Toiminnanjohtaja Kim Ekroosin tilannekatsaus – joulukuu 2023

Toiminnanjohtaja Kim Ekroosin tilannekatsaus

Kausi takana – uusi edessä

Tätä kirjoitettaessa on ensimmäinen kauteni TPS:n Juniorijalkapallon toiminnanjohtajana takana, ja uusi kausi on alkanut. Pestin ensimmäiset yhdeksän kuukautta ovat menneet kuin siivillä, ja paljon on tuohon ajanjaksoon mahtunut. Otetaan siis vilkaisu peruutuspeiliin, ennen kuin siirretään katse tulevaan. 

Mistä lähdettiin liikkeelle ja mihin päädyttiin?

Hyppäsin pestiini vaiheessa, jossa uusi kausi oli varsinaisen pelikauden osalta juuri alkamassa, joten juna kulki jo kovaa vauhtia. Paljon oli kirittävää, ja vaikka paljon saimme jo aikaan, emme vielä saaneet kirittyä kelloa kiinni. 

Tehdessäni menneen kauden yhteenvetoa huomasin, että vauhti on todella ollut hengästyttävää, ja paljon on kuitenkin saatu jo tehtyä tai vähintään prosesseja käynnistettyä, vaikka riittämättömyyden tunne välillä puseroon hiipiikin.  

Kuten näissäkin katsauksissa on todettu, oli ensin tärkeää saada käsitys nykytilanteesta ja tehdä tämän selvityksen myötä suunnitelmaa ensin ensimmäisille kuukausille ja kriittisille kehityskohteille ja sen jälkeen kääntää katsetta jo hieman kauemmas. Korjausliikkeitä tehtiin ensin operatiivisen toiminnan prosesseissa, eli arjen työskentelyssä; toimintatavoissa ja -kulttuurissa, henkilöstö- ja taloushallinnossa, viestinnässä ja IT-toiminnoissa. Iltapäivätoimintaa tehostettiin ja toimintatapoja muokattiin, urheilupuolen prosesseja, erityisesti valmentajarekrytointia muutettiin ja kehitettiin, tehtiin päätöksiä urheilupuolen henkilöstöresursseihin panostamisesta ja suunniteltiin vahvasti myös uudistuksia aikuisjoukkueiden toimintaan. Viime mainituista naisten edustusjoukkueen kilpailutoiminnan hallinnoinnin siirto on merkittävin uudistus ja samalla myös selkeä signaali siitä, mihin suuntaan TPS Jalkapallo haluaa naisten pelaaman jalkapallon edellytyksiä kehittää. Olen hyvin tyytyväinen tästä muutoksesta ja sen luomista positiivisista tulevaisuuden näkymistä. 

Paljon tehtiin ja monessa asiassa onnistuimme ja saimme vietyä seuran toimintaa lyhyessäkin ajassa merkittävästi eteenpäin, mutta onnistuimmeko kaikessa, ja onko jalkaa voinut loppuvuoden lähestyessä nostaa kaasulta? Emme ja ei voi. Ja siitä pääsemmekin teemaan, joka toimikoon kantavana ajatuksenamme läpi alkaneen kauden: Meidän on oltava parempia. Joka mittarilla, joka tehtävässä, voimme onnistua paremmin ja löytää kehityskohteita, joita voimme parantaa. Synkistelyyn ei ole syytä, mutta syytä on ymmärtää tosiasiat ja lähetä paiskimaan hommia vieläkin kovempaa, kuin mitä tähän saakka olemme tehneet. Menestys kun tulee ennen työtä vain sanakirjassa. 

Katse eteenpäin

Sinne se on siirretty. Uutta verta on tuotu kehiin, uusia toimintamalleja on otettu käyttöön, toiminta on suunnitelmallista ja pohja aiempaa vakaampi. Omassa roolissani on tärkeää, että pystyy katsomaan riittävän kauas tulevaisuuteen, sillä vaikka tulevaa ei voi ennustaa, sitä voi ja pitää ennakoida. On tärkeää tietää mahdollisimman tarkasti, että miltä tilanne näyttää vaikkapa heinäkuussa – puhutaan sitten toiminnasta tai taloudesta. Suunnitelmallisuus auttaa meitä kirimään sitä kuuluisaa kelloa kiinni, auttaa toiminnan organisoinnissa, luo struktuuria toiminnan kaikille osa-alueille ja auttaa meitä tekemään toiminnan kannalta kriittisen tärkeitä valintoja. 

