Subway Kansallinen Liiga jatkuu JyPK:n vieraana

Turun Palloseuran kausi Subway Kansallisessa Liigassa jatkuu lauantaina, kun joukkue matkaa JyPK:n vieraaksi Jyväskylään. Kummankaan joukkueen kausi ei ole onnistunut toiveiden mukaisesti, sillä TPS on yhdellä pisteellä viimeisenä ja yhden ottelun enemmän pelannut JyPK on seitsemällä pisteellä toiseksi viimeisenä.

TPS ja JyPK kohtasivat toisensa 4.7., kun jyväskyläläiset matkasivat neljännellä kierroksella Turkuun. TPS hallitsi ottelua, mutta hyvä paine ei konkretisoitunut maaleilla. JyPK ei maalipaikoilla juhlinut, mutta onnistui kuitenkin ohittamaan Siiri Välimaan kertaalleen ja nappasi 0-1 vierasvoitolla mukaansa täydet kolme pistettä.

Keskinäisen ottelun jälkeen JyPK hävisi kolme seuraavaa otteluaan. Ensin Honka oli vahvempi 2-1 lukemin, sitten TiPS haki Jyväskylästä 2-4 vierasvoiton ja Ilves nappasi Tampereelta 3-1 kotivoiton. Tämän jälkeen JyPK  riisui HJK:n aseistaan ja jyväskylään jäi täysi pistepotti 2-0 kotivoitolla. PK-35 vastaan joukkue jäi kuitenkin ilman pisteitä.

PK-35 Vantaan vieraillessa Jyväskylässä nähtiin todella tapahtumarikas ottelu, joka päättyi lopulta 4-4 lukemiin. Ottelun alku oli vauhdikas, sillä jo 22. peliminuutilla oli taululla 2-2 lukemat. JyPK oli pitkään kiinni 4-3 kotivoitossa, mutta vantaalaiset tasoittivat lisäajan seitsemännellä minuutilla.

JyPK:n kaksi viimeisintä ottelua ovat päättyneet tappioon. Ensin KuPS nappasi 4-1 voiton ja viime kierroksella Åland United nappasi ensimmäisen puoliajan maaleilla 3-0 kotivoiton.

 

Ottelusta ei panosta puutu. Voitolla TPS nappaisi tärkeät kolme pistettä, kun taas JyPK:lla on mahdollisuus kasvattaa välimatka jopa yhdeksään pisteeseen. Kahdessa edellisessä ottelussaan TPS on kokenut harmilliset maalin tappiot. Mustavalkoisten päävalmentaja Sami Haltia kuitenkin haluaa muistuttaa, että kärkipään joukkueet veivät voiton vasta tiukan väännön jälkeen.

– Täytyy napata kahdesta edellisestä ottelusta mahdollisimman paljon hyviä asioita. Vastassa oli kuitenkin kärjessä oleva Åland United ja mitaleista taisteleva PK-35 ja tappiot tulivat tiukan väännön jälkeen. Puolustettiin molemmissa otteluissa hyvin joukkueena ja sama asenne täytyy muistaa myös lauantaina. Puolustuksen lisäksi saatiin myös luotua maalipaikkoja hyvin, joten siinä mielessä lähtökohdat ovat hyvät, mutta nyt vain täytyy iskeä omista paikoista sisään. 

Lauantain ottelussa on jaossa isoja pisteitä, mutta Haltia ei koe, että pelaajien pitäisi miettiä peliä tavallista enemmän.

– Ottelu on toki iso, mutta niin olivat myös esimerkiksi pelit Åland Unitedia ja PK-35:sta vastaan. Totta kai tiedetään, mistä lauantaina pelataan, mutta täytyy pitää keskittyminen pelissä. Ollaan lähdetty valmistautumaan siihen mahdollisimman hyvin. Juteltiin joukkueen kanssa siitä, että vaikka puolustus on ollut hyvää, niin nyt olisi hyvä paikka pitää oma pää puhtaana. Nyt on myös se hetki, kun niitä maaleja pitää itse tehdä.

