Mira Sakselin valittiin TPS:n uudeksi fysiikkavalmentajaksi

Mira Sakselin on valittu TPS:n miesten edustus- ja reservijoukkueiden uudeksi fysiikkavalmentajaksi. Hän vastaa siis jatkossa TPS:n pelaajien fyysisen harjoittelun ohjelmoinnista. Sakselin aikoo hieman rikkoa erikseen suoritettavien fysiikkaharjoitteiden perinnettä. Tavoitteena on kehittää tietysti pelaajien nopeus-, voima- ja kestävyysominaisuuksia, mutta parantaa samalla myös heidän havainto- ja päätöksentekotaitojaan. 29-vuotiaan Sakselinin sopimus kattaa alkuun kauden 2021.

Sakselin on vastannut viimeiset kaksi kautta koripallossa Turun Riennon naisten edustusjoukkueen fysiikkavalmennuksesta. Hän työskennellyt urheilun puolella aikaisemmin myös Jyväskylä Basketball Academyn sekä Turun Riennon eri juniori-ikäluokkien laji- ja fysiikkavalmentajana. Sakselin on työskennellyt myös espanjalaisessa koripalloakatemiassa, jonka tehtävänä oli sopeuttaa yhdysvaltalaisia koripalloilijoita Euroopan pelikenttien haasteisiin.

– Fysiikkavalmentajan päätehtävänä on pelaajan suorituskyvystä huolehtiminen. Saamme omaa testausdataa, jota voimme hyödyntää yksilöllisesti ja kehittää näin pelaajien henkilökohtaisia ominaisuuksia tarpeiden mukaan. Nyt on tärkeää luoda parhaat mahdolliset harjoitusvalmiudet, eli saada pelaajille riittävästi kestävyyttä ja voimaa kautta varten. Tärkeää on myös kuormituksen ja palautumisen seuranta, Sakselin listaa.

– Olen joukkueen mukana useita päiviä viikossa, toimintatavat varmasti vakiintuvat kevään aikana. Olen Riennon mukana vielä loppukauden, keväällä fokus siirtyy kokonaan futikseen. Minua kiehtoo pallopeleissä erityisesti se, kun voiman, nopeuden ja kestävyyden lisäksi tarvitaan myös havainnointi- ja päätöksentekotaitoja. Oli kiva liittyä seuran toimintaan mukaan näin hieman ulkopuolisena, kun on valmiiksi olemassa selkeä rooli ja tarve, hän vielä painottaa.

– Mira on ollut nyt viikon meidän mukanamme, hän on tutustunut joukkueeseen ja me häneen, hän ottaa nyt koko fysiikkavalmennuksen haltuunsa. Fysiikkavalmennuksella on äärettömän tärkeä rooli nykyurheilussa, myös erilaista dataa hyödyntäen. Kaikkein tärkeintä on pitää pelaajat kunnossa, ja minimoida kaikin keinoin loukkaantumiset. On tärkeää saada myös loukkaantumisesta toipuva pelaaja, asteittain ja sopivalla kuormituksella, taas uudestaan mukaan. Otteluihin liittyen joukkueen alkulämmöt ja palautumiset kuuluvat myös Miran vastuulle. On hieno asia, että saimme uuden ammattilaisen joukkoomme, TPS:n päävalmentaja Jonatan Johansson kiittelee.

Sakselin on valmistunut liikuntatieteiden maisteriksi Jyväskylän yliopistosta. Hän perehtyi gradussaan koripalloilijoiden havainnointiin ja päätöksentekoprosessiin pelitilanteessa. Sakselinilla on myös liikunnanohjaajan koulutus.

Lisää uutisia