Kansallinen Liiga jatkuu Kaarinassa Kuopion Palloseuraa vastaan

TPS:n piti Kansallisen Liigan yhdeksännessä ottelussa kohdata FC Honka Espoossa, mutta ottelu jouduttiin perumaan koronavirusepäilyn takia. Ratkaisu oli itsestään selvä, mutta jätti silti paljon pohdittavaa myös joukkueen päävalmentaja Sami Haltialle.

– Lähden itse purkamaan ajatuksia vain jalkapallon kautta, koska isossa mittakaavassa koronatilanne on todella monimutkainen. Ensimmäinen reaktio oli tietysti pelko pelaajien terveyden puolesta, sillä pelkkä koronan epäily on vakava asia. Huoli näkyi hyvin myös joukkueen muissa pelaajissa. Toinen ajatus oli tietysti se, kuinka moni pelaaja oli mahdollisesti altistunut. Seulonnan jälkeen selvisi, että muutaman pelaajan piti käydä varmuuden vuoksi testissä viikonlopun aikana. Kyllähän siinä ajatteli, että mitä tässä nyt tapahtuu. Yksi vaikeimmista asioista oli se, että oli paljon asioita, joihin ei saanut suoria vastauksia juuri mitään kautta, koska aihe on vielä tänäkin päivänä niin vaikea. Olen kuitenkin todella tyytyväinen siitä, miten TPS onnistui omassa osuudessaan. Saatiin sairastuneesti nopeasti hoitoon ja eristettyä joukkueesta. Joukkueen lääkäriltä tuli nopeasti kommentti, että oireet ovat koronaan viittaavia. Emme voineet olla täysin varmoja siitä, että muissa korona ei ole levinnyt muihin, joten toimimme sen mukaan. Ilmoitettiin liitolle, mikä on tilanne ja oltiin valmiita toimimaan ohjeiden mukaan. Päädyttiin Hongan ja Palloliiton kanssa oikeaan ratkaisuun ja pistettiin pelaajien terveys etusijalle ja pelataan myöhemmin.

Mahdollinen koronatartunta vaikutti tietysti myös joukkueen harjoitteluun. Perjantain kokoontuminen jätettiin kokonaan väliin, jotta mahdollinen kierre saataisiin katkaistua ja maanantain harjoitus peruutettiin. Myös tiistain harjoituksissa käytettiin varotoimenpiteitä ja osa pelaajista tuli joukkuetreeneihin vasta torstaina, koska mitään riskejä ei haluttu ottaa. Haltia korostaa, että tämä oli kaikille hyvä muistutus siitä, että vaikka korona saattaa tuntua etäiseltä, ei nyt voi lähteä lipsumaan turvallisuuden kanssa.

Ottelu Honkaa vastaan on tarkoitus pelata 12.9. ja tarkemmasta ajankohdasta ilmoitetaan myöhemmin.

 

Seuraavaa ottelua ei kuitenkaan tarvi odottaa niin pitkään, sillä se pelataan jo lauantaina 22.8. Kuopion Palloseuraa vastaan. Tavallisesta poiketen ottelua ei pelata Urheilupuiston yläkentällä, vaan pelipaikkana on Kaarinan keskuskenttä. 
Palloseurat kohtasivat toisensa kauden avausottelussa ja silloin kotijoukkue KuPS nappasi yksipuolisen ottelun jälkeen 6-0 kotivoiton. KuPS ratkaisi ottelun jo avauspuoliskolla upottaen pallon neljästi turkulaisten maaliin.

Joukkueiden keskinäisen ottelun jälkeen KuPS jatkoi vahvoja otteitaan, kun JyPK kaatui 0-4 vierasvoitolla. Kuopiolaisten täydellinen alku päättyi kuitenkin kolmannella kierroksella, kun HJK nappasi 4-2 voiton. Kuopiolaiset hävisivät myös seuraavan ottelun, kun Honka haki Kuopiosta täyden pistepotin 1-3 voitolla. Tämän jälkeen KuPS kaatoi Ilveksen ja PK-35 Vantaan, pelasi maalittoman tasapelin PK-35 vieraana ja kärsi maalin tappiot Tikkurilan Palloseuraa ja Åland Unitedia vastaan. 

KuPS on siis napannut yhdeksän ottelun jälkeen kolmetoista pistettä ja on runkosarjan viidentenä. KuPS on iskenyt yhteensä kaksikymmentä maalia, joista Gentjana Rochi on iskenyt kahdeksan ja Aino Kröger kuusi. Kaksikolla on kuitenkin ollut vaikeuksia kolmessa viimeisessä ottelussa, sillä vain Kröger on osunut kertaalleen. Krögerin ja Rochin takana Lavdije Begolli on osoittanut vaarallisuutensa, sillä hän on antanut maaliin johtaneen syötön neljästi.

