Naisten Suomen Cup jatkuu Ilvestä vastaan

Palloseuran otteet naisten Suomen Cupissa jatkuvat lauantaina, kun Tampereen Ilves saapuu Turkuun. Koronatilanteesta johtuen ottelu joudutaan pelaamaan ilman yleisöä.

Kaudella 2020 joukkueet kohtasivat toisensa Subway Kansallisessa Liigassa kahdesti. Ensimmäinen kohtaaminen oli 19.7., kun Ilves saapui Urheilupuiston yläkentälle. TPS aloitti vahvasti ja oli jo siirtyä 1-0 johtoon Viivi Ollonqvistin kulman jälkeen, mutta puolustus sai siivottua pallon maaliviivalta. Kuudennella peliminuutilla Ilves ryösti pallon mustavalkoisten puolustukselta ja Roosa Tuominen iski vierailijat 0-1 johtoon. Vajaan puolen tunnin kohdalla Ilves osui vielä kahdesti ja tauolle siirryttiin 0-3 lukemissa. Toisella puolikkaalla molemmat loivat hyviä paikkoja, mutta lisämaaleja ei enää nähty.

Kauden toinen kohtaaminen pelattiin 10.10., kun TPS vieraili Tampereella. TPS aloitti ottelun vahvasti ja kaksikko Patricia Träsk – Gabriela Pelogi loi lukuisia vaarallisia paikkoja. Vartin kohdalla Pelogi pääsikin jatkamaan Saija Östlundin vapaapotkun maalin perukoille. Avauspuolikkaan lopussa TPS siirtyi 0-2 johtoon, kun Amalia Härkönen pelasi kulman tarkasti loppuun ja upotti ensimmäisen maalinsa pääsarjatasolla. Toisella puoliajalla Ilves heilutti verkkoja kentän molemmissa päissä, sillä ensin TPS siirtyi omalla maalilla jo 0-3 johtoon, mutta hetkeä myöhemmin Moona Talka kavensi 1-3 lukemiin. Patricia Träsk siirsi Palloseuran nopeasti 1-4 johtoon ja Ilves sai lopussa kavennettua vielä 2-4 lukemiin, mutta pisteet lähtivät Turkuun.

Kauden 2015 jälkeen TPS ja Ilves ovat kohdanneet toisensa viisitoista kertaa ja TPS on poistunut seitsemän kertaa voittajana. Tasapelejä on tullut neljä, kuten myös Ilveksen voittoja. TPS on iskenyt näissä otteluissa 32 maalia ja Ilves on heilutellut verkkoja 23 kertaa. Palloseuran suurin voitto tuli 14.9.2019, kun mustavalkoiset hakivat Tampereelta 0-5 voiton. Ilveksen suurimmat voitot ovat 26.5.2018 tullut 1-4 voitto ja 19.7.2020 tullut 0-3 voitto.

Edellisissä Suomen Cupissa Ilves pääsi alkulohkostaan jatkoon kahdella tasapelillä, mutta puolivälierissä Åland United nappasi 3-0 voiton ja päätti Ilveksen pelit. Vaikka Ilves ei ole vielä tämän Cupin pelejä pelannut, on joukkue päässyt alkuvuodesta pelaamaan kaksi harjoitusottelua. KuPS nappasi 3-2 voiton ja Honka kaatoi Ilveksen 1-2 lukemilla. Palloseuran osalta Suomen Cup alkoi Åland Unitedin vieraana tylyllä 7-0 tappiolla, mutta päävalmentaja Akusti Salonen korostaa, että se ottelu on jo historiaa.

– Viime lauantain peli on käsitelty joukkueen kesken. Jokaisesti ottelusta voi ja pitää oppia paljon ja nyt saatiin hyvää oppia tulevaa varten. Käytiin läpi meidän mielestä tärkeimmät asiat ja suunnattiin katseet jo hyvissä ajoin kohti seuraavaa ottelua. Meillä on prosessi, jossa ottelu Åland Unitedia vastaan oli vain yksi osa matkan varrella, eikä siihen kuulu takertua liikaa.

Maarianhaminassa pelattavissa otteluissa on aina omat haasteensa, sillä yölaivalla palaaminen ei mahdollista optimaalista palautumista ja lepoa. Valmennus onkin kiinnitänyt tähän huomiota kuluvan viikon aikana.

