Naisten ottelut jatkuvat jo sunnuntaina – HauPa saapuu yläkentälle

Palloseuran tiukka ottelutahti jatkuu sunnuntaina, kun Haukiputaan Pallo saapuu Urheilupuiston yläkentälle. 

HauPa:n kausi alkoi tylyllä 5-1 tappiolla PKKU:ta vastaan, mutta toisella kierroksella VIFK kaatui kotikentällä 2-1 lukemilla. Turkuun matkaaminen on HauPalle jo tuttua, sillä joukkueen edellinen ottelu oli vieraspeli Turun Weikkoja vastaan. Kumpikaan ei päässyt Raunistulassa verkkoja heiluttelemaan, vaan pisteet tasattiin maalittomalla tasapelillä.

Palloseura palasi edellisellä kierroksella takaisin voittokantaan, kun mustavalkoiset kaatoivat VIFK:n 1-0. Ottelun parhaana pelaajana palkittiin Sofia Simola, jolla on pitkä tausta mustavalkoisessa paidassa, mutta kausi 2020 meni Turun Weikoissa. Paluu Palloseuran paitaan on kuitenkin sujunut hyvin.

– Olen viihtynyt Tepsissä todella hyvin. Tykkään treenien tasosta ja pelaaminen on kivaa. Joukkue on täynnä hyviä tyyppejä, joten koppiin on aina kiva tulla. Kauden alussa tulin vaihdosta kentälle, mutta kaksi edellistä ottelua olen ollut avauksessa. Aika kentällä ei ole tullut helpolla, vaan se on vaatinut kovaa työtä harjoituksissa ja kentällä vietetyt minuutit on pitänyt hyödyntää hyvin. 

Valinta VIFK -ottelun parhaaksi pelaajaksi yllätti Simolan itsensäkin, mutta pienen pohdinnan jälkeen pelistä löytyi niitä asioita, joiden perusteella valinta tuli.

– En itse osannut ajatella, että peli olisi mennyt normaalia paremmin, joten valinta tuli pienenä yllätyksenä. Mielestäni peli oli ihan normaali ottelu, jossa onnistumisia tuli, mutta myös parannettavaa löytyi. Toki osittain myös helle vaikutti siihen, että peli ei ehkä ihan parasta mahdollista ollut, sillä väsymys saattoi vähän painaa. Jos pitäisi sanoa, mitkä olivat syyt parhaan pelaajan valintaan, niin osasin olla rauhallinen pallon kanssa. Jos peliä piti rauhoittaa, niin sain pidettyä palloa, jotta löydettiin taas oikea rytmi. Toinen syy oli ehkä se, että peli oli kokonaisuudessaan ihan onnistunut, eikä isoja virheitä tullut.

Sunnuntain ottelu HauPa:a vastaan päättää melko rankan putken, sillä kahdessa viikossa pelattiin neljä ottelua. Simola myöntää, että rasitus on näkynyt ja palautumiseen on pitänyt kiinnittää normaalia enemmän huomiota.

– Olen itse huomannut kropassa, että olen ollut normaalia väsyneempi pelien ja harjoitusten jälkeen, joten lepoon ja tankkaamiseen on pitänyt kiinnittää enemmän huomiota. Tankkaamiseen ei kuitenkaan ole tullut mitään isoja muutoksia, vaan lähinnä pieniä viilauksia. Myös kehonhuollolla on ollut iso rooli palautumisessa, joten venyttelyt ovat tulleet normaaliakin tutummiksi.

HauPa ei ole Simolalle tuttu joukkue, mutta hän on varma, että sunnuntainakin on luvassa kova taistelua pisteistä.

– En muistaakseni TuWe:ssa päässyt HauPa:a kohtaamaan, mutta uskoisin, että vastassa on hyvä joukkue, sillä Ykkösessä on vain hyviä joukkueita. Kotikatsomoille voisin antaa vinkin, että kannattaa olla valppaana, kun me pääsemme hyökkäämään, sillä treeneissä on hiottu kuviot kuntoon!

 

Palloseuran maalivahtivalmentaja Siiri Välimaa on ollut valmentajana kolmessatoista ottelussa ja vaikka hän onkin oppinut paljon, ei hän vielä halua lähteä arvioimaan omia taitojaan valmentajana.

– Mielestäni vielä ei ole oikea aika lähteä arvioimaan omaa tekemistäni sen tarkemmin, vaan siihen voidaan palata muutaman kuukauden päästä. Yleisellä tasolla voin kuitenkin sanoa, että kehitystä on jo nyt näkynyt. Ajattelin joskus, että kun ”jään eläkkeelle”, eli lopetan pelaamisen, niin aikaa on enemmän, mutta totuus on se, että olen valmentajana ollut hyvin kiireinen. Tärkeintä on kuitenkin ollut se, että olan pitänyt tästä työstä erittäin paljon.

Sopimusjulkaisun yhteydessä Välimaa puhui paljon siitä, että sen lisäksi, että hän voi auttaa Inkeri Niemeä ja Meri Hämäläistä kehittymään paremmiksi maalivahdeiksi, auttavat tutut maalivahdit myös häntä kehittymään paremmaksi valmentajaksi.