JyPK sai elokuun alussa kovan vahvistuksen, kun Henna Honkanen puki jälleen vihreän paidan päälleen. Honkanen on viidessä ottelussa iskenyt viidessä ottelussa kolme maalia ja on siirtynyt joukkueen sisäisen maalipörssin jaetulle kärkisijalle.

– Honkanen on kyllä kaikin puolin vaarallinen pelaaja ja se näkyy hyvin myös tilastoista. Hän pyörii jatkuvasti maalipaikoilla, eikä puolustuksella ole varaa jättää häntä vapaaksi. Honkasella on ollut iso rooli siinä, että JyPK on saanut tehoja hyökkäyspäähän.

 

20-vuotias Amalia Härkönen ehti alkukaudesta napata oman paikkansa, mutta loukkaantuminen sotki suunnitelmia. Härkönen teki PK-35 ottelussa paluun kokoonpanoon seitsemän ottelun jälkeen.

– Tuntui tietysti todella pahalta, kun en päässyt pelaamaan. Jalkapallolla on kuitenkin niin iso rooli omassa elämässä. Tämä ei kuitenkaan ollut itselle ensimmäinen loukkaantuminen, vaan viime vuonna olin ristisideleikkauksen takia pois vuoden verran, joten nyt osaisin suhtautua loukkaantumiseen paremmin. Nyt osasin hyödyntää ajan paljon paremmin. Osasin itsekin keksiä korvaavaa liikkumista ja treeniä. Kun en voinut treenata jalkapalloa, pystyin keskittymään esimerkiksi fyysisyyteen. Nyt on lisätty futistreenejä ja katsotaan, miten paikat kestävät.

Vaikka Härkönen itse ei ole voinut pelata, on hän seurannut omiensa otteita tarkkaan ja auttanut joukkuetta omalla tavallaan.

– On ollut turhauttavaa, kun en ole voinut itse vaikuttaa siihen, mitä kentällä tapahtuu,  mutta onneksi joukkue on taistellut todella hyvällä asenteella, joten voi olla ylpeä jokaisesti. Itse olen keskittynyt siihen, että kun en voi auttaa omiani kentällä, niin autan heitä kentän reunalta. Olen ollut läsnä joukkueen arjessa ja tsempannut kaikkia eteenpäin. Olen loukkaantumisesta oppinut sen, että vaikka olisi vaikeaa, ei koskaan saa luovuttaa. Meidän täytyy muistaa, että sama pätee myös kentällä.

Härkösen mukaan lauantain peli on näkynyt joukkueen tekemisessä, mutta hyvällä tavalla.

– Kaikki keskittyvät lauantaihin todella hyvin. Treeneissä ollaan oltu tarkkana ja menty hyvällä asenteella eteenpäin. Kaikista näkyy se asenne, että lauantaina tulee viimeinkin se eka voitto. Lähdetään siitä, että kova työ tuottaa viimeinkin sitä tulosta, joka ansaitaan ja napataan täydet pisteet!

 

Joukkueen kokoonpanosta ovat varmuudella pois Amanda Aatsinki, Frida Lähteenmäki, Julia Sainio ja Viivi Ollonqvist. Patricia Träskin tilannetta tarkkaillaan vielä perjantain harjoituksissa. Myös Viivi Kiiski on poissa kokoonpanosta. Kiisken kausi sai loukkaantumisen takia ennenaikaisen päätöksen ja hän kuntouttaa itseään HJK:n kanssa. TPS kiittää Kiiskeä kaudesta ja toivottaa pikaista toipumista! 

 

JyPK-TPS, 5.9., 16:00, Harjun Stadion

Ottelu on nähtävissä Ruutu+ kautta osoitteesta https://www.ruutu.fi/stream/3676851

Lisää uutisia