– Ollaan joukkueen kanssa huolehdittu siitä, että jokainen saa riittävästi lepoa ja olemme suunnitelleet harjoitusten kuormitusta sopivaksi. Viikon harjoitukset ovatkin sujuneet oikein hyvin. Pelin tulos ei ole näkynyt pelaajissa negatiivisella tavalla, vaan se on saatu käännettyä pikemminkin voimavaraksi. 

Ilveksen harjoitusottelut ovat Salosen tiedossa, mutta niille ei anneta paljon painoarvoa, vaan lauantaina lähdetään liikkeelle puhtaalta pöydältä ja vastassa on joukkue, jossa on paljon näytönhalua.

– Ilveksen harjoitus otteluiden tulokset ovat tiedossa, mutta en ole itse pelejä nähnyt. Loppupeleissä sillä ei juurikaan ole merkitystä, sillä ne ovat ollet vain harjoitusotteluita, eikä niistä voi tehdä kovin suuria johtopäätöksiä. Ilves on uudistunut joukkue ja monella pelaajalla on halu näyttää, että se ansaitsevat paikkansa kentällä. Tässä vaiheessa vuotta haetaan vielä vähän sitä, miten joukkue pelaa yhteen. 

Lauantain ottelu joudutaan koronarajoituksista johtuen ilman yleisöä. Vaikka valmentajan keskittyminen meneekin itse otteluun, on ilman yleisöä pelaaminen myös valmennuksen mielestä harmillinen asia. Salonen kuitenkin luottaa siihen, että mustavalkoisilta jalkapallon ystäviltä löytyy niin ymmärrystä tilanteelle kuin vastuullisuutta.

– Jalkapallo on aina parhaimmillaan kotiyleisön tuen kanssa, mutta tämän hetken tilanne on mikä on. Meidän kaikkien täytyy olla vastuullisia ja tehdä oma osuutemme sääntöjen mukaisesti, jotta saamme hoidettua asiat normaalille tasolle mahdollisimman nopeasti.

 

Palloseuran 21-vuotias keskikenttäpelaaja Amanda Aatsinki pelasi Åland Unitedia vastaan lähes täyden ottelun ja vaikka hän esitteli kentällä paljon hyviä suorituksia, ei se ottelun jälkeen häntä lämmittänyt.

– Viime viikon pelistä jäi paljon parantamisen varaa. Lauantain pelissä täytyy keskittyä puolustamaan erikoistilanteet paljon paremmin ja hoitaa boksipelaaminen kuntoon kentän molemmissa päissä. Omaan tekemiseen lauantain pelissä on vähän vaikea olla tyytyväinen, koska joukkueena oli niin haastava matsi. Se peli on kuitenkin jo käsitelty ja jokaisen keskittyminen on tiukasti lauantain pelissä.

Aatsingin pelaajasopimus julkaistiin reilu kuukausi sitten ja hän sanoi olevansa valmis ottamaan vastuuta, jos sitä tarjotaan. Kentän laidalle on välittynyt tunne siitä, että alkuvuoden aikana tämä on onnistunut hyvin ja myös Aatsinki itse on samaa mieltä.

– Olen saanut hyvin vastuuta ja peliminuutteja niin treenipeleissä, kuin Suomen Cupissa. Siihen pyritään tietysti jatkossakin, mutta se tarkoittaa sitä, että edessä on paljon kovaa työtä joka ikinen päivä. Esimerkiksi Maarianhaminan reissun jälkeen hoidettiin kroppa mahdollisimman hyvin kuntoon ja painettiin treeneissä hyvällä fiiliksellä läpi viikon. Pyrin aina siihen, etten anna tuumaakaan periksi, vaan taistelen kovalla asenteella.

Aatsingin kausi koki viime kaudella pienen tauon ja paluu kentille tuli juuri Ilvestä vastaan. Se ei kuitenkaan herätä ylimääräistä kipinää mutta Ilves itsestään sytyttää hänet.

– Ilvestä vastaan on aina todella mukava pelata, sillä pelit ovat aina olleet tiukkaa vääntöä ja sitä on varmasti luvassa myös lauantaina. Vaikka Ilveksessä on talven aikana tapahtunutkin muutoksia, on se silti tuttu vastustaja. Odotankin siis tiukkaa peliä ja meistä jokainen on valmis hoitamaan oman osuutensa!

 

KORONARAJOITUKSISTA JOHTUEN EMME VOI OTTAA YLEISÖÄ OTTELUUN. TOIVOMME MUSTAVALKOISELTA YHTEISÖLTÄ YMMÄRRYSTÄ JA VASTUULLISUUTTA.

 

TPS – Ilves, 13.2. 12:00

Lisää uutisia