Kansallisesta Liigasta viimeinkin voitto – Honka-TPS 0-1

FC Honka ja Turun Palloseura kohtasivat toisensa Tapiolassa, jossa olosuhteet eivät tehneet ottelusta helppoa, sillä ottelua värittivät niin vesisade, kuin tuulenpuuskat.

Ottelun alku noudatti Palloseuran osalta tuttua kaavaa, sillä joukkue puolusti tarkasti koko joukkueen voimin ja iski aktiivisesti Hongan jättämiin tyhjiin tiloihin. Taktiikka toimi hyvin ja ottelun seitsemännellä minuutilla Palloseura syötteli pallon hyvin hyökkäyspäähän. Lopulta pallo päätyi Jenni Rannukselle, joka antoi hyvän pystysyötön Gabriela Pelogille, joka jätti kotijoukkueen puolustuksen ja pääsi laukomaan, mutta pallo painui tolppaa hipoen maalin ohi.

Ottelun kymmenennellä minuutilla Honka pyöritti palloa pitkään Palloseuran päädyssä, mutta puolustus oli tarkkana ja piti espoolaiset pois maalipaikoilta. Lopulta Milla Punsar löysi puolittaisen vetopaikan, mutta laukaus jäi Siiri Välimaan käsiin.

Ottelun 18. peliminuutilla vierailijat lähtivät rakentamaan omaa hyökkäystään. Pallo syöteltiin Hongan päätyyn ja lopulta Rannus antoi Pelogille hyvän pystysyötön ja tämä karkasi kotijoukkueen puolustuksen läpi. Samaan aikaan Netta Laasio nousi nopealla tahdilla laidalta maalille. Pelogi huomasi tämän ja antoi syötön Laasiolle, joka sai upottaa pallon Hongan maaliin.

Honka ei maalista lannistunut, vaan lähti hakemaan tasoitusta. Kotijoukkueen paikka tulikin heti seuraavalla minuutilla, kun joukkue lähti nopeaan hyökkäykseen. Pallo saatiin vaaralliselle paikalle, mutta Välimaa oli maalillaan tarkkana ja selvitti tilanteen ilman ongelmia.

Tämän jälkeen ottelu tasoittui, eikä kumpikaan joukkue päässyt kunnolla vaarallisiin paikkoihin. Ensimmäisellä puoliskolla ei nähtykään enempää maaleja, vaan tauolle siirryttiin Palloseuran 0-1 johtoasemassa.

Honka reagoi ensimmäisen jakson tilanteeseen ja suoritti tauolla kaksi vaihtoa, kun Tia Painilainen ja Vilma Hakala tekivät tilaa Saara Lappalaiselle ja Rebecca Kindstedtille. Honka aloitti vahvasti ja joukkue oli tasoittaa ottelun, kun toista puoliaikaa oli pelattu kolme minuuttia. Aino Vuorinen antoi hyvän keskityksen ja Dana Leskinen upotti pallon ohi Välimaan. TPS kuitenkin selvisi tilanteesta säikähdyksellä, sillä avustava oli nostanut lippunsa paitsion merkiksi.

Hongan vahva peli kuitenkin jatkui, eikä TPS saanut rakenneltua omia hyökkäyksiään, vaan joutui puolustamaan koko joukkueen voimin. Palloseuran puolustus oli kuitenkin tarkkana, eikä Honka hyvästä pyörityksestä huolimatta päässyt maalipaikoille, vaan joutui kokeilemaan huonommistakin paikoista. 

Kun ottelua oli jäljellä reilut parikymmentä minuuttia, sai Honka hakea tasoitusta vapaapotkusta, kun Punsar kaatui rangaistusalueen kaarella. Pallon taakse asteli usempikin pelaaja, mutta lopulta laukauksen antoi Heini Toivonen, joka yritti laukoa pallon muurin alta. Muuri pysyi kuitenkin paikoillaan ja pysäytti pallon. Honka ehti ensimmäisenä irtopalloon, mutta jatko painui maalin yli.

Honka haki tasoitusta kiivaasti, mutta Palloseuran puolustus oli tarkkana ja piti kotijoukkueen poissa maalipaikoilta. Vierailijoiden penkillä ehdittiin jo tuulettaa voittoa, kun tuomari puhalsi lisäajalla pilliin, mutta juhlat olivat ennenaikaisia ja ottelua jatkettiin kotijoukkueen vapaapotkulla. Juhlia ei kuitenkaan tarvinnut odottaa pitkään, sillä muutamaa minuuttia myöhemmin Simani Peiman puhalsi ottelun päättyneeksi ja TPS pääsi juhlimaan kauden ensimmäistä voittoa.

 

Ottelun ainoan maalin iskenyt Netta Laasio oli tyytyväinen niin voitosta, kuin joukkueen peli-ilmeestä ja taistelutahdosta. 

– Fiilikset on todella hyvät, ei tässä oikein muuta voi sanoa. Tiedettiin, että Hongan hyökkäyskalusto on kova, joten keskityttiin viikon treeneissä paljon puolustamiseen ja se toimi tänään hyvin koko joukkueelta. Tämän kauden aikana vastustaja on monesti päässyt ensimmäisellä puoliajalla johtoon ja sieltä on ollut vaikea nousta, mutta tänään saatiin pidettyä vastustajan hyökkäys kurissa.

Palloseuran neljästä maalista kaksi on uponnut Laasion keskitysten jälkeen kotijoukkueen omista pelaajista sisään, mutta nyt Laasio sai upottaa pallon itse maaliverkkoihin.

