Jouni Gröndahl on todellinen TPS-legenda, joka torjui raitapaitojen edustusjoukkueen maalissa kausina 1955-70. Hänelle kertyi lopulta komeat 206 SM-sarjaottelua. Gröndahl oli todella monipuolinen palloilulahjakkuus ja hän pelasikin TPS-paidassa myös jääkiekkoa, jääpalloa ja käsipalloa – ja maalivahtina tietenkin.
– Jalkapallouran alussa vuodet 1955 ja -56, sekä sen jälkeen vuodet 1964 ja -65, menivät Suomi-sarjassa, muuten pelattiin Mestaruussarjaa. Yhteensä pelejä tuli TPS-paidassa 383, tai oikeastaan 387, jos tarkkoja ollaan. Siihen aikaan jos pelasi vain ensimmäisen puoliajan, niin se laskettiin Mustiin kirjoihin vain puolikkaana otteluna. Kun Lindmanin Rippe tuli vuonna 1962 huoltajaksi, niin päätettiin muuttaa käytäntöä. Menihän se maaotteluissakin niin, että jos oli kentällä vaan osan ottelua, niin se laskettiin kuitenkin kokonaiseksi maaotteluksi, Gröndahl tarkentaa.
– Jääpalloa ja käsipalloa vähemmän. Jääpalloa pelasin Piirisarjassa parina vuotena maalissa, eihän pelejäkään ollut kuin 4-5 kaudessa. Pari kautta pelasin myös Käsipallon Mestaruussarjassa ja jouduin maaliin, kun Tepsin silloinen käsipallomaalivahti Lundénin Aukki oli pois, niin menin sinne tilalle. Se oli aika pientä, mutta kuitenkin. Jääkiekkoa tuli pelattua enemmänkin, oikeastaan vuoden 1955 syksystä vuoteen 1959. Siihen aikaan ei ollut edes kaksia molarin vehkeitä. Jos olisi tullut vaihto, olisi pitänyt vaihtaa vehkeitä. Se oli sen verran vaikeaa siihen aikaan, Gröndahl naurahtaa.
Gröndahl voitti TPS:n paidassa SM-kultaa kaudella 1968, SM-hopeaa kauden 1960 päätteeksi ja SM-pronssia kausina 1957 ja -67. TPS:n kauden 1968 SM-kultajoukkuetta on kutsuttu usein kaikkien aikojen Palloseuraksi. Kauden ehdoton kohokohta oli se, kun TPS kävi nuijimassa HJK:n Helsingissä lukemin 6-1. Kyseistä ottelua on taas sanottu TPS:n kaikkien aikojen parhaaksi peliksi.
– Kun Mäen Hessu on sanonut niin siitä HJK-pelistä, niin pakko se on varmaan uskoa, Gröndahl myöntää.
Gröndahl on kokenut mitalikausien lisäksi myös edustusjoukkueen putoamisen ja nousun takaisin SM-sarjaan. TPS putosi SM-sarjasta kauden 1963 päätteeksi, mutta palasi takaisin korkeimmalle sarjatasolle kaudeksi 1966. TPS:n ja porilaisen RU-38:n uusintaottelu SM-sarjapaikasta pelattiin syksyllä 1965 Porin Herralahden kentällä. TPS voitti jännittävän ja dramaattisen kamppailun lopulta 2-1 ja aloitti nousujuhlat. TPS:n nousun sinetöi pilkulta Ossi Silvennoinen.
– Porilaiset taitavat väittää vieläkin, että rankkarin aiheuttanut rike tapahtui alueen ulkopuolella. RU-38 teki kyllä protestin, joka ei mennyt sitten läpi.
Gröndahl pelasi urallaan myös yhdeksän A-maaottelua. Hän debytoi Suomen A-maajoukkueen paidassa 6.9. 1959 Helsingin Olympiastadionilla DDR:ää vastaan, kun sinivalkoiset nousivat komeaan 3-2-voittoon. Toinen maukas voitto osui kesäkuuhun 1963, kun Norja kaatui PM-lopputurnauksessa Helsingin Olympiastadionilla 2-0 yli 11.000 katsojan edessä. Hän pelasi myös viimeisen A-maaottelunsa Helsingissä vuoden 1964 heinäkuussa, kun maailman parhaisiin joukkueisiin kuulunut Saksan Liittotasavalta voitti Suomen 4-1.
– Tulin DDR-ottelussa kentälle (51. minuutilla), kun Westerholm loukkaantui. Se oli kuitenkin aikamoinen voitto siihen aikaan. Norja voitettiin, mutta pelattiin lisäksi Ruotsin kanssa vieraissa 0-0 ja Tanskan kanssa vieraissa 1-1. Ne olisivat hyviä tuloksia vieläkin. Silloin pelattiin omaa Pohjoismaista sarjaa. Oli vielä varalla mukana, kun Suomi voitti koko turnauksen vuonna 1966, Gröndahl muistelee kultaista 60-lukua.
Gröndahl lopetti pelaajauransa kauden 1970 jälkeen, mutta hän toimi sitä ennen jo ja sen jälkeen vuoteen 1976 asti TPS:n maalivahtivalmentajana.
– Rupesi paikat menemään risaksi. Lopettin jo tavallaan vuonna 1969 ja aloitin kaudella 1970 maalivahtivalmentajana. Kaudella 1970 jouduin olemaan kuitenkin vielä varalla ja pelasin yhden Mestaruussarjan matsin ja pari muuta peliä. Alun perin tarkoituksena oli olla vaan molarivalmentajana, mutta olin kuitenkin varamaalivahtinakin joka harjoituksissa mukana. Eli, pääsin tai jouduin vielä pelaamaankin silloin, Gröndahl kertailee pelaajauransa viimeistä kautta.
81-vuotias Gröndahl on peli- ja valmennusuransa jälkeen edelleen huippu-urheilijan mitoissa ja hän on käynyt ja käy katsomassa paikan päällä kaikki TPS:n kotiottelut. Siis todellakin kaikki. Gröndahl kuuluu myös senioritepsiläiset ry:n aktiivisimpiin jäseniin. Vanhat pelimiehet kokoontuvat säännöllisesti edelleen.
– Turussa ei ole pelattu sen jälkeen yhtään TPS:n peliä jota en olisi nähnyt, paitsi yksi RoPS-peli 1970-luvulla. Mestaruussarjassa ja Ykkösessä ei ole pelattu täällä sellaista peliä, jossa en olisi ollut paikan päällä, Gröndahl toteaa.
– Jokaisen kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona kokoonnutaan ja porukkaa on ollut viitisenkymmentä. Viimeksi paikalla oli 47 tepsiläistä. Hieman luku on pudonnut, kun osa alkaa jo yhdeksänkymppisiä.
Gröndahl on tehnyt myös todellisen kulttuuriteon jo pelivuosiensa aikana, keräämällä valtavan määrän TPS-aiheisia lehtileikkeitä 1950-luvun loppuvuosilta aina 1970-luvun taitteeseen asti. Lehtileikkeistä löytyy koko TPS:n edustusjoukkueen tarina yli kymmenen vuoden ajalta. Tätä ainutlaatuista materiaalia on tarkoitus hyödyntää myös TPS:n 100-vuotishistoriikissa.
– Olin kerran kylässä Salosen Akin luona ja hän näytti kerran leikekirjaansa. Sain mallia sieltä. Olen ollut se aktiivisempi osapuoli kotona tässä leikekirja-asiassa, vaikka vaimo hoitaakin sitten ne kaikki muut asiat, Gröndahl kiittelee Pirkko-vaimoaan.