Tepsille voitokas kenraaliharjoitus – ”Olemme valmiita uuteen kauteen”

Pitkä harjoituskausi on nyt treenipelien osalta paketissa, ja viikon päästä potkaistaan käyntiin jalkapallon Ykkösliigan sarjakausi. TPS:n kenraaliharjoitus oli voitokas, kun joukkue nappasi Mehdi Hetemaj’n osumalla 1–0-voiton FC Jazzista.

Päivän ottelu alkoi erikoisissa merkeissä, sillä Veritas Stadionin pukukopeista kentälle asteli kaksi TPS-paitaista joukkuetta – mustavalkoraitaisissa TPS-paidoissaan pelannut Turun Palloseura ja keltaisissa TPS-paidoissa pelannut FC Jazz. Erikoinen yksityiskohta selittyi sillä, että Jazzilla oli Turussa mukanaan vain valkoiset pelipaidat. Porilaisille haettiin siis tarpeeksi erilaiset pelipäivän univormut Tepsin kopista.

Tepsi tuli otteluun hyvällä jalalla ja mustavalkoiset ottivat pelistä komennon heti alussa. Turkulaisjoukkue liikkui energisesti, pelasi palloa nopeasti eteenpäin ja pyrki ahnaasti maalipaikoille. TPS:n hyvä työ palkittiin vajaan vartin kohdalla, kun joukkue iski erikoistilannemaalin. Riku Sjöroosin kulmapotku löysi kohteensa aivan täydellisesti ja pitkänhuiskea toppari Mehdi Hetemaj pomppasi omiin korkeuksiinsa puskemaan 1–0-osuman.

– Ensimmäisellä puoliajalla nähtiin hyviä asioita, saatiin hyvä määrä boksiin etenemisiä. Tosi positiivista oli, että saatiin tehtyä erikoistilannemaali. Olemme painottaneet sitä, että erikoistilanteissa pitää olla tehokkaampi kuin aiemmissa peleissä. Olisimme kyllä voineet tehdä toisenkin maalin, sen verran meillä oli boksiin etenemisiä avausjaksolla, kommentoi TPS:n päävalmentaja Miika Nuutinen.

Yksi pelin hahmoista oli laitahyökkääjä Riku Sjöroos, joka allekirjoitti aiemmin tällä viikolla kauden 2024 kattavan sopimuksen Tepsin kanssa. ”Sjökke” teki hyviä juoksuja, liikkui tutun vikkelästi, syötti voittomaalin ja järjesteli useamman hyvän tilanteen hyökkäyspäässä. Veikkausliigaa edelliset kuusi vuotta pelannut TPS-kasvatti tuo varmasti hyvän lisän Palloseuran peliin tulevalla kaudella.

– Oli tärkeää saada Rikulle hyvä 90-minuuttinen, hänellä ei ole niitä kovin paljon alla talvikaudelta. Riku pystyi tuottamaan uhkaa meidän hyökkäyksiimme omalla nopeudellaan ja rohkeudellaan haastaa. Hän pystyy olemaan jatkuva uhka, kun saamme palloa liikuteltua sellaisiin paikkoihin, että sieltä voi linjan taakse pelata, Nuutinen sanoi.

Ottelun toisella puoliajalla ei tänään maaleja nähty, vaan tilastopöytäkirja täyttyi vaihtomerkinnöistä. TPS peluutti tänään kaikkiaan 19 eri pelaaja – joukkue teki kahdeksan vaihtoa toisella puoliajalla. Päävalmentaja Nuutisen mukaan laadukkaan vaihtopenkin pitää olla TPS:n etu tulevalla kaudella.

– Meillä on kova kilpailu peliajasta joukkueessa, ja oli hyvä saada tässä viimeisessä harjoituspelissä mahdollisimman monelle pelaajalle peliminuutteja. Joukkueemme on laadukas, ja pyrimme tekemään siitä itsellemme vahvuuden niin, että pelaamisen taso nousee, kun vaihdosta tulee laadukkaita pelaajia tuomaan lisää vauhtia kentälle. Ihan se ei tänään toteutunut, että vaihdoilla olisi saatu rytminmuutos aikaan. Ajoittain meidän rytmimme meni vähän rikki, mikä on ymmärrettävää, kun tapahtuu enemmän vaihtoja kuin virallisissa peleissä.

Pelillisesti TPS hallitsi tänään ottelua, mistä kertoo hyvin laukausten määrä: TPS 15 laukausta, Jazz neljä laukausta. Kotiyleisö sai kuitenkin jännittää voiton puolesta loppuun asti, sillä aivan parasta tehokkuutta TPS:n viimeistelyssä ei tänään ollut. Pari lisämaalia kotijoukkue olisi maalipaikkojen laadun puolesta voinut hyvinkin iskeä. Jazzilla oli omat paikkansa tulla pelissä tasoihin, mutta Matias Niemelä TPS:n maalilla teki porilaisten aikeet tyhjiksi ja nappasi pari tärkeää torjuntaa.

