Naisten joukkue vahvistuu kentällä ja taustoissa – Sofia Simola ja Iida Koskinen sopimuksiin

Naisten edustusjoukkue vahvistuu niin kentällä kuin sen ulkopuolella, kun keskikenttäpelaaja Sofia Simola, sekä huoltajana ja fysioterapeuttina toimiva Iida Koskinen liittyvät joukkueen vahvuuteen 

19-vuotias Simola aloitti peliuransa Turun Nappulaliigassa, josta tie vei Turun Pyrkivän kautta lopulta Palloseuraan. Simola debytoi Palloseuran paidassa 2017, mutta ehti pelata vain kolme ottelua, ennen kuin loukkaantumiset pakottivat sivuun. Kaudella 2018 Simola palasi pelikentille T18 TPS/KaaPo YJ:n puolella ja nautti runsaasti vastuuta. Vastuu jatkui myös seuraavalle kaudelle ja Simola pelasi täydet minuutit yhdessätoista ottelussa. 2020 Palloseura vaihtui Turun Weikkoihin, mutta nyt tie vei takaisin mustavalkoiseen paitaan.

– Tuntuu todella hyvältä taas pukeutua Tepsin paitaan. Olen todella innoissani tästä mahdollisuudesta! Olen todella ylpeä siitä, että saan olla Tepsiläinen ja olen aina pitänyt siitä, miten TPS hoitaa asiat. Kauden 2020 jälkeen olin vähän epävarma siitä, mitä teen jalkapallon kanssa, mutta kun kuulin, että Akusti Salonen on täällä valmentajana, niin otin yhteyttä. Tulimme hyvin juttuun ja pääsin katsomaan, millaiset treenit Tepsissä on. Ensivaikutelma oli todella hyvä ja sen jälkeen sopimuksen tekeminen oli todella helppoa.

TuWe:ssa Simola joutui tottumaan uuteen normaaliin ja nyt eroja Palloseuran ja Weikkojen välillä on helppoa nostaa esiin. Niitä löytyy niin harjoittelun sisällöstä kuin jalkapallon teoriasta ja päävalmentaja Akusti Salosen tyyli on miellyttänyt.

– Yksi iso ero omaan aikaani TuWe:ssa on se, että TuWe:n puolella oli talvisin vain kaksi pallollista treeniä viikossa ja kaksi oheistreeniä. Tepsissä ollaan enemmän pallon kanssa kentällä ja harjoituksissa käydään läpi myös teoriaa ja mietitään sitä, miksi jotain tehdään. Akusti painottaa joukkueelle paljon sitä, että teemme asioita suunnitelman mukaan ja hän keskustelee paljon siitä, miksi jotain tiettyä asiaa teemme ja mitä joukkue siitä hyötyy.

Simolan juniorivuodet Palloseurassa tarkoittavat sitä, että nykyisessä edustusjoukkueessa on jo paljon pelaajia, jotka hän tuntee entuudestaan. TuWe:ssa tuttuja pelaajia ei viime kaudella ollut, joten lähtökohdat ovat Simolan mukaan paremmat.

– Tepsissä on paljon tuttuja, joten ei tarvinnut ensin tutustua koko joukkueeseen. Onhan se aina helpompaa tulla mukaan, kun paikalla on jo tuttuja. Turun Weikkoihin mennessä en tuntenut joukkueesta ketään, joten kesti oma aikansa, ennen kuin pääsin mukaan joukkueen tekemiseen. Tepsissä pääsin joukkueen sisälle heti ensimmäisissä harjoituksissa, joten lähtökohdat ovat ihan erilaiset. 

Vaikka TuWe:ssa pelatessa oli omat haasteensa, on Simola kuitenkin tyytyväinen siitä, että hän sai joukkueelta uudenlaisen mahdollisuuden peliaikaan ja paljon uusia kokemuksia. Hän haluaa myös lähettää naapuriin kiitoksia.

– Lähdin TuWe:n puolelle hakemaan peliaikaa ja olen tyytyväinen siitä, että sitä myös sain. TuWe tarjosi itselleni paljon mahdollisuuksia ja vastuuta. Haluankin kiittää TuWe:a kaudesta 2020. Sieltä tarjottiin hienoa mahdollisuutta ja olen iloinen, että tartuin siihen. Valitettavasti en kuitenkaan ole itse tyytyväinen omaan kauteeni, vaan se olisi voinut mennä paremmin. Tärkeintä oli kuitenkin se, että opin paljon uusia asioita ja pääsin kokeilemaan, millaista on pelata naisten joukkueessa. 

