Naisille kauden ensimmäinen tappio

TPS joutui lähtemään kauden pisimmältä vierasmatkalta ilman pisteitä, kun Rovaniemen Palloseura aiheutti mustavalkoisille kauden ensimmäisen tappion.

TPS aloitti ottelun terävästi ja RoPS joutui ensiminuuteilla puolustuskannalle. Kotijoukkueen ensimmäiset hyökkäykset nähtiin kun ottelua oli pelattu kymmenisen minuuttia, mutta Inkeri Niemi reagoi oikeaan aikaan ja selvitti ensimmäiset tilanteet. Hetkeä myöhemmin ei avausmaali ollut kaukana toisessa päässä kenttää, sillä TPS:n kulmapotku päätyi lopulta ylärimaan.

Kun käynnissä oli ottelun 14. peliminuutti, pääsi RoPS kuin varkain maalipaikkaan ja Pinja Spets upotti pallon ohi Niemen ja kotijoukkue pääsi juhlimaan avausmaalia. Seuraavan kymmenen minuutin aikana Laura Linnala järjesti mustavalkoisille kolme paikkaa, mutta Juuli-Ilona Varis oli maalillaan tarkkana. Lopulta 24. peliminuutilla Linnala pääsi katkomaan rovaniemeläisten syötön ja pienen nousun jälkeen pallo löytyi kotijoukkueen maaliverkoista ja taululla 1-1 lukemat.

TPS lähti hakemaan johto-osumaan, mutta seuraavaa vaarallista tilannetta saatiin odottaa lähes ensimmäisen puoliajan loppuun ja mustavalkoisten epäonneksi se tuli RoPS:lle. 39. peliminuutilla RoPS:n pelaaja kaatui maalialueella ja tuomari näytti pilkkua. Pallon taakse asteli Pinja Spets, joka upotti illan toisensa oikeaan yläkulmaan. Avauspuolikkaalla ei lisäosumia nähty, vaan tauolle mentiin 2-1 lukemissa.

Mustavalkoiset aloittivat toisen puoliajan vahvasti ja painoivat pelin RoPS:n päätyyn. Paineistus ei kuitenkaan tuottanut tulosta, vaan kun ottelua oli pelattu tunti, pääsi Anni Ollila iskemään kotijoukkueen 3-1 johtoon.
TPS haki maaleja tiiviisti, mutta Varis oli maalillaan tarkkana ja nappasi laukaukset syliinsä. Kun käynnissä oli 69. peliminuutti Linnala pääsi karkaamaan RoPS:n puolustukselta, mutta Varis luki tilanteen ja pelasi paikan pois. Kymmenen minuuttia ennen loppua Linnala ja Jenni Kauppi pääsivät vaaralliseen hyökkäykseen, mutta laukausta ei saatu aikaan.

RoPS:n puolustus pidettiin kiireisenä ottelun loppuun asti, mutta palloa ei maaliverkkoihin asti saatu. Aivan ottelun lopussa kavennusta päästiin hakemaan vielä pilkulta, mutta Varis luki Jenni Rannuksen ratkaisun ja syöksyi oikeaan kulmaan. Lopulta tuomaristo puhalsi pelin päättyneeksi ja RoPS nappasi täyden pistepotin 3-1 lukemilla. Puolustaja Netta Laasio kiteyttää pelaajien tunnelmia ottelun jälkeen.

– Jokaista tietysti harmittaa, se on ihan selvää, mutta ei tätä asiaa tarvi tämän enempää jäädä murehtimaan. Saatiin tänään rakenneltua hyvin maalipaikkoja, mutta viimeinen päättäväisyys puutui ja se näkyi taululla.

Laasio kuuluu Palloseuran kapteenistoon yhdessä poissa olleen Laura Wentjärven ja tänään kapteenina toimineen Inkeri Niemen kanssa ja vaikeiden hetkien aikana tämä rooli myös korostuu.

– Suurin osa omassa tekemisessä näkyi pelin aikana. Yritin rauhoitella pelaajia saada päitä pystyyn niin matsin aikana, kuin sen jälkeen. Nyt ajetaan pitkä matka kotiin ja sen jälkeen palaudutaan ja siirretään katseet seuraavaan peliin.

Rovaniemellä pelattu ottelu oli siitä poikkeuksellinen, että paikalle saatiin myös yleisöä. Laasion mukaan tämä näkyi pelissä ja hän toivookin, että seuraavassa kotiottelussa olisi yleisön tuki.

– Vaikka yleisö olikin RoPS:n puolella, niin olihan se hienoa, että paikalla oli taas katsojia. Yleisö tuo aina oman tunnelmansa, joten toivotaan, että pääsemme kotiyleisön edessä pelaamaan jo seuraavassa kotipelissä. Kahdennentoista kenttäpelaajan tuki on aina iso asia.

Palloseuran päävalmentaja Akusti Salonen harmitteli sitä, että kauden aiemmissakin otteluissa näkynyt kiire näkyi pelissä myös tänään ja nyt entistä korostuneemmin.

– Tänään isoin ongelma oli se, että hätäiltiin liikaa maalipaikoissa, kun niitä saatiin. Jo aiemmissa peleissä olen tästä puhunut, mutta silloin samat ongelmat olivat alempana kenttää. Nyt ne olivat vastustajan boksissa ja se korostui äärimmäisen paljon.

Tappion jälkeen Salosen tärkeimpiin prioriteetteihin kuului se, että joukkueen kanssa keskusteltiin pelistä tuloksen takaa ja muistutettiin siitä, mitä kentällä tapahtui.

– Maalien lisäksi RoPS pääsi vain pari kertaa maalipaikoille, kun taas meillä paikkoja oli paljon. Keskusteltiin ottelun jälkeen juuri tästä pelaajien kanssa. Jos pystyy luomaan tälläisen määrän paikkoja, niin ei voi olla pelkkä vastaanottaja. Jalkapallo on kuitenkin peli, jossa vain maalit ratkaisevat. Emme pystyneet hyödyntämään paikkojamme ja RoPS oli parempi 3-1 lukemilla.

Päivän ottelua ei jäädä liikaa murehtimaan, vaan katseet on jo siirretty kotiotteluun. Laasion tavoin myös Salonen huomasi yleisön paikallaolon ja hänen mielipiteensä torstain kotiottelun yleisötilanteesta on selkeä.

– Katseet on jo käännetty torstain kotipeliin ja toivotaan, että se päästäisiin pelaamaan kotiyleisön edessä. Tänään oli mukava pelata, koska pelissä oli pitkästä aikaa yleisöä. Jokainen katsoja käyttäytyi fiksusti ja vastuullisesti, enkä näe mitään perusteluja sille, miksi emme voisi kotiyleisön edessä pelata.