Subway Kansallinen Liiga jatkuu Ilveksen vieraana

Turun Palloseuran kausi Subway Kansallisessa Liigassa jatkuu lauantaina, kun joukkue matkustaa Tampereelle Ilveksen vieraaksi.

Joukkueet kohtasivat toisensa Urheilupuiston yläkentällä heinäkuun 19. päivä, eikä kotijoukkue saanut peliään kulkemaan, vaan Ilves nappasi 0-3 vierasvoiton ensimmäisen puoliskon maaleilla.

Tamperelaisten isot pelit jatkuivat heti seuraavalla kierroksella, kun JyPK matkasi Tampereelle. Ensimmäinen puolikas päätty niukasti 1-0, mutta Ilves ratkaisi ottelun toisen puoliajan alussa iskien kaksi maalia kymmeneen minuuttiin. JyPK pääsi vielä kaventamaan, mutta pisteet jäivät Tampereelle 3-1 lukemilla.

Tämän jälkeen Ilveksellä alkoivat vaikeudet, sillä joukkue ei JyPK ottelun jälkeen ole pisteille päässyt, vaan alla on seitsemän ottelun tappioputki. Ensin PK-35 nappasi Tampereelta 0-1 vierasvoiton ja perään PK-35 Vantaa nappasi Vantaalla 1-0 kotivoiton. 

Hongan saapuessa Tampereelle näytti jo siltä, että Ilves palaa voittokantaan, sillä tunnin kohdalla tamperelaiset olivat jo 2-0 johdossa. 63. peliminuutilla Wilma Spets kavesi lukemat 2-1 lukemiin ja viimeisen kymmenen minuutin aikana Honka osui vielä kahdesti ja nappasi pisteet mukaansa. 

Seuraavalla kierroksella joukkue suuntasi HJK:n vieraaksi ja taisteli pitkään, mutta pisteet jäivät Helsinkiin 1-0 lukemilla. Tämän jälkeen vuorossa oli vieraspeli Tikkurilan Palloseuraa vastaan ja Ilves siirtyikin tauolle 0-1 johdossa. TiPS kuitenkin iski jälkimmäisellä puoliskolla kahdesti ja nappasi täyden pistepotin. 

Vaikeudet eivät hellittäneet kotona, sillä Åland United ratkaisi ottelun käytännössä jo ensimmäisellä puoliajalla iskemällä taululle 0-3 johdon. Ilves onnistui heiluttamaan verkkoja kertaalleen, mutta se oli laiha lohtu Åland Unitedin napatessa 1-3 voiton. Ilves koki kahden maalin tappion myös edellisellä kierroksella, kun KuPS nappasi kotonaan 3-1 voiton.

Ilveksen kokoonpano koki PK-35 ottelun alla kovan iskun, kun joukkueen paras maalintekijä Roosa Tuominen joutui polvioperaatioon ja hänen kautensa päättyi ennen aikojaan. Tämän jälkeen joukkueen parhaita maalintekijöitä ovat olleet seitsemässä ottelussa kahdesti osuneet Moona Talka ja Jenni Kantanen. Tamperelaisten puolustus on pysynyt suhteellisen hyvänä, sillä joukkue on tappioputkensa aikana vain kahdesti hävinnyt yli maalin erolla.

Ottelua Ilveksen ja TPS:n välillä voisi kliseisesti nimittää ”kuuden pisteen otteluksi”, sillä voitollaan Ilves kasvattaisi eron yhdeksään pisteeseen. Voitolla TPS kuitenkin kaventaisi eron kolmeen pisteeseen ja pitäisi taistelun sarjapaikasta tiukkana. 

Subway Kansallisessa Liigassa oli pieni pelitauko ja hyökkääjä Tiia Hirvosen mukaan sen aikana oli hyvä hetki latailla akkuja ja palautella loppukautta ajatellen.

– Itse olen keskittynyt siihen että olen hyvin latautunut tulevaa harjoitusviikkoa ajatellen sekä loppukauden tärkeitä pelejä silmällä pitäen. Olen myös saattanut tehdä omatoimista harjoittelua tauon aikana. 

Tällä kaudella Palloseuran suurin ongelma on ollut hyökkäyspään tehottomuus, mutta Hirvonen korostaa, että yrityksestä ja harjoittelusta se ei ole jäänyt kiinni.

– Treeneissä ollaan keskitytty siihen miten viimeisellä kolmanneksella tulisi pelata ja kuinka hyökkäykset saadaan viimeisteltyä loppuun saakka. Ollaan myös tehty useasti viimeistelyharjoittelua eri muodoissa. Ollaan tehty paljon oikein, mutta tällä kaudella on ollut todella paljon huonoa tuuria. Esimerkiksi tolppia ollaan kolisutettu monta kertaa.

Hirvonen on tosin valmis sanomaan suoraan ettei hän voi olla tyytyväinen omaan kauteensa. 