Nyt pelit ja harjoittelut kuitenkin jatkuvat tuttuun tapaan mustavalkoisessa paidassa ja tulevan kauden tavoitteet ovat jo kirkkaana mielessä, vaikka kauteen on vielä aikaan.

– Oma tavoitteeni on se, että saisin paljon peliaikaa ja paljon onnistumisia. Omaan mielestäni hyvät syöttötaidot, joten toivottavasti pääsen niiden avulla auttamaan joukkuetta kohti yhteistä tavoitetta!

 

Joukkueen uusi huoltaja ja fysioterapeutti Iida Koskinen saapui Turkuun Oulusta. Jalkapallo on Koskiselle tuttu laji, sillä hän edusti itse pitkään ONS:ia pitäen vain pienen tauon välissä. Koskinen ehti myös edustaa GBK:ta yhdessä ottelussa. 21-vuotias Koskinen siirtyi alun perin Turkuun opiskeluiden perässä ja päätti tarttua Palloseuran tarjoamaan mahdollisuuteen.

– Halusin vaihtaa Oulun tutut piirit uusiin maisemiin ja kokemuksiin ja lopulta opiskelut toivat Turkuun. Kuulin, että TPS etsii työtä, joka sopi itselleni hyvin, enkä halunnut jättää sitä välistä. Tällaisia tilaisuuksia tulee vastaan todella harvoin ja TPS on aina ollut hyvä seura, johon sain hienon mahdollisuuden päästä sisälle.

Fysioterapeutin toimenkuva on tullut Koskiselle tutuksi opiskelujen kautta, mutta myös huoltajan työt ovat tulleet tutuiksi, sillä juniorivuosina hänen oma isänsä toimi ONS:n huoltajana. Vaikka toimenkuvasta oli tiedossa jo paljon, on vastaan tullut myös uusia asioita.

– Seurasin pitkään, mitä isä teki ja miten hän hoitaa oman osuutensa, joten oli aika selkeää, mitä edessä olisi. Toki jo heti alussa olen huomannut, että huoltajan työ pitää sisällään paljon sellaisia asioita, joita en osannut ennakkoon ajatella. 

Koskinen on ehtinyt olla joukkueen mukana niin harjoituksissa, kuin harjoituspeleissä ja vaikka alkukiireet ja työhön tutustuminen ovat pitäneet kiireisenä, on joukkueesta silti tullut hyvät ensivaikutelmat.

– Työ tuli itselleni lopulta aika yllättäen ja nopeasti, joten alku on mennyt paljolti siihen, että olen käynyt läpi siihen liittyviä asioita. En ole vielä ehtinyt kunnolla tutustua joukkueeseen, vaan keskittyminen on mennyt siihen, että työt rullaavat. Ensivaikutelmat ovat kuitenkin olleet todella hyvät. Joukkue tekee töitä hyvällä asenteella ja kovalla motivaatiolla. Todella yhtenäinen porukka, jossa on hyvä henki.

Vaikka Koskinen ei ole vielä ehtinyt joukkueeseen kunnolla tutustua, on hän oman koulutuksensa ja peliuransa avulla tehnyt jo paljon havaintoja, joista on paljon apua pelien alkua odotellessa. Tulevaa kautta Koskinen odottaakin jo innoissaan.

– Olen nopeasti huomannut, että omasta peliurasta on ollut paljon apua. Olen itsekin tehnyt harjoitteita niin paljon, että tiedän, mitä kunkin pelaajan kohdalla olisi hyvä tehdä. Treeneissä olen havainnut, että täytyy olla tarkkana, vaikka itse olenkin kentän laidalla. Täytyy havainnoida niin kokonaisuuksia, kuin yksilöitä ja ottaa terveetkin pelaajat huomioon. Iso osa työstä on ennaltaehkäisyä, jotta ollaan kauden aikana kunnossa. Ainakin itsellä on todella odottavat fiilikset kauden alla ja odotan innolla sitä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Lisää uutisia