Otteluennakko: Jalkapallon Ykkösen yläloppusarjan ottelu TPS–EIF torstaina 14.10. klo 18.30

Oman joukkueen odotukset

”VPS-peli on nyt käsitelty kokonaan. Pettymys on takana, ei katsella enää sinne taaksepäin, nyt katse on vain ja ainoastaan torstain EIF-pelissä. Hyvä, että tämä peli tulee jo näin nopeasti ja ennen viikonloppua. Kaikki pelaajat, koko joukkue, oli samaa mieltä, että nyt vaan eteenpäin. Nyt keskitytään ottamaan voitto EIF-pelistä. Kaikki pelit ovat erilaisia. Meidän pitää kuitenkin ottaa oppia viime pelistä. Esimerkiksi se, kuinka tärkeitä fyysiset kaksinkamppailut ovat, kuinka tärkeää on voittaa pitkät pallot ja kakkospallot. Ja kuinka tärkeää on saada voitetun pallon jälkeinen ensimmäinen syöttö sen jälkeen omille.

Monet ovat lähteneet meitä vastaan suoraviivaisesti ja pitkillä palloilla, koska meidän prässimme toimii. Jos halutaan pelata pallollista peliä, kuten me haluamme, tarvitaan aktiivisuutta ja rohkeutta. Jalkapallo on usein myös hetkistä kiinni. Maalinteko ja maalin estäminen voivat olla yksittäisistä hetkistä kiinni. Välillä hyvin pienet asiat muuttavat pelin kulkua, itseluottamus ja keskittyminen ovat aivan avainasemassa”, TPS-luotsi Jonatan Johansson tietää.

Ennakkoarvio vastustajasta

”EIF on ollut vaikea vastustaja meille kauden molemmissa peleissä. EIF on kuitenkin muuttunut, heillä on uusi päävalmentaja. Heidän pelisysteeminsä on muuttunut, Rovaniemellä he pelasivat taas neljän alakerralla. Meidän pitää keskittyä omaan peliimme. EIF sai tärkeän ja itseluottamuksen kannalta tärkeän voiton RoPS:sta, he tulevat nyt sen voimalla rentona tänne”, Johansson uskoo.

Kilpailutilanne

TPS voitti Ykkösessä seitsemän ottelua peräkkäin, mutta voittoputki pamahti poikki pahimmassa mahdollisessa paikassa, kun VPS voitti kärkimatsin Kupittaalla 1-3. TPS-luotsi Johansson muistutti kuitenkin, että hänen joukkueensa on pelannut erittäin hyvin. Perjantaina vastassa oli todella laadukas joukkue. Hän ei nähnyt isossa kuvassa kovinkaan suurta ongelmaa oman joukkueensa pelissä.

VPS on tuulenhalkojan paikalla TPS-voittonsa jäljiltä, mutta silläkin on kaksi kovaa kantoa vielä kaskessa. Ensinnäkin Gnistan on vaikea voitettava Oulunkylässä ja päätöskierroksella vaasalaiset saavat Hietalahteen Jaron. Pohjalaisten paikallistaistelut ovat aina arvaamattomia. VPS:n ero TPS:ään on kaksi pistettä, joten kovan paineen kanssa vaasalaiset Helsinkiin joutuvat.

Paalupaikalta yläloppusarjaan lähtenyt RoPS on sulanut kalkkiviivoilla pahasti ja lappilaiset ovat hävinneet kaikki kolme otteluaan loppusarjassa. RoPS vierailee vielä Pietarsaaressa ennen kuin TPS matkustaa Napapiirille päätöskierroksella.

Jaro, Gnistan ja EIF pelaavat loppukaudella enää pisteistä ja kunniasta, mutta kuten on nähty, joukkueet venyvät usein paineettomassa tilassa hienoihin suorituksiin.

TPS:n poissaolijat

Serge Atakayi ei viime viikolla treenannut ollenkaan ja laitoimme hänet pienellä riskillä kentälle. Varovaisuutta tarvitaan edelleen hänen kohdallaan, mutta kaikki muut ovat mukana. Meillä on erittäin hyvä tilanne”, Johansson vahvistaa.

