TPS-tarinat: Riku Riskin lukupiiri kokoaa kirjallisuuden ystävät yhteen Nousiaisten kirjastolle

Syysilta hämärtää jo ulkona. Kahdeksan kirjallisuuden ystävää on kokoontunut Nousiaisten kirjastolle tehdäkseen aikamatkan liki sadan vuoden takaiseen Japaniin. Kerronnallisen matkan menneisyyteen ja nousevan auringon maahan tarjoaa Nobel-palkittu kirjailija Yasunari Kawabata, jonka romaania Lumen maa käsitellään tänään kirjastolla kokoontuvassa Riku Riskin lukupiirissä.

Riski vetää lukupiiriä lapsuuden kotikirjastossaan nyt toista vuotta. Koulun vieressä sijaitseva kirjasto tuli hänelle aikanaan tutuksi paikkana, josta käytiin kaverien kanssa lainaamassa sarjakuvia ja johon mentiin käyttämään tietokonetta. Isommassa määrin kirjaston hyllyjen sisälleen kätkemä maailma avautui Riskille aikuisiällä, kun Tepsistä maailmalle lähtenyt ammattilaisjalkapalloilija kaipasi vapaa-ajalleen jotain mielekästä tekemistä, joka veisi ajatukset pois futiksesta.

– Olen aina ollut sellainen pelaaja, joka tarvitsee etäisyyttä itse pelaamisesta. Kun treenit ja pelit on hoidettu, niin jalkapalloa ei minun mielestäni tarvitse miettiä ennen seuraavia treenejä ja pelejä. Itselleni on tärkeää irtautua vapaa-ajalla futiksesta. Minusta jalkapalloilijalle tekee hyvää, jos on jokin harrastus, jonka kautta pääsee välillä irtautumaan siitä lajista jonkin ihan muun askareen pariin. Se voi olla lukeminen tai jotain muuta. Kannustan kaikkia pelaajia hankkimaan sellaisia harrastuksia, joiden parissa on mielekästä viettää aikaa, ja jotka vievät hetkeksi ajatukset pois jalkapallomaailmasta. Lukeminen on yksi hyvä harrastus, jossa ei tekeminen lopu kesken. Mielekästä luettavaa löytyy varmasti kaikille, kun jaksaa vaan etsiä, Riski sanoo.

Lukupiiritoiminta Nousiaisten kirjastolla oli ollut tovin tauolla ennen kuin Riku hyppäsi lukupiirin vetäjäksi syksyllä 2023. Edelleen Nousiaisissa asuva Rikun äiti huomasi, että kotikirjastoon haettiin lukupiirin vetäjää ja kehotti kirjallisuudesta kiinnostunutta poikaansa olemaan kirjastoon yhteydessä. Riku innostui nopeasti ajatuksesta, ja niin innostui myös Nousiaisten kirjaston väki.

– Olen joskus kaveriporukan kesken vetänyt lukupiiriä, mutta kyllä vähän alkuun jännitti, kun tulin ensimmäisen kerran tänne lapsuuden kotikirjastolle tätä Riku Riskin lukupiiriä vetämään. Hienoja kokemuksia tämä on kuitenkin tarjonnut. Meillä on tosi aktiivinen ja mukava porukka, joka panostaa jokaiseen tapaamiskertaan. Kaikki ovat lukeneet kirjan ja miettineet mielessään, millaisia ajatuksia lukukokemus on herättänyt ja sitten tuovat niitä esiin. Ei ole niinkään tuntunut siltä, että olen lukupiirin vetäjä, vaan yksi osallistuja muiden joukossa, Riski kertoo.

– Lukutaitotyö ja asiakkaiden osallistaminen kaikenlaiseen toimintaan ja tapahtumiin ovat kirjaston tärkeimpiä tehtäviä. Lukupiiritoiminnassa ne yhdistyvät mukavalla tavalla. Olemme tosi iloisia, että kirjaston käyttäjät ovat lähteneet tähän innokkaasti mukaan, sanoo Nousiaisten kunnankirjaston kirjasto- ja kulttuuritoimenjohtaja Riikka Uski.

Yhteisöllisyyttä kirjastossa ja kentällä

Tänä tiistaina Kawabatan teos Lumen maa innostaa lukupiiriläiset keskustelemaan geishoista ja japanilaisesta kulttuurista. Kaikkien aikojen ensimmäinen suomennettu japanilainen romaani on herättänyt lukijoissa monenlaisia ajatuksia.

Nousiaisissa jo 30 vuoden ajan asunut Leena Antola on saapunut lukupiiritapaamiseen haastaakseen itseään lukijana.

– Vanhemmiten minusta on tullut sellainen heittäytyjä. Kaikkea voi kokeilla ainakin kerran. Nyt on kokeiltu jo kahdesti tätä Rikun lukupiiriä ja se on hyväksi havaittu. Tulin tänne, koska halusin haastaa itseäni lukijana tuottamaan ne kirjan herättämät ajatukset puheeksi.

Antolan mukaan lukupiiri on ollut kokemuksena yhteisöllinen ja virkistävä.

– Täällä on ollut tosi ihanaa olla. Ihmiset ovat kaikki erilaisia. Joku inhoaa kirjaa yli kaiken, joku ei oikein ymmärrä kirjaa, vaikka on lukenut sen kahteen kertaan, joku taas on japanilaisen kulttuurin asiantuntija ja osaa kertoa paljon taustatietoa, Antola kuvailee.

