Otteluennakko: Jalkapallon Ykkösen yläloppusarjan ottelu IF Gnistan – TPS lauantaina 2.10. klo 16.00

Oman joukkueen odotukset:

”Olemme pelanneet erittäin hyvin viime aikoina, mutta on olennaisen tärkeää, että pystymme edelleen pitämään fokuksen olennaisessa, eli keskittymään omaan peliin. Olemme käsitelleet edellisen pelin nopeasti, nollanneet sen ja siirtyneet eteenpäin. Joukkue on lähtenyt nöyränä seuraavaan peliin ja tehnyt taas uudestaan ja uudestaan perusasiat hyvin. Töitä, nöyrästi töitä. Myös kaikki tekniset asiat on tehty huolella. Tulos tulee näiden perusasioiden kautta. Pitää vielä muistaa, että jos olet voittavassa joukkueessa, pitää edellä mainitut asiat muistaa entistäkin tarkemmin, että ajatus ei lähtisi karkailemaan”, TPS:n päävalmentaja Jonatan Johansson korostaa.

Ennakkoarvio vastustajasta:

”Gnistan on erittäin vaarallinen ja suoraviivainen joukkue pallollisena. Heillä on vaaralliset kärjet, heidän vastahyökkäyksensä ovat uhkaavia, he käyttävät hyvin koko kentän tilaa ja leveyttä, myös puolenvaihdot ovat vaarallisia. He osaavat tulla tarvittaessa myös keskeltä ja sieltä löytyy taitoa ja rohkeutta myös yhdellä yhtä vastaan haastamisiin.

Gnistan pelasi Rovaniemellä vapautuneesti, viimeksi Turussa he taistelivat vielä paikasta yläloppusarjaan ja peli oli siksi normaalia varovaisempaa. Uskon, että Gnistan tulee pelaamaan nyt kotona rohkeammin ja he rakentavat peliä alhaalta, eli samalla tavalla kuin he pelasivat alkukaudella. Me olemme pitäneet nollan heitä vastaan, mutta nyt kun pelataan jatkopelejä, on psykologinen lähtötilanne erilainen kuin runkosarjassa”, Johansson tietää.

Kilpailutilanne:

TPS nousi yläloppusarjan avauskierroksella sille paikalle, mikä sen tavoitteena on koko ajan ollutkin. Palloseura ei antanut Jarolle lauantaina mitään saumaa, vaan jyräsi taululle 4-1-voittolukemat. Raitapaitojen alkukauden maalinteko-ongelmat ovat enää kaukainen muisto jostain menneisyydestä. Kun Gnistan sitten sunnuntaina kaatoi RoPS:n Rovaniemellä 4-3, nousi TPS ensimmäistä kertaa piikkipaikalle.

VPS sen sijaan aloitti yläloppusarjan kotivoitolla EIF:stä. Avauskierroksella selvisi myös se, että nousukahinat ovat kolmen kauppa. TPS:n (43) takana ovat nyt pisteen perässä VPS (42) ja RoPS (42). Yläloppusarjan loput joukkueet, eli Jaro, Gnistan ja EIF, pelaavat lähinnä enää kunniasta ja keskinäisistä sijoituksistaan. Vaikka Ykkönen alkoi tasaisissa merkeissä ja alkukaudesta nähtiin monenlaisia yllätyksiä, niin nyt keulille ovat nousseet sarjan suurimmat suosikit, pääsarjatasolla 2010-luvullakin mitaleita voittaneet perinteiset Palloseurat.

TPS:n poissaolijat:

Elmo Heinonen sai Jaro-ottelussa punaisen kortin, asiasta on pyydetty Palloliitolta selvitys, mutta hän on erittäin todennäköisesti pelikiellossa. Serge Atakayilla on takareisivamma, jota kuntoutetaan, mutta hän on pois nyt ainakin Gnistan-pelistä. Kaikki muut pelaajat ovat näillä näkymin mukana. mutta onhan meille tullut paljon pientä kolhua”, Johansson myöntää.

Runkosarjan kohtaamiset:

TPS ja Gnistan kohtasivat runkosarjassa kahdesti ja raitapaidat piti molemmissa otteluissa Gnistanin nollilla. Ensin kohdattiin heinäkuun alussa MustaPekka Areenalla ja tuloksena oli maaliton tasapeli.

”Meillä oli vaikea viikko takana, se oli ihan suora painepeli. Koetin valaa rohkeutta pelaajiin, nollapeli oli hieno juttu, mutta jäätiin taas ilman maalia. Olen tyytyväinen näihin vieraspeleihimme, niissä taktiikka on pitänyt ja muoto on pysynyt. Maalinteko on ongelma ja se jatkui. Me tarvitsemme sellaisia pelaajia, jolla on itseluottamusta mukana. Kaikki taistelivat hyvin, tehtiin hyviä juoksuja selustaan, mutta riittävä liike ja viimeiset ratkaisut puuttuivat. Siksi ei saatu kolmea pinnaa mukaan”, Johansson pudotteli Oulunkylän kamppailun jälkeen.

Kauden toisessa kohtaamisessa olikin sitten jo ihan eri ääni kellossa. TPS ajoi nimittäin pari viikkoa sitten tylysti Gnistanin yli Kupittaalla lukemin 3-0. Palloseuran maaleista vastasivat Ilari Mettälä kahteen otteeseen sekä Serge Atakayi kerran.

Seurojen yhteinen historia:

TPS ja Gnistan ovat pelanneet lähes aina eri sarjatasoilla, koska Palloseura on pelannut enimmäkseen pääsarjatasolla ja Gnistanin tarinaa on kirjoitettu yleensä Ykkösen tason alapuolella. Gnistan ei ole koskaan pelannut pääsarjatasolla. Joukkueet ovat pelanneet samalla sarjatasolla ainoastaan siis Ykkösessä ja nämä kaudet ovat olleet ennen tätä sesonkia 2001, -02 sekä -17.

Kaudella 2017 TPS teki Gnistanista selvää jälkeä kotonaan, ensin keväällä 3-0 ja myöhemmin syksyllä 3-1. Siinä välissä Gnistan kuitenkin otti kotivoiton 1-0-lukemin. Palloseuran nykyisistä pelaajista Gnistania olivat kaudella 2017 kohtaamassa myös Rasmus Holma, Juri Kinnunen, Oskari Jakonen sekä Ilari Mettälä

Ruutu näyttää kaudella 2021 kaikki Jalkapallon Ykkösen ottelut suorana. Gnistan – TPS-ottelun näkee suorana täältä. Ottelu Oulunkylän MustaPekka Areenalla alkaa kello 16.

Lisää uutisia