Runkosarjan kohtaamiset:

TPS ja EIF pelasivat juuri ennen juhannusta 1-1-tasapelin. Tuosta ottelusta jäi mieleen lähinnä Juri Kinnusen jäätävä vapaapotkumaali. Olli Jakonen pamautti kuitenkin tasoituksen 72. peliminuutilla. TPS:n tehottomuus oli tuolloin pahimmillaan ja Kinnusen osuma tuntui suurelta helpotukselta, vaikka pisteet jaettiinkin.

”Vihdoinkin saatiin se maali, mutta siihenkin vaadittiin unelmamaali. Sen jälkeen oli juomatauko ja varoitin, että EIF alkaa heittämään pitkää. Siinä vaiheessa olisi ollut tärkeää blokata. Se EIF:n tasoitus oli ihan nappulaliigamainen maali, olen todella pettynyt siihen maaliin. Sen jälkeen päästiin taas peliin kiinni, oli omat mahdollisuutemme, mutta ei onnistuttu”, Johansson manasi.

TPS vei Tammisaaren ottelun elokuun lopussa lukemin 1-2. Stanislav Efimov vei isännät avausjaksolla johtoon, mutta TPS nousi tasoihin ja ohi toisella puoliskolla. Ensin Serge Atakayi iski Kasper Hämäläisen fantastisesta passista tasoituksen ja maestro Hämäläinen itse pääsi nautiskelemaan voittomaalin 87. minuutin kohdalla.

”Alussa oltiin hyvin mukana, sitten EIF pääsi tekemään sen maalin ja sen jälkeen oli taas etsikkovaihe. Sen jälkeen luotiin tauolla uskoa ja henkeä ja saatiinkin sen tasoitus todella hyvään paikkaan. On todella tärkeä asia koko joukkueelle, että se usko palkittiin taas voitolla. Vieraissa tulee koko ajan pinnoja, kotona on ollut jostain syystä vaikeaa, mutta jostain sentään tulee pinnoja. EIF ei juuri päässyt juurikaan paikoille”, Hämäläinen summasi Tammisaaren ottelun jälkeen.

Seurojen yhteinen historia:

TPS ja EIF pelasivat ensimmäistä ja toistaiseksi myös viimeistä kertaa samaan aikaan pääsarjatasolla kaudella 1933 eli 88 vuotta sitten! TPS sijoittui kahdeksan joukkueen tiiviissä kaksinkertaisessa sarjassa neljänneksi ja EIF jätettiin tylysti sarjajumboksi. EIF hävisi kaikki 14 Mestaruussarjan otteluaan maalierolla 11-83. Tammisaarelaisia ei ole sen koommin pääsarjatasolla nähty.

Vaikka TPS pelasi B-sarjassa 1930-luvulla ja Suomensarjassa 1950 ja -60-luvuilla, eivät joukkueet osuneet kertaakaan samaan sarjaan tai lohkoon. Niin kävi vasta kaudella 2015, kun TPS putosi Veikkausliigasta Ykköseen, jonne EIF oli puolestaan Kakkosesta noussut. TPS on käynyt sen jälkeen Veikkausliigassa kausina 2018 ja -20. EIF on puolestaan pelannut Ykkösessä yhtämittaisesti kaudesta 2015 lähtien.

TPS ja EIF ovat kohdanneet Ykkösessä siis kausina 2015, -16, -17 ja -19. Kun saldoon lisätään vielä tämän kauden kohtaamiset, niin joukkueet ovat olleet Ykkösessä vastakkain 14 kertaa. TPS:n kokonaissaldo Ykkösen EIF-otteluista on paljon puhuva; 10-3-1 maalierolla 29-9.  EIF:n ainoa voitto on loppukaudesta 2015 lukemin 4-1. Kaudella 2017 TPS teki murskaavaa jälkeä ja EIF hävisi kaikki kolme ottelua yhteismaalein 11-0.

Liput EIF-otteluun Tiketistä sekä pelipäivänä kello 17.30 alkaen stadionin lipunmyynnistä. Liput ennakkohintaan keskiviikkoiltaan kello 23.59 saakka.

Ruutu näyttää kaudella 2021 kaikki Jalkapallon Ykkösen ottelut suorana. TPS – EIF -ottelun näkee suorana täältä.

Lisää uutisia