TPS voitti jälleen Veikkausliiga-joukkueen – IFK Mariehamn kumoon maalein 3–1

Jalkapallon Ykkösliigan kauteen valmistautuva Turun Palloseura kampesi jälleen tänään kanveesiin ylemmän sarjatason vastustajan. Viime viikonloppuna TPS voitti Gnistanin ja nyt turkulaisten edessä joutui taipumaan IFK Mariehamn. Loppulukemat tänään Tepsin hyväksi 3–1.

Sää Wiklöf Holding Arenalla oli sateinen ja sumuinen, lämpötila vain pari astetta plussalla. Itse peli ei tänään kuitenkaan jättänyt jalkapallon ystäviä kylmäksi, kun avauspuoliajalla joukkueet iskivät yhteensä neljä maalia. Vauhtia ja tapahtumia riitti.

Maalihanat avasi 20 pelatun minuutin jälkeen vierasjoukkue TPS, kun Niilo Saarikivi vapautti oivaltavalla pystysyötöllä Umar Bala Muhammedin maalintekoon. Kotijoukkue IFK Mariehamnin parhaat maalipaikat ensimmäisen puolituntisen aikana syntyivät kulmapotkuista, joita ahvenanmaalaiset saivat tuossa ajassa viisi kappaletta.

– Meillä oli ehkä ihan vähän käynnistymisvaikeuksia, emme olleet ihan niin teräviä kuin olisimme halunneet. Saimme kurssin kuitenkin aika nopeasti korjattua. Aika paljon siinä pelattiin Maarianhaminan korkeaa blokkia vastaan ja koetettiin löytää siitä reittejä ulos. Aina kun siinä onnistuttiin, niin pääsimme hyvin kiihdyttämään hyökkäyksiin, kuvaili pelin alkuhetkiä TPS:n päävalmentaja Miika Nuutinen.

Keskikenttäpelaajan antama pystysyöttö ja hyökkääjän oikea-aikainen kiihdytys olivat TPS:n menestysresepti tänään. Kaikki turkulaisten maalit syntyivät tämän saman kaavan kautta. Tepsin toisessa osumassa Atte Sihvonen pelasi pitkän juoksupallon linjan taakse Riku Sjöroosille. IFK:n maalivahti Matias Riikonen oli tilanteessa kaukana ulkona veräjältään, ja Sjöroos nosti vauhdikkaan spurttinsa päätteeksi pallon komeassa kaaressa yli Riikosen.

Pelin vauhti kiihtyi avauspuoliajan edetessä, ja muutama minuutti TPS:n 2–0-maalin jälkeen IFK onnistui kaventamaan Robin Sidin osumalla. TPS ei tästä kuitenkaan hätkähtänyt, vaan pari minuuttia myöhemmin pallo oli jälleen kotijoukkueen maaliverkossa. Tänään kärjessä pelannut Tuomas Pippola laukoi Tepsille 3–1-maalin. Hyvän pystysyötön osumaan tarjosi jälleen Niilo Saarikivi.

– Olimme tehokkaita ensimmäisellä puoliajalla ja teimme paikoista maalit. Siihen emme ole tyytyväisiä, millaisen maalin päästimme, mutta aika nopeasti pystyimme sen kuittaamaan, sanaili TPS-koutsi Nuutinen.

Talven aikana vahvasti uudistuneen TPS:n joukkueen pelillinen kehityskäyrä on nousujohteinen, kun Ykkösliigan kauden alkuun on vielä kolme viikkoa aikaa. Mustavalkoisten peliotteista näkee, että pelaajat oppivat peli peliltä tuntemaan toisensa paremmin.

– Olemme nyt harjoituksissa käyneet läpi sitä, kuinka hyökätään nopealla rytmillä. Pikkuhiljaa ajoitukset alkavat löytyä, kun pelaajat saavat enemmän kokemusta yhdessä pelaamisesta. Tietynlaista kärsivällisyyttä on myös tullut lisää niihin viimeisiin ratkaiseviin syöttöihin. Hyvin tehtyjä maaleja olivat tänään kaikki meidän maalimme, summasi Nuutinen.

Päivän ottelun toisella puoliajalla pelin kuvaa ohjasi taululla ollut tulos, TPS:n 3–1-taukojohto. Kotijoukkue IFK yritti löytää erilaisia keinoja murtautua maalipaikoille, mutta vierasjoukkueen puolustus kesti, eikä IFK enää kyennyt nousemaan voittotaisteluun mukaan.

