TPS Jalkapallon valmentajat aina juniorivalmentajista naisten edustusjoukkueen valmennustiimiin kokoontuivat viime viikonloppuna yhteiseen tapaamiseen Vierailukeskus Joen tiloihin. Seuran junioripuolella valmennuspäällikön tehtävässä joulukuun alussa aloittanut Miro Varhelahti esittäytyi tilaisuudessa. Varhelahti näki valmentajatapaamisen monilta osin tärkeänä yhteisöllisenä tapahtumana.
– Halusimme saada koko seuran valmentajaporukan koolle oikeastaan kolmesta syystä. Ensiksikin saimme kerrottua, millaisia prosesseja seurassa käynnistyy valmennustoiminnan johtamisen osalta, eli miten tuemme valmentajia ja valmennustiimejä koko seuran tasolla. Tämän lisäksi pääsimme pohtimaan isolla porukalla TPS Jalkapallon pelillistä identiteettiä – millaista on TPS:n näköinen futis ja millainen on TPS-pelaaja, jollaisia koetamme pelaajaputkemme avulla kasvattaa. Tärkein syy oli kuitenkin se, että saimme näin suuren määrän TPS-valmentajia keskustelemaan, tekemään ja pohtimaan asioita yhdessä. Valmentaminenkin on loppujen lopuksi joukkuepeliä ja uskon, että näillä tapahtumilla on valtava merkitys ”valmentajien joukkuehengen” rakentamisessa, Varhelahti sanoo.
Tilaisuuden ensimmäisessä osassa käytiin läpi valmennustoiminnan johtamisen uusia käytäntöjä ja niiden taustalla olevaa ajatusta uudenlaisen toimintakulttuurin rakentamisesta. Lisäksi TPS-valmentajat pohtivat yhdessä Varhelahden ja urheilujohtaja Mika Laurikaisen kanssa valmentajuuden eri puolia, kuten esimerkiksi valmentajien motiiveja, valmentajien arvostusta sekä sitä, miten valmentajien hyvinvointia voidaan seurayhteisössä edistää.
Tilaisuuden toinen osa käynnistyi naisten edustusjoukkueen päävalmentajan Akusti Salosen esityksellä toimintakulttuurin rakentamisesta edellisten kahden kauden aikana. Lopuksi valmentajat pohtivat yhdessä TPS:n pelaajapolun pelillisen identiteetin kulmakiviä eli sitä, millaista peliä ja millaisia pelaajia Turun Palloseurassa halutaan nähdä.
– Saimme tässä sekoitettua valmentajien muodostamat pienryhmät niin, että niissä oli edustettuina eri ikävaiheita tyttö- ja poikapuolilta. Keskusteluista sekä ryhmien yhteisistä tuotoksista tulikin näin todella mielenkiintoisia, kertoo valmennuspäällikkö Miro Varhelahti.
Varhelahti koki tapaamisen mieluisana mahdollisuutena päästä viestimään valmentajille siitä, miten hän valmennuspäällikkönä tulee toimimaan.
– Koin tärkeäksi avata taustasyitä, miksi tietyt valinnat on tehty ja millaisiin ajatuksiin ja arvoihin nämä toimintatavat perustuvat. Samoin uskon, että tällainen päivä on omiaan tuomaan valmentajille viestiä siitä, millainen olen ihmisenä. Ilman sitä on vaikeaa tehdä hyvää työtä valmentajien kanssa.
– Valmentajille toivon päivän antaneen sekä tietoa että optimistista luottoa tulevasta. Uskon, että päivän jälkeen monella oli positiivinen fiilis siitä, että meillä on hieno valmentajayhteisö kasassa ja yhdessä toimimalla voimme saada enemmän aikaiseksi, Varhelahti tuumaa.
Valmennuspäällikön työssä Varhelahti uskoo vahvasti yhdessä tekemisen kulttuuriin. Valmentajatapaamiset ovat yhtenäisen ja yhteisöllisen seurakulttuurin kannalta erittäin tärkeitä ja tapaamisia onkin jatkossa tarkoitus järjestää säännöllisesti.
– Meillä on hyvät valmentajat ja jokaisessa ikävaiheessa kokeneet ikävaihevastaavat, joiden kautta saamme valmentajille tukea ja sparrausta päivittäisellä tasolla läpi pelaajapolun. Säännölliset kohtaamiset valmentajien, ikävaihevastaavien ja ikäluokkien valmennustiimien kanssa tehostavat sitä, miten saamme kaikkien osaamista sekä käytettyä että kehitettyä. Näin rakennamme samalla yhteisöllisyyttä ja yhteistä seuraidentiteettiä, joka varmasti vahvistuu samalla kun suunnittelemme, toteutamme ja arvioimme valmennustoimintaamme yhdessä, Varhelahti sanoo.