Sekä Antola että Riski sanovat, että lukupiiriä voi verrata jalkapallojoukkueeseen. Molemmissa korostuu yhteisöllisyys ja yhteinen mielenkiinnon kohde. Niin lukupiiriin kuin jalkapallojoukkueeseenkin mahtuu laaja joukko erilaisia ihmisiä. Yhteisen lukupiiriharrastuksen ja vertauskuvan lisäksi Antolaa sekä Riskiä yhdistää se, että heillä molemmilla on kokemusta Turun Palloseuran riveissä pelaamisesta. Antolalla omista pelivuosista Tepsin naisten edustusjoukkueessa on aikaa jo viitisenkymmentä vuotta, mutta hän muistelee aikaa edelleen lämmöllä.

– Meillä oli hyvin tiivis ryhmä ja pidettiin joukkueena yhtä monta vuotta, ja edelleenkin pidetään yhteyttä, vaikka pelivuosista on aikaa kymmeniä vuosia. Kokoonnumme aina silloin tällöin yhteen. Vanha kunnon Tepsin Mimmit! Minulla on kaapissa vielä vanhoja pelipaitojakin tallella. Se oli hienoa aikaa. Kiitos edesmenneelle Leena Virtaselle, joka vahvana naisena puuhaili joukkueen taustalla ja toi naisjalkapallon Turkuun.

Lumen maa johdatti Leena Antolan ja Riku Riskin aikamatkalle historialliseen Japaniin.

Jeppiksestä Rolloon, Waltarista Manneriin

Riku Riskin lukupiirissä luettavaksi pyritään valitsemaan sellaisia kirjoja, joita lukupiiriläiset eivät ehkä normaalisti itse lainaisi kirjastosta luettavaksi tai ostaisi kirjakaupasta.

– On pyritty valitsemaan aika erilaisia kirjoja, laidasta laitaan. Esimerkiksi viime keväänä luettiin suomalaisen, ruotsalaisen ja tanskalaisen kirjailijan kirjat. Näin sanottuna se kuulostaa jo vähän siltä kuin tässä olisi joku kirjallisuusvitsi tulossa, mutta silloin haluttiin lukea eri pohjoismaisten kirjailijoiden teoksia. Lisäksi olemme lukeneet nykyajan klassikoita, kuten Aldous Huxleyn kirjan Uljas uusi maailma. Ympäri maailman pyritään menemään, ja tänään oltiin japanilaisen kirjallisuuden maailmassa, Riski kertoo.

Lukupiirin teosten lisäksi kirjallisuus on vahvasti läsnä Riskin arjessa oman lukuharrastuksen ja opiskelujen kautta. Riski opiskelee Turun yliopistossa pääaineenaan englannin kieltä. Opintojen kautta luettavaksi tulee luonnollisesti paljon englanninkielistä kirjallisuutta. Viime aikoina Riski on vapaa-ajallaan tykästynyt lukemaan Tommi Liimattaa. Pidemmältä ajalta hänen suosikkikirjailijoihinsa lukeutuvat Mika Waltari, Haruki Murakami ja Eeva-Liisa Manner.

– Tällä hetkellä luen Jesse Saarisen suosittelemana Tommi Liimatan, eli Absoluuttinen nollapiste -bändin keulahahmon ja sarjakuvataiteilijan omaelämäkerrallista kirjasarjaa, joka alkoi Jeppis-kirjalla Pietarsaaresta. Nyt ollaan kolmososassa, joka on nimeltään Rollo ja sijoittuu Rovaniemelle. Nämä kirjat ovat kyllä parasta, mitä olen pitkään aikaan lukenut. En tiedä, mikseivät ne ole aiemmin osuneet kohdalle. Kiitos Jesselle vinkistä!

Riku Riski on nauttinut lukupiirin yhteisöllisyydestä. Hän vetää nyt toista vuotta lukupiiriä Nousiaisten kirjastolla.

Riku Riskin lukupiiri kokoontuu vuoden viimeisen kerran tiistaina 3. joulukuuta 2024 kello 17.45–19.00 Nousiaisten kirjastolla. Riski suosittelee kaikkia kirjallisuuden ystäviä rohkeasti kokeilemaan, millaista lukupiiritoiminta on – joko Nousiaisten kirjastossa tai omassa kotikirjastossa.

– Kannattaa tulla kokeilemaan ja yllättymään. Yleinen mielikuva lukupiireistä ehkä on vähän sellainen, että se on jäykkää ja pitäisi tietää hirveästi kirjallisuudesta etukäteen. Se ei pidä paikkaansa. Me olemme alusta asti halunneet pitää homman sellaisena, että mukaan voi tulla tosi matalalla kynnyksellä. Ainut vaatimus oikeastaan on, että on lukenut kirjan, josta keskustellaan lukupiirissä. Siksi luemmekin etupäässä lyhyempiä kirjoja ja vältämme niin sanottua tiiliskivikirjallisuutta. Lukupiiriin voi tulla rennosti mukaan ja keskusteluun saa osallistua siinä määrin kuin itse kokee mielekkääksi. Tämä on mukavaa, yhteisöllistä puuhaa, jossa oppii uutta niin kirjallisuudesta kuin muista ihmisistäkin. Tätä kautta tutustuu sellaisiin ihmisiin, joihin ei välttämättä muuten omassa arjessaan törmäisi.

TPS-tarinoissa tutustutaan Turun Palloseuraan liittyviin henkilöihin ja tarinoihin. Lisää tarinoita löydät klikkaamalla tästä!

Teksti ja kuvat: Aleksi Ristimäki

Lisää uutisia