– Toisen puoliajan esitys ei ollut meiltä ehjä. Meidän hyökkäämisemme rytmi jätti parantamisen varaa. Hyökkäyspeli oli vähän pakottamista, meidän olisi pitänyt pystyä luomaan pidempiä hyökkäyksiä. Meidän olisi tarvinnut pitää toisella puoliajalla Jazz vielä enemmän poissa pallosta. Nyt Jazz pääsi pariin otteeseen etenemään liian helposti meidän blokkimme läpi. Siltä osin täytyy vielä viilata peliä sarja-avaukseen, Nuutinen tietää.

TPS:n harjoituskautta päävalmentaja Nuutinen luonnehtii tuloksellisesti nousujohteiseksi. Siitä osoituksena ovat hiljattain tulleet voitot Veikkausliiga-joukkueista, kun TPS:n käsittelyssä kaatui ensin Gnistan ja seuraavaksi IFK Mariehamn.

– Alkuvaiheessa harjoituskautta oli pelejä, joissa esiinnyimme aika pitkiäkin aikoja pelistä ihan hyvin, mutta emme pystyneet saamaan tuloksia peleistä. Pelin sisällä tapahtui alkuvaiheessa harjoituskautta vielä aika paljon aaltoilua. Tässä harjoituskauden edetessä olemme saaneet omaa perustasoamme tasaisemmaksi.

Harjoituskauden aikana TPS on kohdannut eri tasoilla pelaavia vastustajia. Tepsi on kohdannut treenikauden aikana tulevia Ykkösliigan kilpakumppaneitaan, Veikkausliiga-joukkueita ja myös Viron pääsarjajoukkueen. Tänään Palloseura päätti harjoituskauden kohtaamalla pykälän alemmalla sarjatasolla, Ykkösessä, pelaavan joukkueen. Päävalmentaja Nuutisen mukaan vastustajia on tietoisesti haettu eri sarjatasoilta.

– Jokainen peli ja vastustaja antaa erilaisia haasteita. Meidän pitää oppia niitä haasteita ratkaisemaan pelin sisällä, ja siinä me olemme kehittyneetkin nyt talven aikana. Tärkeää on, että meidän pelillinen identiteettimme näkyy, oli vastustajan taso mikä tahansa, Nuutinen painotti.

– Mielestäni tämä Jazz-peli palveli tähän kohtaan meitä tosi hyvin. Tämän päivän peli pakotti meitä tekemään asioita eri tavalla, jos verrataan vaikka viikon takaiseen HJK-peliin. Nyt olimme enemmän pallossa oleva joukkue ja jouduimme hyökkäämään enemmän blokkia vastaan, sen sijaan että olisimme hyökänneet isoihin tiloihin, Nuutinen jatkoi.

Uusi kausi pyörähtää käyntiin tasan viikon päästä lauantaina Kupittaalla, kun TPS kohtaa Ykkösliigan kotiavauksessa FF Jaron. Päävalmentaja Nuutisen mukaan Tepsi on valmis alkavaan kauteen.

– Viikko viikolta joukkue on hitsautunut paremmin yhteen. Työn tekemisen mentaliteetti on tässä ryhmässä vahvasti läsnä, ja sitoutuminen päivittäiseen työhön treenikentällä on ollut korkealla tasolla. Meillä on vahva tunne siitä, että olemme valmiita uuteen kauteen. On tässä oikeastaan jo hetken ollutkin aika odottavainen fiilis sen suhteen, että pian kausi alkaa.

Lopputulos:

TPS – FC Jazz 1–0 (1–0)

Ottelun maalit:

14 min 1–0 Mehdi Hetemaj

TPS:n kokoonpano:

Matias Niemelä (MV)
Elias Collin (59 min Aaro Soiniemi)
Atte Sihvonen (C) (59 min Aapo Boström)
Mehdi Hetemaj (59 min Roope Pakkanen)
Antti Ulmanen (46 min Onni Helén)
Joonas Lakkamäki (80 Oscar Häggström)
Umar Bala Muhammed (59 min Albijon Muzaci)
Riku Sjöroos
Baba Mensah
Tuomas Pippola (70 min Eino-Iivari Pitkälä)
Niilo Saarikivi (59 min Jesper Karlsson)

Erotuomari: Samuli Stenman

Pelipaikka: Veritas Stadion, Turku

Seuraava ottelu: Ykkösliigan kotiavaus TPS – FF Jaro, la 13.4. klo 16.00, Veritas Stadion. Osta liput kotiavaukseen tästä!

Kooste

Videomateriaali: Turun Sanomat

Lisää uutisia