Vaihtelevien peliesitysten lisäksi kuopiolaisten ongelmana on ollut runsas rikkeiden määrä. Peräti kaksitoista pelaajaa on saanut keltaisen kortin ja yhteensä varoituksia on jaettu yhdeksäntoista kappaletta. Joukkue on kuitenkin saanut kauden aikana vain ulosajon, kun Rochi otti HJK ottelussa kaksi keltaista korttia.

 

TPS:n haastava kausi sai edes pientä helpotusta, kun joukkue nappasi viimeinkin PK-35 Vantaata vastaan kauden ensimmäisen pisteen. Palloseuralla oli ottelussa monta hyvää hyökkäystä, joista iso osa rakennettiin laitoja pitkin Mira Anderssonin ja Netta Laasion kautta. 
Laasio on tällä kaudella kuulunut joukkueen runkopelaajiin, sillä hän on pelannut tähän mennessä jokaisessa ottelussa täydet peliminuutit. Vastuu ei ole Laasiolle uutta, sillä hän on jo kaudesta 2012 asti kuulunut TPS:n kokoonpanoon. FC Honkaa vastaan pelattavan pelin siirtyminen oli Laasiolle kuitenkin uusi kokemus.

– Oli tietysti harmi, että lauantain peli piti siirtää, mutta terveys on tärkeintä. Nyt piti vaan tehdä omatoiminen treeni ja sain samalla vähän lepuuttaa itseäni hyvässä kelissä. Pelikavereiden terveys oli tietysti mielessä, mutta en lähtenyt murehtimaan sitä liikaa. Täytyy vain pitää ne ajatukset taka-alalla ja keskittyä treenaamiseen.

Vaikka Palloseuran alkukausi on ollut vaikea, on Laasio osoittanut ansaitsevansa peliaikansa. Tästä huolimatta Laasio löytää omasta pelaamisestaan parannettavaakin.

– Kauden aikana on ollut haastavaa ja välillä on itselle jäänyt tunne, etten ole saanut itsestäni ihan kaikkea irti. Kuitenkin aina, kun Tepsin paidan pukee päälleen, herää tunne siitä, että periksi ei anneta ja jätetään kaikki kentälle. Lähden jokaiseen tilanteeseen täysillä ja teen parhaani. Esimerkiksi viime pelissä pääsin muutamaan otteeseen nousemaan hyvin hyökkäyksiin mukaan, mutta niitä saisi tulla enemmänkin. Pitäisi olla vielä vaarallisempi ja iskeä silloin kun vastustaja ei sitä odota.

Laasio on valmis pelaamaan lähes mitä tahansa paikkaa, on laidasta tullut hänelle mieluisin paikka, vaikka työmäärä onkin kova.

– Laidasta on tullut vuosien saatossa paras paikka omaa pelityyliä ajatellen. Olen toki muitakin paikkoja kokeillut kauemminkin, mutta laita on se itselle sopivin. Tykkään juosta ja puolustaa yksi yhtä vastaan, joten laidassa pääsen hyödyntämään vahvuuksiani. Laidassa on myös isona plussana se, että pääsee paljon hyökkäyksiin mukaan. Joskus nuorempana tuli seurattua, kuinka paljon juoksen pelin aikana, mutta vanhempana olen tajunnut, että matka ei ole se tärkein asia. Jos pitäisi arvioida, niin kyllä sitä varmaan kymmenisen kilometriä tulee juostua pelin aikana.

Yhdeksättä vuotta Palloseuran edustusjoukkueessa pelaava Laasio on lunastanut paikkansa avauksessa pieniä poikkeuksia lukuun ottamatta lähes joka kaudella ja hän kokeekin, että hänellä on paljon annettavaa nuoremmille pelaajille.

– Muutama kausi oli henkilökohtaisesti vähän vaikeampi, mutta viime kaudella sain paljon peliaikaa ja halusin jatkaa sitä vastuuta, jonka sain. Haluan itse toimia nuoremmille esimerkkinä tekemisen kautta ja pyrin tsemppaamaan jos huomaan, että jollain ei suju.  Yritän olla luotettava ja kaikille mahdollisimman hyvä joukkuekaveri 

KuPS oli kauden avausottelussa tyly, mutta Laasio muistuttaa, että sen ottelun tuloksella ei lauantaina enää ole väliä.