– Tällä kaudella on ollut otteluita, joissa olen aloittanut vaihdossa. Siihen en itse voi olla tyytyväinen, sillä lähden tietysti joka pelissä hakemaan avauspaikkaa. Aina pitää tähdätä siihen, että lunastaisi paikkansa avauskokoonpanossa. Omalta osaltani kausi ei ole ollut sitä, mihin parhaillani pystyn ja tehotkin maalien muodossa sen kertovat. Toki joukkueen kausi ei ole ollut ruusuilla tanssimista ja pitää muistaa, että se myös kuuluu urheiluun, että joskus menee paremmin ja joskus huonommin. Tärkeätä tässä vaiheessa on mennä vain treeni ja peli kerrallaan. 

Palloseuran hyökkäyspäässä kävi HJK-ottelun alla ikävä vastoinkäyminen, kun Jenni Rannus loukkaantui pahasti. Hirvosen mukaan loukkaantuminen oli ikävä asia, mutta ei silti katastrofi.

– Kaikki joukkueessa olevat loukkaantumiset ovat tietysti harmillisia, mutta meillä on suhteellisen laaja rinki ja paljon hyökkäyspään pelaajia joten vastuuta ei voi, tai tarvitse määritellä vain yhdelle pelaajalle. Tärkeintä on se, että saadaan joukkueena maaleja.

Hirvonen ei itse ole tutkinut Ilveksen puolustusta suurennuslasin kanssa, mutta hän tietää silti, mitä lauantaina on luvassa.

– En ilveksen pelejä ole hirveästi katsonut, mutta tiedän mitä lauantaina on vastassa. Yksinkertaisesti sanottuna maaleja tarvitaan ja olen valmis tekemään kaikkeni sen eteen, että vihdoin saisin maaliverkkoa helisyttää.

 

Vaikka Kansallisessa Liigassa onkin ollut ottelutauko, ei TPS:n päävalmentaja Sami Haltian mukaan vaihtanut vapaalle, vaan vain kevensi hetkeksi.

– Ei tosiaan pidetty mitään totaalista taukoa, vaan rytmitettiin treenejä niin, että saatiin vähän rauhallisempi jakso. Saatiin vähän palautumisaikaa ja samalla pystyttiin huoltamaan pieniä loukkaantumisia ja kolhuja pois. Tämä viikko onkin sitten ollut taas ihan normaali treeniviikko, jotta ollaan lauantaina valmiina.

HJK:a vastaan TPS taisteli hyvin, mutta vierailijat iskivät kaksi maalia lähes putkeen ja nappasivat pisteet mukaansa. Ilvestä vastaan ei samaan ole varaa, mutta Haltia jakaa myös kehuja vierailijoille.

– HJK sai kovaa vyöryä meidän päähän läpi ottelun ja saivat niin paljon paikkoja, että se oli käytännössä vain ajan kysymys, koska he iskevät maalin. Ekan maalin jälkeen tuli pieni herpaantuminen ja toinen maali. Nyt ollaan puhuttu paljon siitä, että kenelläkään ei ole varaa herpaantumisiin. Kentän jokaisella osa-alueella pitää olla asteen verran parempia ja tarkempia. Täytyy voittaa kaksinkamppailuja ja saada syötöt omille pelaajille, jotta saadaan peli rauhalliseksi.

Kauden ensimmäisessä kohtaamisessa Ilves oli tyly vieras ja ratkaisi ottelun jo ensimmäisellä puoliajalla. Haltian mukaan siinä ja HJK-ottelussa oli paljon samaa, mutta pelien välillä oli myös eroja.

– Ilvestä vastaan koko joukkueen puolustaminen oli vielä vähän vaiheessa ja epäselvää. Ensimmäisessä kohtaamisessa peli ei ollut kasassa ja Ilves osasi rokottaa meidän virheistä. Nyt ollaan kuitenkin saatu puolustusta kuntoon ja ajoittain myös pallollinen peli on ollut sillä tasolla, että saadaan hyviä maalipaikkoja. Nyt vain täytyy parantaa pallollista peliä entisestään, jotta päästään paikoille entistä useammin.

Kummankaan joukkueen lähtökohdat eivät ole helpot, sillä TPS on sarjassa viimeisenä ja Ilves kuuden pisteen päässä kolmanneksi viimeisenä. Haltia odottaa lauantailta paljon.

– Odotan, että lauantaina on edessä tiukka ottelu, jossa täytyy olla tarkkana ja itseluottamuksen pitää olla kunnossa. Meidän täytyy pystyä hyvään esitykseen niin joukkueena, kuin yksilötasolla. Ollaan puhuttu paljon siitä, että kaikkea pitää parantaa. Ei kuitenkaan mitään tähtitieteellisiä muutoksia, vaan pieniä korjauksia, jotta saadaan peli tarvittavalle tasolle.

Palloseuran kokoonpanosta ovat varmuudella pois Jenni Rannus, Viivi Spets ja Jatta Keskitalo, jotka ovat samalla pois koko loppukauden. Viivi Ollonqvistin kuntoutus on yhä käynnissä ja häneen paluutaan arvioidaan kuntoutuksen edetessä..

Ilves – TPS, 10.10. 14:00, Tammelan Stadion

Ottelu on nähtävissä Ruutu+ kautta osoitteesta: https://www.ruutu.fi/stream/3704829

Lisää uutisia