Otteluennakko: Jalkapallon Ykkösen yläloppusarjan ottelu TPS – VPS perjantaina 8.10. klo 18.30

Oman joukkueen odotukset:

”Me olemme pelanneet erittäin kovia pelejä jo kauan, mutta nyt on tähän mennessä kaikkein kovin haaste edessä. Joukkueella oli luonnetta voittaa Gnistan Helsingissä, kantti kesti loppuun asti. Se ei ollut parasta peliämme, mutta silti loimme enemmän maalipaikkoja kuin Gnistan. Se heidän maalinsa oli vaan selkeä virhe meiltä, niitäkin tulee välillä. Monet asiat toimivat siinäkin pelissä, mutta ei se ollut ihan sitä parasta peliä pallollisena”, TPS:n päävalmentaja Jonatan Johansson myöntää.

”Meille on tärkeää, että pelaamme taas aktiivisesti ja otamme matsin haltuumme. Meidän pitää löytää taas riittävä syöttötempo, tarpeeksi pelirohkeutta sekä käyttää koko kentän leveys hyväksi, Joukkueessa on voittojen myötä myös rauhallisuutta ja itseluottamusta riittävästi, yleinen rutiinitaso ja usko ovat myös erittäin hyvällä tasolla. Koko joukkue on ollut tarpeeksi nälkäinen myös treeneissä. Kaikki haluavat olla mukana ja pelata”, Johansson vielä toteaa tyytyväisenä.

Ennakkoarvio vastustajasta:

”VPS on erittäin hyvä joukkue, joka on loistavassa vireessä juuri oikeaan aikaan. VPS on voittanut meidän syyskuisen Vaasan kohtaamisen jälkeen kaikki ottelut. Se on kokenut joukkue, siellä on pelaajia, jotka ovat pelanneet samanlaisia otteluita tähän aikaan vuodesta ennenkin. VPS:llä on todella rutinoituneet ja terävät hyökkääjät, heillä on kaiken lisäksi paras jengi jalkeilla juuri nyt. Pelataan isoista asioista, on mahtavaa saada VPS juuri nyt Turkuun. Perjantaina kohtaa Ykkösen kaksi tämän hetken parasta joukkuetta”, Johansson hehkuttaa.

Kilpailutilanne:

Ykkösen kausi saa arvoisensa huipennuksen, kun perinteiset Palloseurat ratkaisevat keskenään, mikä joukkueista nousee suoraan Veikkausliigaan ja kuka etenee kakkosena liigakarsintaan. Kylmä fakta myös on, että kolmannelle Palloseuralle ei jää käteen yhtään mitään. TPS on piikkipaikalla ennen perjantain VPS-ottelua ja panokset ovat suorastaan järkyttävän suuret. 

Mikäli TPS pystyisi voittamaan Vaasan serkkunsa, venyttäisi se eron tämän hetken päävastustajaansa jo neljään pinnaan. Sen jälkeen TPS:llä olisi ensi viikon torstaina ensimmäinen ottelupallo mestaruuteen käsissään, kun EIF saapuu Kupittaalle. Mikäli TPS ja VPS tasaavat pisteet, jatkuu kiihkeä taistelu pisteen marginaalilla ennen kahta viimeistä kierrosta.

Sitä lopputulosta toivotaan ainakin Rovaniemellä. Neljä pistettä nyt TPS:n takana oleva RoPS on sortunut yläloppusarjassa kahteen peräkkäiseen tappioon ja niin TPS kuin VPS:kin ovat painaneet tylysti ohi. RoPS:lla on perjantaina pakkovoiton paikka EIF:stä.

TPS:n poissaolijat:

TPS:n yleinenleinen terveystilanne on varsin hyvä. Joukkueen avainpelaajista puuttuu vain hyökkääjä Serge Atakayi.

”Sergen takareisi on mennyt parempaan suuntaan, muuta on erittäin epävarmaa, pystyykö hän pelaamaan perjantaina. Muuten kaikki ovat mukana ”, Johansson vahvistaa.

