Subway Kansallinen Liiga jatkuu TPS:n ja HJK:n kohtaamisella

Turun Palloseura saa Subway Kansallisen Liigan neljännessätoista ottelussaan vieraita Helsingistä, kun hallitseva mestari HJK saapuu Urheilupuiston yläkentälle syyskuun viimeisessä ottelussa.

 

Joukkueet kohtasivat toisensa 11.7. ja kotijoukkue HJK oli vahvempi 3-1 lukemin. Ottelu sai Palloseuran kannalta dramaattisen alun, jolla oli myös pitkän aikavälin vaikutuksia. Gabriela Pelogi luki HJK:n syötön, karkasi puolustukselta ja syöksyi läpiajoon. HJK:n maalilla pelannut Anna Koivunen reagoi läpiajoon ja suuntasi nopeasti kohti palloa. Koivunen ajoi kovaa Pelogin jaloille ja tämä joutuikin jättämään pelin kesken. Pelogin saama vamma ei ollut pelkkä kolhaisu, sillä poissaoloa tuli liki kaksi kuukautta. 

Ottelun avausmaali nähtiin ottelun 21. peliminuutilla HJK:n kulmapotkun jälkeen. Näytti jo siltä, että vierailijat selvittivät kulma, mutta purkupallo suuntautui Katariina Kosolalle, joka laukoi pallon ohi Siiri Välimaan.

Palloseuran vastausta piti odottaa kymmenisen minuuttia. TPS nappasi pallon ja Mira Andersson syötti hyökkäysalueen puolivälissä olleelle Saija Östlundille, jonka kaukolaukaus ohitti Koivusen. Östlundin maali ei kuitenkaan riittänyt, sillä HJK iski ensimmäisellä puoliajalla vielä kahdesti. Ensin Essi Sainio katkaisi Palloseuran avauksen ja upotti pallon maaliin ja hetkeä myöhemmin Nea Lehtola upotti pallon maaliin paitsion rajamailta. Toisella puoliajalla maaleja ei nähty, vaan ottelu päättyi 3-1 lukemiin.

Keskinäisen ottelun jälkeen HJK suuntasi Maarianhaminaan, jossa Åland United oli vahvempi 2-1 lukemin. Seuraavassa kotiottelussa Honka kaatui 1-0 lukemilla, mutta Jyväskylässä JyPK yllätti HJK:n täysin ja nappasi ensimmäisen voiton HJK:sta 2-0 lukemin. HJK jäi maaleitta myös seuraavassa ottelussaan, kun TiPS saapui Helsinkiin. Molemmilla joukkueilla oli omat paikkansa upottaa pallo maaliin, mutta viimeistely ontui ja ottelu päättyi maalittomaan tasapeliin.

Seuraavana otteluna oli vuorossa Helsingin paikalliskamppailu PK-35 – HJK. Ottelu oli samalla myös ensimmäinen ottelu uusitulla Olympiastadionilla. HJK hallitsi poikkeuksellisen ottelun tuoman jännityksen kotijoukkuetta paremmin ja nappasi 0-2 voiton. Tämän jälkeen Ilves kaatui 1-0 ja KuPS oli Kuopiossa vahvempi 2-1 lukemin. Kahdesta viimeisestä ottelustaan HJK on napannut täydet kuusi pistettä. Ensin PK-35 Vantaa kaatui 4-2 ja sen jälkeen HJK otti Åland Unitedista revanssin 1-0 voitolla.

 

Palloseuran vaikea kausi sai edellisellä kierroksella helpotusta, kun turkulaiset hakivat Netta Laasion maalilla 0-1 vierasvoiton FC Hongasta. Voitto oli mustavalkoisille kauden ensimmäinen ja sillä TPS kavensi JyPK:n ja Ilveksen etumatkan kuuteen pisteeseen. Joukkueen päävalmentaja Sami Haltia lähtikin joukkueen kanssa viikon tauolle hyvällä tunteella.

– Napattiin Espoosta iso voitto ja se kyllä näkyi, sillä fiilikset olivat katossa. Nyt oleellisinta on se, että saadaan pidettyä Honka matsin hyvä fiilis päällä myös Klubia vastaan eikä pelaaminen ole puskemista, vaan rentoa. Lähtökohdat HJK:a vastaan ovat kuitenkin hyvin samanlaiset, kuin Honkaa vastaan. Pitää puolustaa tarkkaan koko joukkueen voimin ja iskeä sisään omista paikoista, Haltia toteaa puhelimen välityksellä.

HJK on kauden aikana iskenyt 21 maalia ja Essi Sainio ja Emmaliina Tulkki ovat iskeneet näistä yhteensä yhdeksän. Haltia kuitenkin korostaa, että huomiota ei voi keskittää vain heihin.

– Sainio ja Tulkki ovat iskeneet paljon maaleja, mutta heitä ei voi ottaa suurennuslasin alle. HJK:n materiaali on todella leveä ja laadukas ja ketä tahansa kentällä olevista pelaajista voi iskeä pallon maaliin. Meidän pitää olla tarkkana kaikkien kanssa, eikä keskittyä liikaa kahteen pelaajaan.

