Hyökkääjä Ronja Wirtanen liittyy naisten edustusjoukkueeseen

18-vuotias hyökkääjä Ronja Wirtanen on solminut naisten edustusjoukkueen kanssa kauden 2021 kattavan pelaajasopimuksen.

Wirtanen aloitti jalkapallon pelaamisen Liedon Pallossa, josta hän siirtyi KaaPo:n riveihin vuoden 2015 lopussa. Ura Kaarinassa alkoi kunnolla seuraavana vuonna C14- ja C15-joukkueissa. C14-ikäluokassa Wirtanen pelasi alueliigaa KaaPo YJ:ssa kymmenen ottelun verran ja jokaisessa ottelussa tuli täydet minuutit. Maaleja kauden aikana tuli kymmenen. C14-joukkue pelasi SPL-lopputurnauksessa, jossa Wirtanen iski kuudessa ottelussa yhtä monta maalia. Wirtanen nautti runsaasti vastuuta myös C15-ikäluokassa, jossa hän iski kuudessatoista ottelussa yksitoista maalia.

2017 aikana vastuuta tuli pääasiassa T15 ELL sarjassa KaaPo YJ:n kanssa. Karsinnoissa Wirtanen tykitti neljässä ottelussa peräti kymmenen maalia ja tahti pysyi kovana myös varsinaisessa Liigassa, sillä kahdeksassatoista ottelussa tuli kaksitoista maalia. Kesällä joukkue pelasi myös Laura Kalmari -lopputurnauksessa, jossa Wirtanen iski viidessä ottelussa neljä maalia. Syksyllä Wirtanen pääsi pelaamaan myös kolme ottelua T18 -Ykköstä FC Halikko YJ:n kanssa ja niissä syntyi neljä maalia.

Vuosi 2018 oli Wirtasen osalta kiireinen, sillä vuoden aikana peliaikaa tuli U16 alueturnauksessa, T18 Kakkosessa ja T18 Ykkösessä. T18 Kakkosta Wirtanen pelasi KaaPo:n paidassa ja kahdessatoista ottelussa syntyi 19 maalia. T18 Ykkösessä tapahtui Wirtasen debyytti mustavalkoisessa paidassa, kun TPS ja KaaPo yhdistivät voimansa. T18 SM-karsinnoissa Wirtanen iski viidessä pelissä yhden maalin, mutta Ykkösessä maalihanat aukesivat jälleen ja yhdessätoista ottelussa tuli 15 maalia.

Kaudet 2019 ja 2020 Wirtanen pelasi TPS/KaaPo YJ:n puolella. 2019 tarjottiin runsaasti vastuuta, eikä sitä jätetty hyödyntämättä, sillä kuudessatoista ottelussa tuli 24 maalia. 2020 alkoi T18 SM-karsinnoilla, joissa vastuuta tuli runsaasti. Vastuu jatkui hyvin myös varsinaiseen SM-sarjaan, jossa tuli täydet minuutit seitsemässä ottelussa. Kova työ T18-joukkueessa tuotti tulosta, sillä nyt hallussa on sopimus edustusjoukkueeseen. Wirtanen onkin innoissaan tästä mahdollisuudesta.

– Tuntui todella hienolta, että sain tehdä sopimuksen Tepsin edustusjoukkueen kanssa! Urallani ja samalla koko elämässäni aukesi uusi ovi ja tartuin tähän mahdollisuuteen innoissani. Tämä on itselleni iso mahdollisuus kehittyä pelaajana osana lahjakasta joukkuetta. Uskon, että Ykkönen on kehitykseni kannalta paras vaihtoehto. Päätöstä Tepsiin tulemisesta helpotti myös se, että täällä saan jalkapallon sovitettua hyvin yhteen opiskelun ja muun elämän kanssa.

Wirtasen historia jalkapallon parissa on täynnä erilaisia vaiheita ja erilaisia joukkueita. Omaa historiaa katsoessa Wirtaselle herää paljon lämpimiä ajatuksia niin vanhoista pelikavereista, kuin taustajoukoistakin.

– Oman peliurani aikana on tullut vastaan paljon erilaisia valmentajia ja pelaajia, joilta olen oppinut erilaisia asioita. Osa on jäänyt matkan edetessä taka-alalle ja osa on edelleen mukana tänäkin päivänä. Jos ajattelee, missä olin kun puin ensimmäistä kertaa LiePa:n paidan, niin onhan tässä tullut mentyä todella pitkä matka.

Wirtanen on ylpeä omista juuristaan, mutta samalla tavalla hän on ylpeä siitä, missä hän on tällä hetkellä. Vaikka debyytti Palloseuran puolella tuli vasta vuonna 2018, on TPS opettanut nuorelle Wirtaselle paljon.

– Yksi tärkeimpiä asioita, jonka olen Tepsissä oppinut on se, että jos et ole valmis yrittämään ja antamaan kaikkeasi niin kentällä kuin sen ulkopuolella, niin peliaikaa ei tule. Aina pitää tehdä kovaa työtä, jotta ansaitsee paikkansa. Toinen tärkeä opetus on ollut se, että seura voi antaa pelaajille kaikki elementit, joiden avulla voi kehittyä, mutta lopulta kaikki on kiinni pelaajasta itsestään. Jokaisen pitää hyödyntää omalla tekemisellään nämä mahdollisuudet ja sitä kautta auttaa itseään tulemaan entistä paremmaksi. Eikä kyse ole vain siitä, mitä teet kentällä, vaan asia on todella kokonaisvaltainen ja kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Wirtanen on saanut olla edustusjoukkueen mukana muutaman kuukauden ja harjoitusten lisäksi takana on jo peliaikaa niin harjoitusotteluista, kuin Suomen Cupista. Päällimmäiset tunteet ovat todella hyvät.

– On ollut todella hienoa olla edustuksen mukana. Parasta on ollut se, että olen saanut mahdollisuuksia ja vastuuta, jotta voin näyttää omat taitoni. Jos vertaa edustusta nuorten toimintaan, ovat suurimmat erot tempo ja puhe. Edustuksessa jutellaan paljon enemmän niin kentällä, kuin sen ulkopuolella. Jokainen haluaa auttaa toisia kohti parempia suorituksia, joten neuvoja jaetaan aktiivisesti. Olen huomannut, että tämä on ollut ainakin itselleni iso asia ja se on auttanut pelaamistani. Valmennus on ottanut joukkueen nopeasti haltuunsa ja siellä on todella paljon halua tutustua pelaajiin ja auttaa eteenpäin. Jos tulee jotain haasteita, hoidetaan ne yhdessä.

Edessä oleva kausi herättää paljon ajatuksia nuoressa hyökkääjässä. Hyviä ratkaisuja toivotaan niin henkilökohtaiselta tasolta kuin koko joukkueelta. Hyökkääjänä yksi tavoitteista on tietysti maalien tekeminen.

– Odotan tulevalta kaudelta sitä, että saisin kehityttyä entisestään ja sitä kautta paljon vastuuta. Toivon, että pystyisin hyödyntämään vahvuuksiani, eli hyökkäyspään nopeita tilanteenvaihtoja ja nopeuttani 1v1 juoksukisoissa ja niiden avulla saan upottaa palloa maaliin. Tärkeintä on kuitenkin se, että päästään joukkueena eteenpäin ja ollaan Ykkösen kärkipäätä ja ansaitaan paikka takaisin Kansalliseen Liigaan.

 

Lisää uutisia