– Toisella puoliajalla IFK nosti prässiään ja otti enemmän pallokontrollia kavennusmaalia jahdatessaan. Olimme aika paljon puolustusasemissa omassa keskiblokissamme. Pääsääntöisesti pystyimme pitämään Maarianhaminan aika hyvin pois vaarallisilta paikoilta. Pari pientä nukahdusta meille sattui, ja ne täytyy vielä videolta käydä läpi. Puolustuspelaamisen yleiskuva oli kuitenkin hyvä ja puolustuspäässä pelaajien yhteistoiminta on peli peliltä mennyt eteenpäin, kommentoi Nuutinen.

TPS on nyt voittanut kaksi Veikkausliiga-joukkuetta peräjälkeen. Ylemmän sarjatason joukkueita Gnistania ja IFK Mariehamnia vastaan Tepsi on tehnyt yhteensä viisi maalia ja päästänyt vain yhden.

– Nämä Veikkausliiga-joukkueiden kohtaamiset ovat olleet meidän puolustuspelaamisellemme tosi hyviä testejä. Tosi hyvällä mentaliteetilla ja asenteella on töitä tehty – tiedostaen samalla, missä meillä on vielä parannettavaa. Meidän pallottomaan vaiheeseemme nämä pelit ovat olleet hyviä ja tärkeitä haasteita, arvioi Nuutinen.

– On tärkeää, että pystymme nappaamaan voittoja ja tekemään maaleja. Pelit tietysti antavat aina vähän erilaisia haasteita. Nyt viime peleissä olemme päässeet hyökkäämään vähän erilaisella rytmillä kuin aiemmissa. Kilpailun merkitystä olemme korostaneet koko harjoituskauden ajan. On hienoa nähdä, että pystymme saavuttamaan tuloksia ja myös pelien sisällä selvittämään vaikeampia hetkiä ilman, että vastustaja pääsee rokottamaan, jatkoi Nuutinen.

Nuutisen mukaan voitot liigajoukkueista ovat tuoneet Palloseuran pukukoppiin hyvän itseluottamuksen.

– Kyllä sen kopissa huomaa, että itseluottamus nousee, kun saadaan tuloksia ja pystytään voittamaan ylemmän sarjatason jengejä. Valmentajana kuitenkin lähestyn pelejä aika viileästi asioiden kautta – katsotaan videolta, mitä peli meille kertoo ja lähdetään siitä ottamaan seuraavia askeleita eteenpäin.

Seuraavaksi TPS ottaa jälleen yhden ison askeleen eteenpäin, sillä Palloseura on sopinut ensi viikolle harjoitusottelun hallitsevan Suomen mestarin HJK:n kanssa. Ottelu HJK–TPS pelataan Helsingissä Bolt Arenalla torstaina 28.3. kello 12.30.

– Edessä on isoin mahdollinen haaste, mitä tästä maasta löytyy. HJK-peli päättää meillä tämän kolmen pelin jakson, jossa kohdataan Veikkausliiga-joukkueita. Haetaan taas hyvä harjoitusviikko alle ja lähdetään Helsinkiin taistelemaan hyvästä tuloksesta, naulasi Nuutinen askelmerkit tulevaan.

Lopputulos:

IFK Mariehamn – TPS 1–3 (1–3)

Ottelun maalit:

20 min 0–1 Umar Bala Muhammed
38 min 0–2 Riku Sjöroos
42 min 1–2 Robin Sid
44 min 1–3 Tuomas Pippola

TPS:n kokoonpano:

Matias Niemelä (MV) (70 min Luka Nokelainen)
Elias Collin
Riku Sjöroos
Mehdi Hetemaj
Baba Mensah (70 min Roope Pakkanen)
Atte Sihvonen (C)
Umar Bala Muhammed
Tuomas Pippola (86 min Eero Uusitalo)
Oscar Häggström
Niilo Saarikivi (73 min Eino-Iivari Pitkälä)
Aapo Boström (66 min Jesper Karlsson)

Erotuomari: Josef Fagerholm

Pelipaikka: Wiklöf Holding Arena, Ahvenanmaa

Seuraava ottelu: HJK–TPS, to 28.3. klo 12.30, Bolt Arena, Helsinki.

Kooste

Video: TPS TV

Lisää uutisia