HJK on viidestä edellisestä ottelustaan napannut neljä voittoa ja yhden maalin tappion. Näiden avulla helsinkiläiset ovat tiukasti mukana mestaruuskamppailussa. Haltia odottaakin lauantain pelistä tiukkaa peliä.

– HJK on laadukas joukkue joka taistelee tänäkin vuonna mestaruudesta ja varmasti pistää parastaan myös lauantaina. Sarjataulukko on meidän kannalta haastava, mutta peli on parantunut kauden edetessä todella paljon. Olemme saaneet jokaiseen otteluun hyvän asenteen ja olemme lähteneet aina taistelemaan voitosta. Joukkueena puolustaminen on toiminut käytännössä koko kauden, mutta nyt olemme saaneet myös hyökkäyspeliä toimimaan ja olemme saaneet luotua hyviä paikkoja. Nyt vain täytyy iskeä pallot sisään, kun paikoille päästään.

Kauden ensimmäisessä kohtaamisessa HJK vei pisteet melko yksipuolisella esityksellä, mutta Haltian mukaan siitäkin ottelusta jäi paljon jossiteltavaa.

– On totta, että siinä ottelussa ei pystytty vastaamaan HJK:n peliin. Alku tosin oli mieltä melko epäonnekas, sillä Gabriela Pelogi loukkaantui heti ottelun alussa ja joutui jättämään kentän. Tässä tilanteessa olisi voinut olla monta eri ratkaisua, mutta lopulta tuli se meidän kannalta huonoin. Oltiin koko matsi perässä ja jouduttiin juoksemaan paljon. Siinä ottelussa oma hyökkäys oli todella vaisua, mutta pelaaminen on kokonaisuudessaan mennyt eteenpäin ja uskonkin, että lauantaina ollaan hyvin mukana pelissä. Gabi on viime viikkoina ollut hyvässä iskussa joten toivotaan, että se jatkuu. 

 

Inkeri Niemi on kaikille Palloseuran otteita seuranneille tuttu nimi. Niemi nousi Karoliina Lindstedtin jälkeen TPS:n avaavaksi maalivahdiksi ja piti paikkaa hallussaan useamman vuoden. Niemen nousukiidolle tuli kova kolaus kaudella 2017, kun hän loukkasi itseään pahasti ja joutui päättämään kauden ennen aikojaan. Niemen toipuminen venyi 2018 kevääseen, mutta paluu ei onnistunut toivotulla tavalla, vaan viikko ennen kauden alkua tuli uusi loukkaantuminen. Toipuminen ja kuntoutus kestivät pitkään, mutta syyskuussa kaikki näytti hyvältä ja Niemi pääsi mukaan joukkueen harjoituksiin. Karmea epäonni kuitenkin jatkui, sillä vain viikkoa myöhemmin tuli jälleen loukkaantuminen ja kausi 2018 meni kokonaan ohi.

Niemi pääsi harjoitusrinkiin vuoden 2019 alussa, mutta samalla myös joukkueen maalivahtipuolella oli tapahtunut, kun Helmareissakin pelannut Siiri Välimaa siirtyi Norjasta Turkuun. Välimaa nappasi avauksen paikan itselleen ja Niemi on jäänyt pienille peliminuuteille. Moni saattaa ajatella, että kakkosmaalivahdin työnä on vain lämmittää penkkiä, mutta Niemi avaakin omaa toimintaansa.

– Monet näkevät kakkosmaalivahdin vain penkillä istujana ja kyllähän se pelissä sitä tavallaan onkin, mutta on se muutakin. Toisena maalivahtina on pitää huolehtia esimerkiksi siitä, että pelaavalle maalivahdille saadaan hyvä lämpö ja fiilis ennen ottelua. Huomiota ei kuitenkaan voi jättää yksin maalivahtiin, vaan koko joukkueen kannustaminen niin kopissa ja alkulämpässä, kuin penkilläkin kuuluu niihin tehtäviini. Penkillä pitää myös aina olla valmis siihen, että pelissä voi tapahtua mitä tahansa. Pelaava maalivahti voi ottaa punaisen kortin, tai loukata ja silloin pitää olla valmis menemään kehiin ja antaa itsestään kaikkensa. Omaan rooliini kuuluu pelipäivinä myöskin musahommia ja sen kautta fiiliksen luomisesta ja koen sen roolin aika tärkeäksi.

Vaikka Välimaa onkin seuran niin sanottu ykkösmaalivahti, ei se tarkoita, että Niemi voisi ottaa kevyesti ja vain rentoutua. Jotta peliajasta voi taistella, täytyy jokaisessa treenissä antaa kaikkensa.

