TPS-kasvatti Lukas Hradecky on Bundesliigan mestari!

Maalivahti Lukas Hradeckyn edustama Bayer Leverkusen varmisti tänään sunnuntaina Saksan Bundesliigan mestaruuden. Leverkusenin mestaruus varmistui 5–0-kotivoitolla Werder Bremenistä.

TPS-kasvatti Hradeckyn kipparoiman Leverkusenin kausi on ollut suorastaan satumainen, sillä joukkue ei ole hävinnyt kauden aikana yhteen ottelua. Xabi Alonson valmentaman Leverkusenin mahtivirettä ei ole pystynyt horjuttamaan edes kestomenestyjä Bayern München, joka on voittanut 11 edellistä Saksan mestaruutta. Yksi kauden kulminaatiopisteistä olikin Leverkusenin ja Bayernin sarjakauden toinen kohtaaminen pari kuukautta takaperin, jonka Leverkusen vei nimiinsä puhtaasti 3–0.

Hradeckyn kausi on ollut menestys myös henkilökohtaisella tasolla. Turkulaismaalivahti on torjunut yhtä vaille kaikissa tämän kauden Bundesliiga-peleissä ja pelannut jo 14 nollapeliä. Hradecky teki helmikuussa Bundesliiga-historiaa, kun hänestä tuli Saksan pääsarjan kaikkien aikojen eniten nollapelejä torjunut maalivahti. Nyt Huuhkajien luottomaalivahdilla on tilillään jo 85 nollapeliä kivikovassa Bundesliigassa.

34-vuotias Hradecky on pitkällä urallaan noussut yhdeksi Suomen kaikkien aikojen jalkapalloilijoista. Saksan Bundesliigan voitto joukkueen ykkösmaalivahtina ja kapteenina on saavutus, johon suomalaisista jalkapalloilijoista voi verrata vain Jari Litmasen ja Sami Hyypiän omien seurajoukkueidensa kanssa saavuttamia Mestarien liigan voittoja. Hradecky on ensimmäinen suomalaispelaaja, joka kipparoi joukkueensa Euroopan top 5 -liigan mestariksi.

TPS-kasvatti Hradeckyn ansioluettelo jalkapalloilun saralla on kertakaikkisen komea: Bundesliigan mestari, Bundesliigan paras maalivahti ja Bayer Leverkusenin kapteeni, Suomen A-maajoukkueen kapteeni, vuoden urheilija Suomessa, kuusi Urheilutoimittajain liiton valintaa vuoden parhaaksi suomalaiseksi jalkapalloilijaksi, Tanskan liigan vuoden maalivahdin titteli – unohtamatta tietenkään vuoden turkulaisen ja vuoden tepsiläisen titteleitä.

Persoonallaan Hradecky on tehnyt lähtemättömän vaikutuksen jalkapallon ystäviin. Sympaattisella veskarilla on aina aikaa niin pienille kuin isoillekin faneille. Olipa kyseessä sitten monikymmentuhatpäisen kotiyleisön huudattaminen Saksan Bundesliigassa tai satojen nimmareiden kirjoittaminen lapsille omalla lapsuuden kotikentällä Runosmäessä, ”Luke” hoitaa homman viimeisen päälle tyylikkäästi ja huumorin kukka kukkien.

Hradecky ponnisti TPS:stä maailmalle 15 vuotta sitten. Saksassa hän on pelannut jo vuodesta 2015 lähtien. Runosmäen liimanäppi ei kuitenkaan ole juuriaan unohtanut.

– Olen ylpeästi TPS-kasvatti. Kaikki kaverit, taidot ja arvot tulivat aikanaan Tepsin kautta. Edelleen tulee viikoittain seurattua Tepsiä ja Tepsi on iso osa elämääni, Hradecky sanoo.

Hradecky piipahti TPS TV:n haastattelussa viime kesänä, ennen kuluvan Bundesliiga-kauden alkua. Luken kanssa juteltiin hänen pitkän uransa eri vaiheista ja totta kai myös Tepsistä. Katso video alta!

Valokuva: Tiina Pirilä

Lisää uutisia