– Olen jokaisessa haastattelussa puhunut siitä, että Inkeri ja Meri ovat kunnianhimoisia veskareita ja jos jokin ei heidän mielestään toimi, niin he kyllä antavat palautetta. Keskustelemme asioista ja kehitämme tekemistä entistä paremmaksi. Ajattelen itse, että asioiden ei pidä mennä niin, että minä vain sanon ja pelaajat tekevät, vaan kaikkien pitää pyrkiä entistä parempaan. Se on tietenkin kaikille selvää, että viimeinen sana on minulla, mutta yhteistyö on  kaikkien etu.

Kauden alku on ollut myös maalivahtien kannalta onnistunut, sillä neljästä pelistä on tullut kolme voittoa nollapelillä. Vaikka torjuntoja ei aina ole tullut runsaasti, eivät maalivahdit kuitenkaan ole päässeet helpolla.

– Olen varma, että meistä kolmesta jokainen on ollut tyytyväinen kauden alkuun. Tässä on ollut pelejä, joissa olemme olleet hallitsevampi osapuoli ja uskon, että tämä tulee jatkumaan läpi kauden. Maalivahdille tämä on pieni haaste, koska ei olla kauheasti mukana pelissä ja sitten voi yllättäen tulla vaarallinen paikka, jossa täytyy olla valmiina. Nolla ei koskaan ole itsestäänselvyys, vaan aina pitää olla valmiina.

Vaikka Välimaan oma huomio kiinnittyy pääasiassa juuri maalivahteihin, jakaa hän paljon kiitosta myös muulle puolustuslinjalle, sillä heillä on aina iso osuus nollapeleihin.
– Mielestäni ei kuulu puhua vain maalivahdin nollapelistä, vaan pitäisi puhua joukkueen nollapelistä. Puolustuslinja on toiminut todella hyvin. Toki täytyy muistaa, että maalivahdille kuuluu muutakin, kuin pelkät torjunnat. Maalivahdin pitää pystyä ohjaamaan pelaajia, jotta kaikki tietävät, mitä kentällä tapahtuu. Hyvä esimerkki maalivahdin työstä on Buffonin haastattelu, jossa toimittaja puhui helposta nollapelistä ja Buffon vain totesi, että hän ohjasi puolustuksen juuri oikeaan paikkaan, jotta ei tarvinnut torjua.

Inkeri Niemi aloitti kauden kolme ensimmäistä peliä maalilla pelaten kaksi nollapeliä ja myös Meri Hämäläinen aloitti pelinsä pitämällä maalinsa koskemattomana. Välimaan onkin helppoa olla tyytyväinen omiensa otteista.

– Inkun alkukausi on ollut vahva. Sarjan alku on aina haastava, joten nolla oli hieno asia. Seuraavassa pelissä töitä ei ollut paljon, mutta kokonaisuudessaan peli oli varmempaa. Rovaniemen peli tuli ehkä pienenä yllätyksenä, mutta tappiosta huolimatta Inkku teki hyvää työtä. Meri taas aloitti vahvasti ja peli näytti erittäin valmiilta. Hän selvitti asiat erittäin hyvin ja kokeneesti.

Molemmilla maalivahdeilla on omat vahvuudet ja heikkoudet, mutta molempia yhdistää halu kehittyä. Tilanne vaatii paljon myös valmennukselta, sillä treenit pitää suunnitella niin, molemmat hyötyisivät mahdollisimman paljon.

– Molemmilla on omat vahvuudet ja omat heikkoudet, joten treeneissä on aina tärkeää huomioida molempien kehitys. Toki aina ei voi molempia auttaa yhtä paljon, vaan välillä täytyy keskittyä vähän enemmän toiseen maalivahtiin ja siihen, mikä auttaisi häntä eniten. Toki molemmat pystyvät tekemään kaiken pyydettävän ja ison ongelma on se, että kumman kentälle pistää, sillä molempien taso on kova.

Vaikka avaukseen pääseekin vain yksi maalivahti ja toinen joutuu seuraamaan penkiltä, ovat Hämäläinen ja Niemi aina toistensa tukena.

– Se, että penkille jäänyt tukee avaavaa maalivahtia ei ole itsestäänselvyys ja olen todella ylpeä siitä, että Inkku ja Meri ovat toistensa tukena. Tiedän, että penkille jääminen varmasti harmittaa, mutta kumpikaan ei sitä näytä. Molemmat ymmärtävät, että tuki auttaa kaikkia eteenpäin. 

Sunnuntain otteluun HauPa:a vastaan on löytynyt omat poiminnat, mutta lähtökohtaisesti otteluun valmistaudutaan kuten mihin tahansa muuhunkin peliin.

– Ollaan keskusteltu pelistä kuten kaikista muistakin. Annan pelaajille materiaalia tärkeistä asioista, jotta he saavat tietoa niistä tärkeimmistä asioista. Sanoisin itse, että HauPa on hyvinkin TuWe:n kaltainen joukkue, joka on vahva erikoistilanteissa. Varmasti viihdyttävä ottelu tulossa.

 

TPS – HauPa, 16.5. 13:00 Voit seurata ottelua YouTuben kautta

Lisää uutisia