– Ollaan valmistauduttu tällä viikolla hyvin. KuPS on kova joukkue ja mitaliehdokas, mutta sen perusteella ei pisteitä jaeta. Meillä on joukkueessa todella hyvä henki ja sen avulla lähdetään nappaamaan pisteitä lauantain pelistä. Ei lähdetä miettimään liikaa, ketä siellä vastassa on, vaan keskitytään tekemään oma työ mahdollisimman hyvin.

 

Lauantain ottelu KuPS:aa vastaan pelataan poikkeuksellisesti Urheilupuiston yläkentän sijaan Kaarinan keskuskentällä ja päävalmentaja Sami Haltia näkee asiassa vain positiivisia puolia.

– Otetaan Kupittaalla vähän tuntumaa nurmeen, jotta ollaan lauantaina valmiina. Yläkenttä on tietysti joukkueen kotikenttä, joten sitä etua ei KuPS:aa vastaan ole. En kuitenkaan usko, että se vaikuttaa ottelun kulkuun, sillä Kaarinan kenttä on kuitenkin joukkueelle tuttu, sillä ollaan jo parin vuoden ajan pelattu siellä joku peli kesän aikana. Varsinkin näin kuumalla kelillä on mukava pelata tekonurmen sijaan aidolla nurmella.

Kauden alussa KuPS tosiaan oli tyly emäntä, mutta valmennus ei ole jäänyt murehtimaan sitä, vaan se peli jätettiin historiaan.

– Kuopion matsi päätettiin jättää heti taakse. Se oli mielle todella raju alku tähän sarjaan. Oltiin heikkoja ja KuPS oli todella hyvä. Ollaan kuitenkin saatu sen pelin jälkeen asioita paljon eteenpäin, eikä ole mitään, joka viittaisi siihen, ettei voitaisi kuopiolaisia haastaa. Tiedetään, että KuPS on vahva, mutta vaikka sarjataulukko on tyly, olemme edellisissä otteluissa osoittaneet, että myös me olemme kovia tällä hetkellä. Ollaan poimittu KuPS:n pelistä niitä asioita, joissa täytyy onnistua. Joukkue on monipuolinen ja pystyy hyökkäämään niin yksilöinä, kuin joukkueena. KuPS on luonut paljon paikkoja, mutta viimeistelyssä on viime aikoina ollut vähän paranneltavaa. Vastassa on kova joukkue, joten koko joukkueen pitää olla tarkkana omassa tekemisessä ja toimia pelisuunnitelman mukaan.

Palloseuran hyökkäyspäässä on tällä kaudella ollut vaikeaa, sillä joukkue on tehnyt vain kaksi maalia. Haltia kuitenkin toteaa, että pelaajilla löytyy taitoa, mutta se pitää saada näkymään myös tulostaululla.

– Viime viikon harjoituksissa hyökkäyspeli toimi todella hyvin ja oltiin valmiita mihin tahansa. Vaikka tämä treeniviikko on ollut rikkonainen, on treeneissä ollut maaliahneita pelaajia, jotka painavat kovalla temmolla eteenpäin. Esimerkiksi torstain harjoitukset olivat todella hyvät ja palloa pistettiin kauniisti maaliin. Nyt lähdetään siitä, että saadaan hyökkäys toimimaan ja napataan lauantaina täydet kolme pistettä.

 

Joukkueen terveystilanteessa ei oteta mitään riskejä, vaan tilannetta tarkkaillaan vielä perjantain aikana ja kokoonpano lauantain otteluun tehdään sen mukaan.

 

Lauantaina pelataan myös Veikkausliigan puolella ja ohjelmassa onkin Turun derby. Laasio ja Haltia haluavat lähettää miesten joukkueelle omat terveisensä.

– Derbyn aikaan kaupungissa on ihan oma pöhinä ja henki. Derby myös näkyy kaupungilla. Eilenkin Kupittaalla näkyi paljon Palloseuran paitoja. Lauantaina nähdään taas mustavalkoinen Turku parhaimmillaan. Derbyt on aina huikeita tapahtumia ja tasaisia pelejä, joissa voi tapahtua mitä tahansa, Laasio pohtii.

– Todella hienoa, että on taas derbyjä! Itsekin Palloseuran valmentajana toivon, että Tepsi vetää hyvän matsin! Inter on ollut tällä kaudella kova, mutta uskon, että derby sytyttää Tepsin ja kairaa hyvän tuloksen. ”Tintille” ja joukkueelle terveisiä, että nauttikaa pelistä! Vääntäkää ja taistelkaa kovin ja pistäkää pallo sisään omista paikoista, Haltia tsemppaa omiaan.

 

TPS-KuPS, 13:00, Kaarinan keskuskenttä.

Ottelu on nähtävissä Ruutu+ kautta  osoitteesta: https://www.ruutu.fi/stream/3652314

Lisää uutisia