– Jokaiseen treeniin mennään täysillä ja menen aina näyttämään, mitä mä osaan ja kehittämään itseäni paremmaksi maalivahdiksi. Treeneihin ei koskaan voi mennä ajatuksella ”kunhan vaan pelailen”, sillä muuten ei tule peliaikaa saamaan. Kun vaatii itseltään paljon, pakottaa se myös toisen tekemään enemmän töitä. Omalla tekemiselläni pystyn auttamaan myös muiden maalivahtien tekemistä.

Välimaan ja Niemen lisäksi maalivahdin peliajasta taistelee myös Meri Hämäläinen. Vaikka taistelu peliajasta on tiukkaa, ovat maalivahtien välit kuitenkin todella hyvät ja otteluiden jälkeen keskustellaan aina siitä, mitä tehtiin oikein ja missä olisi omalta osalta parannettavaa.

– Meillä on harvinaisen hyvä kolmikko, jonka kesken treenataan! Jokainen puskee omalla tekemisellään toisiamme eteenpäin ja pakotamme toisiamme tekemään jokaisessa treeneissä parhaamme. Parasta on kuitenkin se, että meillä on aika yhtenevä huumorintaju joka tuo treeneihin oman vivahteen ja rentouden. Sitä kautta treeneissä on hyvä fiilis, vaikka vaatimustaso onkin todella korkea. En muista, että olisi ollut treenejä, joissa emme olisi nauraneet yhdessä!

Niemi on tällä kaudella päässyt kentälle kertaalleen, eikä Kuopiossa pelatusta ottelusta Niemen mukaan jäänyt kerrottavaa jälkipolville. Tämän jälkeen Välimaa on aloittanut jokaisessa ottelussa ja Niemi jakaakin tälle kehuja.

– Pakko kehua tota kollegaa, sen verran hyviä koppeja on tällä kaudella otettu. Maalivahtina ei oikein voi tehdä muuta, kuin torjua kaikki ne pallot, jotka vaan voi. Yhdessäkin pelissä Siiri nappasi useammankin torjunnan läpiajoista! Pelejä ei kuitenkaan voiteta pelkillä torjunnoilla. Vain muutamassa ottelussa ovat omat verkot heiluneet runsaasti, mutta pääasiassa ollaan pidetty pelit niin tiukkoina kuin mahdollista. Siiri on tehnyt kaiken, mitä maalivahtina pystyy.

Lauantain vastustaja HJK on Inkerille tuttu, eikä hän usko, että joukkueen hyökkäys yllättää ketään.

– Rehellisesti sanottuna on ole hirveästi tutkinut HJK:n pelaajia, mutta samat pelaajat siellä pyörivät, kuin ennenkin. Kaikki tietävät, että HJK:lla on laaja rinki ja paljon erityyppisiä pelaajia, joista jokainen kyllä tietää miten palloa pistetään maaliin.

Niemelle tuttu pelaaja löytyy myös HJK:n tolppien välistä, sillä Turusta Helsinkiin siirtynyt Anna Koivunen kasvoi Niemen avustamana liigatason maalivahdiksi.

– Annan kanssa tehtiin muutama vuosi yhdessä töitä ja opittiin toisiltamme paljon, vaikka meillä onkin ikäeroa. Anna on ottanut urallaan isoja askelia eteenpäin ja olen varma, että niitä askelia tulee vielä lisää. Lauantaina kuitenkin nähdään, missä Anna tällä hetkellä menee.

TPS nappasi edellisessä ottelussa kauden ensimmäisen voiton. Loppukausi tulee olemaan tiukkaa taistelua pisteistä, mutta Niemen mukaan asioita ei saa ajatella liikaa.

– Espoossa päästiin vihdoin ja viimein kiinni voittokantaan ja kyllähän se tuntui hyvältä. Joukkue tekee kovaa työtä joka viikko ja oli mukavaa viimeinkin saada siitä myös palkintoa. Loppukaudesta jokainen peli on hyvin tärkeä ja lähdetään hakemaan mahdollisimman paljon pisteitä. Sitten voi vaan katsoa, mihin se riittää kauden lopussa. Tulosta ei kuitenkaan saa miettiä liikaa, sillä kiristämällä ja puristamalla ei tule tulosta. Pelistä täytyy nauttia, jotta saadaan myös tulosta.

Lauantain ottelusta ovat varmuudella sivussa Amanda Aatsinki, Frida Lähteenmäki, Viivi Ollonqvist, Julia Sainio, Jatta Keskitalo ja Meri Hämäläinen. Viivi Spetsin osalta kausi on loukkaantumisen takia ohi. Jenni Rannus loukkaantui torstain harjoituksensa ja hänen tilannettaan tarkkaillaan.

Joukkueen päävalmentaja Sami Haltialla on ollut flunssan oireita ja hän on varotoimenpiteenä pitänyt koko viikon etäisyyttä joukkueeseen.

TPS – HJK, 26.9. 16:00, Urheilupuiston yläkenttä.

Ottelu on nähtävissä myös Ruutu+ kautta osoitteesta https://www.ruutu.fi/stream/3677421

Lisää uutisia