Etusivu » Juniorit » Ohjeet ja palvelut Tepsiläisille » Turvallinen harrastaminen Tepsissä
Lasten turvallisuus seuratoiminnassa on meidän kaikkien yhteinen tavoite. Jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus tulla hyväksytyksi TPS Jalkapallon toiminnassa omana itsenään. Toimintamme keskeisenä lähtökohtana on, että jokaisella on turvallista harrastaa. Pyrimme ohjeistuksillamme ehkäisemään kiusaamista ja epäasiallista käytöstä.
Turvallisen harrastamisen varmistamiseen kuuluu myös lasten ja nuorten suojaaminen seuratoimijoiden rikostaustaotteiden tarkastamisella.
Pelaajamme ovat itse myös määritelleet, minkälainen TPS:n pelaaja ja joukkue on kentällä ja sen ulkopuolella ja odotamme, että kaikki toimivat näiden määritelmien sekä seuran sääntöjen ja toimintaohjeiden mukaisesti.
Tutustuthan alla oleviin ohjeistuksiin ja varmistathan omalla käytökselläsi turvallisen toimintaympäristön jokaiselle tepsiläiselle.
LASTEN JA NUORTEN KANSSA TYÖSKENTELEVIEN RIKOSTAUSTAN SELVITTÄMINEN
Yleistä
Lainsäädäntö velvoittaa Suomessa selvittämään lasten
kanssa työskentelevien rikostaustan
Lainsäädännön henki tältä osin on turvata lapselle paras
ja turvallinen kasvuympäristö myös mm. harrastus- ja
kilpaurheilutoiminnan parissa
Palloliiton ohjeistuksen mukaan jalkapalloseuroissa on
vapaaehtoisten osalta rikostaustaote selvitettävä
valmentajilta, joukkueenjohtajilta, huoltajilta sekä muilta
seuran määrittelemiltä lasten ja nuorten kanssa läheisesti
toimivilta.
Vapaaehtoisten rikostaustan selvittämisen tausta
Rikostaustan selvittämisen prosessi seurassa
Joukkueen pelisäännöt
Jokaisen joukkueen tulee tehdä omat pelisääntönsä, joiden mukaan kaikki – pelaajat, toimihenkilöt, vanhemmat – toimivat. Pelisäännöillä pyritään lisäämään urheilijoiden turvallisuuden- ja yhteenkuuluvuudentunnetta
Lapsille tulee luoda mahdollisuuksia osallistua heitä koskevaan päätöksentekoon. Tämä luo ympäristöä, missä he uskaltavat puolustaa oikeuksiaan ja nostaa esiin huoliaan. Pelisääntöjen luominen yhdessä on helppo tapa osallistaa nuoria urheilijoita, sekä saada heidät sitoutumaan yhteisiin sääntöihin.
Pelisääntöjen luomisen yhteydessä lapsille ja nuorille on myös kerrottava heidän oikeuksistaan, sekä ohjeistettava miten toimia jos he kokevat epäasiallista käytöstä.
TPS:ssa pelaajt ovat ite määritelleet, millainen TPS:n pelaaja ja joukkue on kentällä ja sen ulkopuolella (lue valikon kohta ”Tepsiläinen pelaaja ja joukkue”).
Ohje pelisääntöjen luomiseen ja lasten oikeuksista kertomiseen
TPS:n pelaajat ovat itse määritelleet, minkälainen TPS:n pelaaja ja joukkue on kentällä ja sen ulkopuolella.
Nämä määritelmät tulee huomioida joukkueen pelisääntökeskusteluissa. Koska pelaajien mielestä TPS:n joukkue näyttää esimerkiksi yhtenäiseltä ja ammattimaiselta, käykää keskusteluissa läpi mitä se pelaajien mielestä käytännössä tarkoittaa. Mitä on yhtenäisyys, mitä on ammattimaisuus ja niin edelleen.
Pelisäännöissä tulee toki huomioida muutakin; esimerkiksi miten ilmoitetaan osallistumisesta, miten käyttäydytään ja niin edelleen. Näiden vastausten on siis tarkoitus olla pelisääntökeskustelun tukena, sillä näissä vastauksissa kuuluu pelaajien ääni.
MILLAINEN TPS:N PELAAJA ON PUKUKOPISSA?
Pelaajien vastausten mukaisesti TPS:n pelaaja on pukukopissa:
MILLAINEN TPS:N PELAAJA ON KENTÄLLÄ?
Pelaajien vastausten mukaisesti TPS:n pelaaja on kentällä:
MILLAINEN TPS:N PELAAJA ON KENTÄN ULKOPUOLELLA?
Pelaajien vastausten mukaisesti TPS:n pelaaja on kentän ulkopuolella:
MILTÄ TPS:N JOUKKUE NÄYTTÄÄ ULOSPÄIN JA MINKÄLAINEN JOUKKUE ME HALUAMME OLLA?
Ehkäistäksemme sellaiset riskitekijät, jotka saattavat johtaa erilaiseen kiusaamiseen olemme laatineet ohjeet kiusaamisen ennaltaehkäisyyn.
Kiusaamisen osalta TPS:lla on nollatoleranssi. Mikäli kiusaamista tapahtuu, tulee siihen reagoida välittömästi. Olemmekin laatineet ohjeistuksen, miten tulee toimia kiusaamisen tultua ilmi.