– Tuntui todella hyvältä, että viimeinkin sai pallon maaliin ihan itse! Vaikka iskinkin ottelun ainoan maalin, toimi joukkueen hyökkäys tänään hyvin. Lähdettiin rakentamaan hyökkäyksiä puolustuksen kautta ja onnistuttiin tänään tekemään oikeita ratkaisuja oikeaan aikaan. Tauolla juteltiin kopissa, että täytyy vain pitää sama asenne päällä ottelun loppuun asti ja Hongan paineesta huolimatta onnistuttiin pitämään oma pakka kasassa ja napattiin pisteet. Nyt vain täytyy jatkaa tästä eteenpäin.

Ottelun jälkeen joukkue juhli voittoa antaumuksella ja Laasio myöntääkin, että voitto oli joukkueelle iso.

– Todella iso voitto jokaiselle pelaajalle! Jokainen saa varmasti paljon virtaa loppukauteen. Olisi ollut kiva päästä pelaamaan jo viikon päästä, mutta nyt vain täytyy pitää fiilis yllä myös tauon aikana ja jatketaan HJK:a vastaan siitä, mihin tänään jäätiin.

Laasio nousi päivän maalilla joukkueen maalipörssissä jaetulle kärkisijalle yhdessä Saija Östlundin kanssa. Keskustelun käännyttyä siihen, onko Laasion tavoitteena joukkueen sisäisen maalipörssin voitto, oli vastaus lyhyt ja itsevarma.

– Todellakin!

 

Palloseuran päävalmentaja Sami Haltia oli odotetusti erittäin tyytyväinen siihen, että joukkueen kova työ tuotti viimeinkin ansaitun palkinnon.

– Fiilikset on kyllä hyvät. Joukkueen pelaaminen oli tänään todella levollista ja päästiin otteluun todella hyvällä fiiliksellä. Joukkue pelasi hyvin yhteen ja ilme oli todella yhtenäinen. En sano, ettei se olisi sitä ennen ollut, mutta tänään pallot pomppivat sopivasti. Puolustettiin tiiviisti ja onnistuttiin yksilötasolla todella hyvin. Todella jämäkkää tekemistä kaikilta ja elettiin hengessä mukana. Pelattiin tänään sellaista jalkapalloa, jolla saadaan voitettua pelejä. Tiivis puolustus ja terävät iskut omista paikoista. 

Laasion voittomaaliksi jäänyt osuma oli joukkueen ensimmäinen johto-osuma ja Haltia jakaakin kehuja hyökkäykselle.

– Maaliin johtanut tilanne oli hyvä hyökkäys, jossa tapahtui paljon hyviä asioita. Pelattiin pallo hyvin ylös ja Gabi haastoi hyvin omilla taidoillaan ja ohitti vastustajan topparit. Tiedetään, että Gabi on hyvä pallon kanssa ja hän teki sitä, mitä hän osaa parhaiten.  Nostettiin tänään Netta pykälän verran korkeammalle ja tiedettiin, että hän on todella hyvä juoksuissa. Tänään juoksu vei maalipaikalle ja Netta pääsi Gabin syötöstä iskemään pallon maaliin. Kaiken kaikkiaan todella hyvin pelattu tilanne.

Tauon jälkeen Honka sai vahvan alun ja TPS joutui puolustamaan tarkkaan koko joukkueen voimalla.

– Honka sai tauolla kiristettyä omaa pelaamistaan. Pallo liikkui nopeasti ja pelaajat liikkuivat paremmin. Itse jäätiin vähän taukofiilikseen, mutta saatiin pidettyä oma pää puhtaana. Ottelun edetessä peli tasoittui ja pelaajat puolustivat todella kärsivällisesti sovitussa muodossa ja saatiin toisesta jaksosta turvallinen. Vaikka Honka piti palloa enemmän, ei joukkue päässyt vaarallisille maalipaikoille. Kuten ennakoissa sanoin, tässä vaiheessa Kansallisessa Liigassa kaikki tietävät, miten toiset pelaavat, joten osattiin valmistautua Hongan hyökkäykseen ja tänään joukkueen suunnitelma toimi loppuun asti.

JyPK-ottelun jälkeen Haltia totesi, että joukkueen kanadalainen vahvistus Miranda Smith paransi otteitaan pelin edetessä. Smith oli myös tänään avauksessa ja Haltia jakaakin kehuja hänelle ja Laura Kattelukselle.

– Miranda ja Laura olivat tänään todella hyvä pari. He osasivat kommunikoida ja liikkua oikeaan aikaan parina. Miranda tekee juuri niitä asioita, joita häneltä toivoimme, kun hänet hankimme. Hän liikkuu hyvin, täyttää kenttää, riistää palloja ja reagoi hyvin irtopalloihin. 

Kansallisessa Liigassa edessä pieni tauko, sillä tulevalla viikolla ei ole pelejä. Haltian mukaan joukkueella on nyt hyvä paikka latautua loppukautta ajatellen.

– Maanantaina ja tiistaina pidetään vielä treenit, joissa puretaan päivän peli, mutta sen jälkeen pidetään pieni loma ja ladataan vähän akkuja, jotta pelaajien fyysisyys olisi mahdollisimman hyvä kauden loppuun asti. Toki osalle lepo jää maajoukkueleirien takia pienemmäksi, mutta tavoitellaan sitä, että seuraavassa pelissä ollaan hyvässä iskussa.

 

Ottelun kooste löytyy Ruudusta osoitteesta https://www.ruutu.fi/video/3685386

Lisää uutisia