TPS TV -klassikko: Internazionale – TPS 0–1 (21.10.1987) – Mika Aaltosen maaginen maali

Turun Palloseuran satavuotiseen seurahistoriaan mahtuu monia ikimuistoisia ja legendaarisia maaleja. Yksi on kuitenkin kiistatta ylitse muiden. Mika Aaltosen päivälleen 35 vuotta sitten Italian San Sirolla tykittämä voittomaali on jäänyt lähtemättömällä tavalla mustavalkoisten futiksen ystävien mieliin.

Vuonna 1987 TPS kohtasi UEFA Cupin 1. kierroksella itävaltalaisen Admira Wackerin ja eteni 2. kierrokselle yhteismaalein 2–1. Toiselle kierrokselle arpakulhosta nousi Tepsille vastustajaksi todellinen maailmanluokan joukkue, Euroopan kaikkien aikojen menestyneimpiin valmentajiin kuuluvan Giovanni Trapattonin luotsaama tähtisikermä Internazionale Milano. Italiassa naureskeltiin helppoa arpaa.

TPS-valmentaja Tommy Lindholmilla oli kuitenkin kansainvälisiä kontakteja. Italialaisen Fiorentinan ruotsalaisluotsi Sven-Göran Eriksson oli IFK Göteborgin entinen päävalmentaja. Hän ja sen ajan IFK-valmentaja Gunder Bengtsson auttoivat suomalaiskollegaansa. Lindholm uskoi ruotsalaisten käyttämään puolustuksen aluepeliin kuin vuoreen.

– Kun IFK Göteborg oli voittanut ”Svennisksen” johdolla UEFA-cupin, asiaa oli helppo markkinoida myös meidän pelaajillemme. Me kävimme kaiken ihan kädestä pitäen läpi. Jos pallo on tässä, niin liikutaan näin ja näin, Lindholm kuvailee.

TPS ja Internazionale pelasivat ensimmäisen osaottelun 21.10.1987 Milanon Giuseppe Meazzalla, eli San Sirolla. Ottelu oli vanhentunut reilut 11 minuuttia, kun Mika Aaltonen syötti pallon laitaan Tommi Paavolalle. Paavola peippaili ohi kahdesta vastustajasta ja syötti takaisin Aaltoselle. ”Altsi” otti askeleen ja viritti lähes 30 metristä täydellisen kudin oikeaan yläkulmaan. Interin maalilla Italian maajoukkueveskari Walter Zenga haroi tyhjää.

– Tepsi tekee maalin. Aivan uskomatonta, siinä se oli. Turun Palloseura johtaa 1–0, ja italialaiset ovat polvillaan. Aaltonen tuulettaa. Mamma mia, pronto, pronto! Italialaiset eivät ymmärrä tätä, mamma mia! tunnelmoi peliä puhelimitse Suomeen selostanut J-P Jalo.

TPS voitti ottelun lopulta 1–0. Tappio oli shokki italialaisille. Internazionalen pelaajat eivät pystyneet tulemaan ulos pukukopistaan tunti ottelun päättymisen jälkeenkään, sillä stadionin aidalla roikkui raivoisasti mieltään osoittaneita faneja. He viskoivat kiviä heti, kun joku pisti päänsä ulos pukuhuoneen ovesta. Italialaismedia kirjoitti ylistävään sävyyn Tepsin miehistä, erityisesti päävalmentaja Tommy Lindholmista.

– Se voitto on kaikkien aikojen suoritus suomalaisvalmentajalta, edelleen. Ei vain se, että voitimme, vaan ennen kaikkea se, miten me voitimme. Kaikki meni täsmälleen niin kuin Tommy oli koko ajan ajatellut ja suunnitellut, Lindholmin kakkoskoutsina toiminut Heikki Suhonen ylistää.

Milanon ihmettä olivat pelaajista kentällä rakentamassa Dan-Ola EckermanAri HeikkinenPetri SulonenJuha LaaksonenEsa Johansson, Juha HalonenTomi JaloTommi PaavolaKim SuominenMika AaltonenMarko Rajamäki ja Vesa Salmela. Tuon kauden joukkueeseen kuuluivat myös Hannu BildoJuha HeinoEsa NieminenKari Skants ja Jari Vuorio.

Joukkueen päävalmentajana toimi Tommy Lindholm ja hänen lähimpänä apunaan Heikki Suhonen. Joukkueen maalivahtivalmentaja oli Keijo Aaltonen. TPS:n huollosta vastasivat Risto Lindman ja Ilkka Paldan. Joukkueen lääkärinä toimi Aapo Lehtonen. Muita joukkueen tärkeitä taustahenkilöitä olivat joukkuenjohtaja Hans Martin, toimitusjohtaja Jouko Saari sekä koko seuran puheenjohtaja Pekka Ruola.

TPS:n ja Internazionalen välinen toinen osaottelu pelattiin Turussa 4.11.1987. Kupittaan Olympiakatsomoon ja väliaikaisiin putkikatsomoviritelmiin ahtautui TPS:n kaikkien aikojen ennätysyleisö, 15 000 katsojaa. TPS piinasi Italian jättiläisiä aivan loppuun asti. Internazionale eteni jatkoon lopulta niukasti yhteismaalein 2–1.

Katso Aaltosen legendaarinen maali ja pelin jälkeiset kommentit oheiselta videolta.

Lisää uutisia