Runkosarjan kohtaamiset:

TPS ja VPS avasivat Ykkösen kauden pelaamalla 1-1-tasapelin Kupittaalla. Joakim Latonen vei Tepsin johtoon reilun kymmenen minuutin kohdalla, mutta VPS nousi tasoihin viisi minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä. Ottelun sävel oli selvä, TPS vei peliä ajoittain erittäinkin vahvasti.

”Jalkapallo on välillä julmaa, jos et itse tee maalia, niin on aina se mahdollisuus, että vastustaja saa sen oman paikkansa. VPS:n Alieu Ceesayn ulosajon jälkeen meidän pallokontrollimme jotenkin katosi. Pitää pelata se 90 minuuttia ja päälle, aina”, TPS:n päävalmentaja Jonatan Johansson harmitteli tuolloin. 

VPS:ssä vaihtui päävalmentaja alkukaudesta ja uudeksi päävalmentajaksi nousi TPS-leirillekin tuttu Jussi Nuorela. Kauden toisen ottelun TPS vei Vaasassa lukemin 2-1. Alkutahteja soitteli Juri Kinnunen upealla vapaapotkumaalillaan. Kalle Multanen nosti Hietalahden isännät tasoihin, mutta Latonen iski heti toisen puoliajan alussa taas TPS:n johtoon, joka jäi myös lopulliseksi.

”Olen erittäin tyytyväinen voittoon, oli iso matsi meille. Me pelasimme tosi vahvasti ensimmäiset 20-25 minuuttia. Loimme paljon paikkoja ja teimme sen maali. Vähän lopetettiin pelaaminen siihen ensimmäisen puoliajan loppupuolelle, VPS pääsi tekemään siinä tasoitusmaalinsa. Toisella puoliajalla jatkettiin taas hyvin. Hoidettiin kauttaaltaan koko matsi kuitenkin hyvin. Ei ollut suurempaa hätää. Olisi pitänyt vielä iskeä ylivoimalla yksi ja tappaa peli siihen”, TPS:n keskikentän rouhija Atte Sihvonen tiivisti Vaasan ottelun.

Seurojen yhteinen historia:

TPS:n ja VPS:n yhteinen historia on todella pitkä. Turun ja Vaasan sisarusseurat pelasivat samaan aikaan jo kaikkien aikojen ensimmäisessä sarjamuotoisessa Mestaruussarjassa vuonna 1930. TPS nappasi kauden päätteeksi SM-hopeaa ja VPS:kin oli viides. 

Aika legendaarisena tapahtumana voidaan pitää seurojen uusintaottelua Suomen mestaruudesta vuonna 1948, kun VPS voitti seurahistoriansa toisen mestaruuden ja TPS jäi nuolemaan näppejään hopeamitaleidensa kanssa. Kyseisessä ottelussa nähtiin raaka erotuomarifarssi, joka ratkaisi mestaruuden.

”Hävittiin se katkerasti. Erotuomari Wolf Karni määräsi ottelun lopussa rankkarin, kun Tepsin pelaaja Helge ”Kekke” Johansson veti päätyrajalta saksipotkun ja pallo hipaisi hänen kättänsä. Sen jälkeen VPS teki vielä kaksi maalia, kun TPS pelasi upporikasta ja rutiköyhää ja nosti kaikki miehet hyökkäykseen”, ottelun paikan päällä nähnyt Palloseuran Grand Old Man Heikki Mäki manaa vieläkin. 

TPS kuittasi kuitenkin asian seuraavana vuonna ja jätti vaasalaiset hopealle. Kaudella 1975 TPS ratkaisi Suomen mestaruuden kauden päätöskierroksen ottelussa VPS:ää vastaan. 1-0-mestaruusmaalin arkkitehti oli Raimo ”Kili” Toivanen ovelalla vaparikuviollaan.

Liput TPS:n kotiotteluihin myy Tiketti. VPS-ottelun liput ennakkohintaan torstaihin kello 23.59 saakka, sen jälkeen porttihintaan. Hanki omat lippusi täältä! Stadionin lipunmyynti aukeaa tunti ennen ottelun alkua kello 17.30.

Ruutu näyttää kaudella 2021 kaikki Jalkapallon Ykkösen ottelut suorana. TPS – VPS-ottelun näkee suorana täältä.

Lisää uutisia