Seura

Turun Palloseura

Turun Palloseura (TPS) on vuonna 1922 perustettu palloilun yleisseura, jonka lajeista jalkapallo on Tepsin perustava ja suurin laji. Seuran muita lajeja ovat jääkiekko, salibandy ja keilailu. Historiassa seuran lajivalikoimaan on kuulunut myös jää- ja käsipallotoimintaa. TPS syntyi, kun Turun suomenkieliset jalkapalloilijat yhdistivät voimansa vastavoimaksi Åbo IFK:lle. 

Turun Palloseuran seurarakenteessa ylimpänä on TPS ry, jonka jäsenyhdistyksiä lajit ja muut yhdistykset (Tepsiläiset, Senioritepsiläiset) ovat. Rakenteessa on mukana myös TPS Säätiö. Seurayhteisön vuosittainen taloudellinen vaikuttavuus on 36 miljoonaa euroa, ja se pitää sisällään noin 80 joukkuetta, 1600 pelaajaa, 12 000 vuosittaista tapahtumaa ja 970 henkilötyövuotta. 

Turun Palloseurasta on muodostunut keskeinen urheiluelämän vaikuttaja, joka kuuluu kiinteänä osana Turkuun ja turkulaisuuteen; Turun linna, tuomiokirkko, Aurajoki ja TPS – niistä Turku tunnetaan. 

TPS Jalkapallo 

TPS:n miesten ja naisten edustusjoukkueiden sekä GANT-Akatemian toiminnasta vastaa FC TPS Turku Oy ja juniorijoukkueiden toiminnasta TPS Juniorijalkapallo ry, joka vastaa myös TPS Jalkapallon iltapäiväkerhotoiminnasta. 

TPS Jalkapallossa on mukana lähes 900 pelaajaa, yli 50 valmentajaa, yli 100 viikoittaista vapaaehtoista. Päätoimisia työntekijöitä organisaatioissa on yhteensä 16. TPS Jalkapallon vuosittainen taloudellinen vaikutus yhteiskuntaan on noin 8 miljoonaa euroa (UEFA SROI). 

Jalkapallossa TPS on tutkitusti yksi Suomen perinteikkäimmistä ja tunnetuimmista jalkapalloseuroista (kts. esimerkiksi SponsorOptimizer 2018 -tutkimus). Historiastamme löytyy 76 miesten ja 32 naisten pääsarjakautta, 8 miesten Suomen mestaruutta & 3 Suomen Cupia sekä yksi naisten Suomen mestaruus. Merkittävä määrä ulkomailla pelaavia TPS-kasvatteja viestii juniorityömme laadukkuudesta. Nykypäivän kirkkaimpana tähtenä tuikkii Huuhkajien kapteeni Lukas Hradecky. 

TPS on kulkenut yli sadan vuoden aikana pitkän ja mutkikkaan tien suomalaisen jalkapallon huipulla ja sen tuntumassa. Välillä on jouduttu hakemaan vauhtia divisioonatasoltakin, mutta mestaruussarja on selkeästi se taso, jolle TPS Suomen jalkapallokentällä kuuluu.