Rasmus Holma: ”Kautta on vielä puolet jäljellä, hyvä tästä tulee”

TPS:n Veikkausliigapelit jatkuvat jo maanantaina, kun ruotsalaisen Lukas Syberyjskin valmentama IFK Mariehamn saapuu vieraaksi Veritas Stadionille. TPS – IFK Mariehamn alkaa vierasjoukkueen paluuaikatauluista johtuen jo klo 18.00.

TPS hävisi kauden ensimmäisen kohtaamisen Maarianhaminassa 1-0 Peter Makrilloksen osumalla. TPS pelasi silloin todella huonon avausjakson, mutta piristyi jonkinlaiseen takaa-ajoon toisella puoliajalla. TPS-toppari Rasmus Holma kuului elokuun puolessa välissä pelatussa ottelussa joukkueensa avauskokoonpanoon.

– Me tehtiin silloin muutoksia tauolla, vaihdettiin puolustus viiden linjasta takaisin neljän linjaan ja ollaan pysytty siinä sen jälkeenkin. Vähän se peli lähti silloin paremmin liikkeelle, mutta ei me ihan kunnolla paikoille päästy toisella puoliajallakaan. Saatiin jotain rakenneltuakin, mutta se viimeinen silaus puuttui, Holma myöntää.

IFK Mariehamn on sarjataulukossa kahdeksantena, mutta se on vain pisteen päässä kuudennestä sijasta ja ylemmän jatkosarjan paikasta. Ahvenanmaalaisten suorittaminen on ollut varsin tasaista koko kauden ajan. Ainoa romahdus on tullut HJK:ta vastaan Helsingissä lukemin 6-1.

IFK Mariehamnin kokoonpanosta ponnahtaa esiin kaksi tepsiläisille erityisen tuttua pelaajaa. Riku Sjöroos siirtyi kasvattajaseurastaan saarille kauden 2018 jälkeen. Vikkeläliikkeinen ja arvaamaton laituri on löytänyt tällä kaudella viime vuotta useammin paikkansa uuden seuransa avauskokoonpanosta.

– Riku on pelannut laidassa vähän puolustusvoittoisemmassa roolissa tällä kaudella. Ylöspäin ne on vaarallisia, Albion Ademi on samassa laidassa ja sieltä laidalta ne kaikki vaaralliset tilanteet tulee, Holma tietää.

Toinen TPS-kasvatti Albion Ademi suunnisti puolestaan FC Interin kautta IFK-paitaan täksi kaudeksi. Albaniaa maajoukkuetasolla edustava Ademi on ollut oikeastaan koko kauden ilmiliekeissä ja hän on pyssyttänyt jo tusinan verran osumia, millä irtoaa maalipörssin kärkipaikka. Hänet valittiin myös Veikkausliigassa elokuun parhaaksi pelaajaksi.

– Ademi on ollut aina taitava pallon kanssa ja hyvä haastamaan, mutta nyt kun hän on kasvanut enemmän myös aikuiseksi, niin hän pelaa paremmin myös omalle joukkueelleen. Tällä kaudella ne hänen taitonsa ovat jalostuneet myös sitten tehoiksi.

TPS hävisi keskiviikkona kotonaan FC Hakalle lukemin 2-3. Haka kiipesi kauden toisella voitollaan myös sarjataulukossa TPS:n ohi ja pudotti raitapaidat liigakarsijan paikalle. Hakalla ei ole kuitenkaan kuin kaksi pistettä enemmän ja kaiken lisäksi vielä yksi ottelu enemmän pelattuna. Holma puski Hakaa vastaan TPS:n tasoituksen ja jysäytti pallon hieman myöhemmin kaukolaukauksellaan vielä tolppaan.

– No, näköjään kun kerran osuu, niin sitä voisi tehdä saman tien hatullisen. Toivoisin, että sitä osuisi vähän tasaisempaan tahtiin. Meillä on ollut viime aikoina vaarallisempia erikoistilanteita ja sitä kautta niitä paikkoja on tullut minullekin lisää, Holma muistuttaa.

Kansainvälinen siirtoikkuna meni umpeen viime sunnuntaina ja tästä eteenpäin liikennettä on enää reservi- ja edustusjoukkueiden kesken. TPS sai siirtoikkunan aikana viisi uutta pelaajaa. Hyökkääjä Santeri Haarala on jo näyttänyt kyntensä ja laitapuolustaja Juri Kinnunen on vanha tuttu pelaaja. Brasilialaiselta Jeanilta odotetaan pallollista vastuuta ja siitä saatiin jo hyviä viitteitä Haka-ottelussa. Hyökkääjä Elmo Heinosen TPS-debyytti vielä vähän venähti pienen loukkaantumisen vuoksi.

Hyökkäyspäähän TPS sai Onnipekka Pajulan, joka palasi takaisin Turkuun ja kasvattajaseuraansa hollantilaisen FC Groningenin akatemiasta. Pajula pääsi irti jo torstaina, kun TPS:n reservijoukkue kaatoi Paimion Hakan 4-0. 17-vuotiaalla Pajulalla oli heti vauhti päällä ja se tuttu röyhkeyskin tuntui olevan tallella.

– Onhan se aina selkeämpää, kun tietää, keiden kanssa pelataan kausi loppuun. Toki siirrot kuuluu tähän myös, ei se ketään sinänsä yllätä. Kaikki uudet on päässyt tähän sisään ihan mukavasti. Haarala on tuonut yllätyksellisyyttä ja osaamista meidän erikoistilanteisiin. Jean vaikuttaa ihan mukavalta ja uskon, että sieltä tulee pallollista osaamista ja tehoja. Loput kolme onkin jo ennestään tuttuja, tiedettiin mitä saatiin. Kautta on vielä puolet jäljellä, hyvä tästä tulee. Mennään matsi ja tulos kerrallaan eteenpäin, Holma vakuuttaa luottavaisena.

Seuran muista nuorista omista pelaajista Niklas Pyyhtiä pelaa jo läpimurtokauttaan Veikkausliigassa ja samaa yrittää saman pelipaikan Santeri Pohjolainen, joka debytoi liigatasolla Hakaa vastaan.


TPS – IFK Mariehamn Veritas Stadionilla ma 14.9. klo 18.00. Liput Ticketmasterista: https://www.ticketmaster.fi/event/fc-tps-ifk-mariehamn-lippuja/271809

Lisää uutisia