On tärkeä huomioida, että kiusaaminen on hyvin yleisesti ryhmäilmiö, jossa melkein jokaisella joukkueen jäsenellä on rooli. Ryhmäilmiön vuoksi prosessin jälkeen on syytä nostaa kiusaaminen keskusteluun koko joukkueen kanssa.
Seuraavassa on esitelty prosessit kiusaamisen ennaltaehkäisyyn ja kiusaamistapauksen tullessa esiin. Muistutetaan toiminnassamme kaikille, että kiusaaminen ei tepsi ikinä!
ENNALTAEHKÄISY / PELAAJAT
ENNALTAEHKÄISY / JOUKKUEENJOHTO JA TOIMIHENKILÖT
ENNALTAEHKÄISY / VANHEMMAT
Määritelkää kiusaaminen:
Kiusaamisena pidetään sitä, kun yhdelle ja samalle lapselle/nuorelle aiheutetaan toistuvasti pahaa mieltä. Tekijänä on joku tai jotkut, jota vastaan lapsen/nuoren on vaikea puolustautua.
Älä arvota joukkueen muita pelaajia heidän ominaisuuksiensa kautta.
Älä määrittele kielteisillä tavoilla joukkuetovereita.
Aseta selvät rajat, mikä on hyväksyttävää käyttäytymistä toisia kohtaan.
Tue kaverisuhteita.
Kertominen mahdollisesta kiusaamisesta on helpompaa, jos vanhemmat ovat olleet kiinnostuneita kavereista.
PELAAJAT
Kiusattu lapsi/nuori
Kiusannut lapsi/nuori
JOUKKUEENJOHTO JA TOIMIHENKILÖT
Sovittelun jälkeen siirrytään normaaliin arkeen. On tärkeä muistaa,
että kiusaamiseen syyllistyneet ovat toimineet väärin mutta se ei tee
heistä pahoja ihmisiä. Seuraamuksen hoitamisen jälkeen asiaa ei
nosteta enää esiin (paitsi seurantapalaverissa).
Mikäli kiusaaminen toistuu, otetaan asia välittömästi uuteen prosessiin. Pidetään sovitussa aikataulussa seurantapalaveri:
VANHEMMAT
Kiusatun lapsen/nuoren vanhempi
Kiusaamiseen syyllistyneen lapsen/nuoren vanhempi
TPS Juniorijalkapallo ry – turvallisuussuunnitelma ja –ohjeistus
Seuran käyttämien harjoituspaikkojen ja seuran harjoitustapahtumien turvallisuus
Seuran joukkueiden peli- ja turnausmatkojen turvallisuus
Seurajohdon vastuu toiminnan turvallisuudesta
Seuran kokonaisvaltainen turvallisuuskonsepti
Turvallisuussuunnitelmapohjat otteluiden, turnausten ja muiden tapahtumien järjestämiseen
Seuratoimijan toimintaohjeet ongelma-, poikkeus- ja kriisitilanteissa
Kriisiviestintä
Yksinkertaisimmillaan kriisiviestinnän kuvataan olevan nopeutettua perusviestintää. Kriisillä tarkoitetaan esimerkiksi tapahtumaa, jossa seuran pelaaja tai toimihenkilö on joutunut rikoksen tai suurta medianäkyvyyttä saaneen onnettomuuden uhriksi. Toinen esimerkkitapaus on seuran tai joukkueen valmentajan / toimihenkilön erottaminen tai epäsovussa tapahtuva irtisanoutuminen.
Seuran hallitus on keskustellut kriisiviestinnän mahdollisesta tarpeesta sekä vastuuhenkilöistä kokouksissaan. On päädytty tulokseen, jossa kriisiviestinnästä vastaavat seuran puheenjohtaja ja toiminnanjohtaja keskenään sopimallaan työnjaolla.
Kriisiviestintä joukkueissa
Mikäli joukkueelle ilmenee tarvetta kriisiviestintään, tulee joukkueen taustahenkilöiden olla ensin yhteydessä seuran puheenjohtajaan ja toiminnanjohtajaan lisäohjeistusta varten. Joukkueen ei omin päin tule viestiä kriisitilanteissa kenellekään, vaan kaikki tiedottaminen kulkee silloin seurajohdon kautta.
Urheiluharrastuksesta saa parhaimmillaan iloa, onnistumisia ja hyviä ystäviä. Väestöliiton ja suomalaisen urheilun yhteishankkeessa edistetään jokaisen oikeutta nauttia urheilusta turvallisesti sekä tulla kohdelluksi tasa-arvoisesti ja kunnioittavasti.
Oletko sinä kohdannut epäasiallista käytöstä tai häirintää urheilussa?
Yhteyttä voivat ottaa urheilijat, urheilijan vanhemmat, valmentajat, sekä urheiluseurojen tai lajiliittojen työntekijät ja vapaaehtoiset.
Lisätietoja: https://www.etoleyksin.fi/
Turvalliseen harrastamiseen ja seuratoimintaan liittyvissä asioissa voit olla yhteydessä seuran toiminnanjohtajaan ja tarvittaessa muuhun operatiiviseen henkilöstöön.