksellisia ja historiallisia asioita: TPS:n naisten edustusjoukkue sai historiansa ensimmäisen ulkomaalaisvahvistuksen, jalkapallon naisten kotimaisen pääsarjan nimi muuttui ja Suomessa siirryttiin poikkeusolojen lainsäädäntöön koronaviruksen takia.

Brasiliassa syntynyt ja Yhdysvalloissa jalkapallo-oppinsa saanut hyökkäyspään pelaaja Gabriela ”Gabi” Pelogi liittyi joukkueeseen maaliskuun alussa.

– Ehdimme treenata Gabin kanssa kimpassa puolitoista viikkoa ennen joukkueharjoitusten keskeyttämistä. Sinä aikana veimme hänet yhdessä joukkueen kanssa brunssille ja avantoon uimaan. Hän innostui kylmästä vedestä kuumaa saunaa enemmän, Andersson kertoo.

– Gabi on yrittänyt innokkaasti opetella tärkeimpiä suomen kielen sanoja, mitä treeneissä tarvitaan. Esimerkiksi vasen ja oikea ovat nyt jo hanskassa. Kaikki ovat kovin innoissaan, sekä Gabi että me suomalaiset pelaajat, Andersson jatkaa.

Kun kausi 2020 alkaa, eivät Pelogi ja kumppanit pelaa enää Naisten liigaa vaan Subway Kansallista Liigaa. Anderssonin mukaan sarjan uusi nimi vaatii totuttelua, mutta erityisen ylpeä hän on viestistä, jonka nimenmuutos lähettää.

– Olen ylpeä siitä, että tasavertaisuutta viedään sarjan nimellä tällä tavalla Suomessa eteenpäin. Jalkapallo on jalkapalloa riippumatta siitä, kuka sitä palloa potkii.

TPS valmistautui sarjakauteen uusvanhan päävalmentajansa Sami Haltian johdolla, ja pelien piti alkaa 28. maaliskuuta. Koronaviruksen myötä Kansallisen Liigan kauden avaus kuitenkin siirtyy tulevaisuuteen. Samoin kävi Veikkausliigalle.

– Kyllähän tämä on vaikea paikka. Odotimme kauden alkua jo innolla. Nyt emme tiedä, koska pelit saadaan käyntiin. Kyllä tässä joutuu itseään psyykkaamaan eri tavalla. Lisäksi koko ajan mieltä painaa huoli yhteiskunnan tilanteesta, Andersson kuvailee.

Koronaviruksen takia tehtyjen rajoitustoimien johdosta TPS:n naisten ja miesten edustusjoukkueet eivät tällä hetkellä järjestä joukkueharjoituksia. Molempien edustusjoukkueiden pelaajat ovat saaneet ohjeet omatoimiseen harjoitteluun. Omatoimiohjelman on laatinut TPS:n uusi fysiikkavalmentaja Simone Lucchesi.

– Meillä on tarkka päivittäinen omatoimiohjelma. Harjoitusohjelma sisältää juoksuharjoituksia ja kuntosaliharjoitteita, mutta kuntosaliliikkeet ovat sellaisia, jotka voi tehdä kotona. Viikossa on yksi lepopäivä, muille päiville on suunniteltu tehtäväksi harjoitteita, Mira Andersson kertoo.

TPS:n miesten edustusjoukkueen konkari Sami ”Räpsä” Rähmönen kiittelee maailmaa nähneen italialaisen fysiikkavalmentajan tuomia uusia tuulia.

– Olemme saaneet Simonelta hyviä ohjeita. Hän on tuonut esimerkiksi kuntosaliharjoitteluun sellaisia liikkeitä, joita en ole itse koskaan aiemmin pitkällä urallani tehnyt.

Myös Andersson tervehtii uusia harjoittelumetodeja ilolla.

– Simone on tuonut meidän treeniohjelmaan uudenlaisia juoksuharjoituksia, jollaisia emme ole ennen vetäneet. Se on ollut hyvä lisä harjoitteluun. Juoksuharjoitukset ovat aika pitkäkestoisia, mutta sisältävät pelinomaisia asioita, kuten nopeita käännöksiä.

Anderssonin mukaan valmennusjohto on toivonut, että fyysisten harjoitteiden ohella pelaajat ylläpitäisivät ”pallotatsia” mahdollisuuksien mukaan.

– Kävimme äsken omatoimisesti potkimassa parin maalivahdin ja kenttäpelaajan kanssa. Pistimme pystyyn pienellä porukalla omatoimiset maalintekoharjoitukset, kun ei muuten saa kokoontua joukkueena harjoittelemaan.

Rähmönen kertoo, että myöskään miesten edustusjoukkueen pelaajat eivät ole unohtaneet palloa, vaikka joukkueharjoitukset ovat tauolla. Pelaajat ovat käyneet treenaamassa omatoimisesti pienellä porukalla.

Tepsiläisyyden ruumiillistumat, 15 kautta TPS:n edustusjoukkueessa pelannut Sami Rähmönen ja 11 kautta edustuksessa pelannut Mira Andersson haluavat vaikeina aikoina lähettää terveisensä TPS-yhteisölle, joka lopulta on seuran suurin voimavara.

– Koettakaa olla positiivisia. Kyllä kausi varmastikin jossain kohtaa alkaa. Kun se alkaa, niin sitten mennään lujaa ja nautitaan jalkapallosta yhdessä, Rähmönen sanoo.

– Pitäkää mieli kirkkaana. Pidetään TPS-yhteisön kesken huolta toinen toisistamme, Andersson jatkaa.

Teksti: Aleksi Ristimäki