Niin, valinnat. Urheiluseurojen akilleen kantapää. Strategiat ja suunnitelmat ovat usein toiveiden tynnyreitä, joissa pyritään parantamaan kaikki mahdollinen. Jalo tavoite, mutta harvoin realistinen. Onkin äärimmäisen tärkeää osata tehdä valintoja, ja jotta osumatarkkuus niiden suhteen olisi mahdollisimman hyvä, on tieto valttia. Sitä mekin olemme pyrkineet keräämään ja kokoamaan, sillä data antaa selkänojan valinnoille ja auttaa niiden tekemisessä. Miksi jätämme jotain tekemättä, miksi valitsimme nämä painopistealueet? Seurakyselymme tulokset kertoivat, että toimintamme kova ydin, eli valmennus on hyvässä kunnossa. Pitäkäämme siis siitä hyvää huolta ja vahvistakaamme sitä. Toiminnan hinta–laatu-suhteeseen ei taas oltu tyytyväisiä. Valitsimme tien, jossa reagoimme haasteeseen nostamalla toiminnan laatua. 

Puhun monen mielestä usein kyllästymiseen saakka onnistumisen edellytyksistä. Onnistumisella on monia mittareita, eikä tässä yhteydessä puhuta pelkästään mitaleista, mestaruuksista ja maajoukkue-edustuksista. Meille nekin ovat onnistumisen mittareita, kuten ovat myös pelaajamäärä sekä ikäluokan X haastajatason joukkueen pelaajien tyytyväisyys toimintaan. Laatu on kokemus, joka toiminnastamme saadaan, ja parhaan kokemuksen toteuttamiseksi meillä pitää olla tavoitteidemme mukaiset edellytykset. 

Meidän valinnoissamme keskiössä ovat laadukkaan arjen kriittiset edellytykset, osaaminen ja olosuhteet. Näistä me myös maksamme konkreettista hintaa, sillä laatu ei ole ilmaista. Syksyn ja alkavan talven aikana on käyty kovaakin keskustelua harrastamisen hinnasta. Haluan heti korostaa, ettemme tietenkään suhtaudu keskusteluun tai tilanteeseen kevyesti. Järjestämme toimintaa harrastajiamme varten parhaalla mahdollisella tavalla, arkirealismi huomioiden. On selvää, että harrastamisen hinta ei voi loputtomiin kaatua perheiden niskaan, mutta on hyvä huomioida, että jo nyt kustannuksia katetaan merkittävällä tavalla myös kumppanuuksilla, avustuksilla ja tapahtumilla. Näiden taloudellisten kivijalkojen kehittäminen on luonnollisesti kehitystoimenpiteidemme kärkipäässä, mutta tulosten saavuttamiselle täytyy antaa aikaa. Yhteiskunnalliset muutokset koskevat yhtälailla seuraa, ja niihin meidänkin on reagoitava. Työ, se jatkuu ja sitä tehdään yhdessä. Seuran sisällä ei saa olla meitä ja teitä, seuraa ja joukkueita. Me kaikki yhdessä muodostamme seuran ja olemme yhdessä vastuussa siitä viestistä, jota toiminnastamme kerromme. 

Pohjavire positiiviseksi

Vaikka paljon on siis kehitettävää, pyritään jatkossa tuomaan yhä enemmän esiin myös toiminnan positiivisia puolia. Toimintamme on nousujohteista, suunta on positiivinen, olemme onnistuneet saamaan yhteyden toisiimme ja luomaan yhteistä näkymää suunnasta, johon olemme menossa. Keskitytään sen viestin kertomiseen, samalla kun epäkohtia ja kehityskohteita parannetaan. Vaikeneminen ei ole kultaa, mutta keskitytään tapaan, jolla viestimme.

Siksi haluankin päättää tämän kirjoituksen tärkeimmällä havainnolla ja suurimmalla plussalla, jonka olen tämän pestini aikana havainnut.

Tämä seura on yhteisölleen hyvin merkityksellinen ja yhteisö on hyvin sitoutunut. Kaikesta tekemisestä huokuu välittäminen – me kaikki haluamme parempaa ja olemme kukin omalla panoksellamme sitä kehitystä tukemassa. Seurassa on huikeita ihmisiä, ja me kaikki olemme se seuran kova ydin, jota ilman meillä ei lopulta ole mitään. 

Kiitos kaikille, kun olette mukana, tavalla tai toisella. Jatkossakin kohtaamme tiellämme kuoppia, mutta huolehtikaamme siitä, että ne ovat aiempaa matalampia ja huiput puolestaan korkeampia. 

Hyvää joulua ja menestystä vuodelle 2024, TPS Jalkapallo!

Kim Ekroos
toiminnanjohtaja, TPS Juniorijalkapallo Ry

Lisää uutisia