Naisten kotiottelut käynnistyvät Turun derbyllä – Ottelu nähtävissä YouTuben kautta

Naisten edustusjoukkueen kotiottelut saavat erittäin makoisan alun, sillä tiistain kotiavaus on samalla kauden ensimmäinen Turun derby Turun Weikkoja vastaan. TPS ja TuWe ehtivät kohdata toisensa jo maaliskuun alussa pelatussa harjoitusottelussa ja silloin TPS nappasi Kupittaalla 6-2 voiton. Ennen tätä kautta joukkueet eivät ole kunnolla päässeet kilpailemaan Turun väreistä, sillä kohtaamiset ovat rajoittuneet vain harjoitusotteluihin.

Kauden ensimmäisessä ottelussa TPS suuntasi VJS:n vieraaksi Vantaalle ja Turkuun lähti täysi pistepotti 0-2 voitolla. Myös TuWe aloitti kautensa vieraissa, kun se kohtasi NJS:n Klaukkalassa. TuWe meni tunnin kohdalla jo 1-3 johtoon, mutta NJS osui kahdeksassa minuutissa neljästi ja nappasi 5-3 voiton.

Derbyssä kohtaa kahden turkulaisen joukkueen lisäksi myös ystäviä ja entisiä pelikavereita, sillä Palloseuraan tuli täksi kaudeksi pelaajia, joilla on taustaa TuWe:ssa ja esimerkiksi TuWe:n maalilla pelaava Roosa Hurmerinta on vuosien takaa tuttu kasvo Palloseuran paidasta. Yksi Weikosta Palloseuraan siirtynyt pelaaja on Meri-Tuulia Reponen joka jo kauden avauksessa väläytteli taitojaan alustamalla toisen Palloseuran maaleista ja pelaamalla kokonaisuudessaan hyvän ottelun. Reposta itseään jäi vaivaamaan vain yksi asia.

– Kauden avauksesta jäi kokonaisuudessaan hyvät fiilikset, sillä pääsin heti pelaamaan täydet 90 minuuttia ja sain syötettyä toisen maalin. Tärkeintä oli kuitenkin se, että saatiin joukkueena kolme pistettä mukaan. Jos jotain on jäänyt vähän kaivelemaan, niin sain erittäin hyvän maalipaikan, mutta en saanut palloa sisään. Seuraavasta paikasta on jo pakko saada sisään. Muuten peli oli peruspelaamista, johon voin olla suhteellisen tyytyväinen.

Vaikka naisten puolella Turun derbyistä ei olla päästy nauttimaan pitkään aikaan, tietää Reponen mitä derby pelaajalle merkkaa, sillä hän on aikoinaan päässyt kohtaamaan TuWe:n myös Turun Pyrkivän paidassa.

– Olen vuonna 2011 ja 2012 pelannut pari derbyä ja silloinkin juuri TuWe:a vastaan, mutta Pyrkivän paidassa. Muistan, että ne olivat aina niitä vähän erikoisempia pelejä jotka jäivät mieleen, joten odotukset ovat todella kovat. Derbyjen jälkeen oma tie veikin TuWe:n puolelle, jossa vietin kahdeksan vuotta ja nyt olisi uusi mahdollisuus Tepsin paidassa. 

TuWessa vietettyjen vuosien aikana joukkue ehti tulla hyvinkin tutuksi ja valmentaja puolestaan oli tuttu jo juniorivuosilta. Vaikka TuWe tuli vuosien aikana läheiseksi, ei Reponen ole jäänyt katselemaan taakseen, vaan tavoitteena on näyttää, että hän on tullut Palloseuraan kehittymään entistä paremmaksi.

– Joukkueessa on paljon tuttuja kasvoja ja valmentajakin on tuttu jo juniorivuosilta, joten oma lataus peliin on sanomattakin korkealla. Haluan näyttää kaikille, miksi lähdin TuWe:sta Tepsin puolelle. Kavereiden kohdalla eniten harmittaa se, että heitä on jäljellä enää kourallinen ja puolet on loukkaantumisen takia sivussa pelistä. Joka tapauksessa kiva pelata sellaisia pelaajia vastaan, joiden heikkoudet ja vahvuudet ovat tiedossa. Lähdetään siitä, että jokaisessa kamppailussa omalle kohdalle jää joko pelaaja, tai pallo. Ohi ei mennä, se on selvä!

Ensimmäinen derby joudutaan koronarajoituksista johtuen pelaamaan ilman kotiyleisön tukea, mutta Reponen toivoo, että jokainen pystyy kannattajien etätuen avulla puristamaan itsestään kaiken, jotta ottelusta saadaan derbyn arvoinen kamppailu.

– Pelillisesti toivon hyvää, kovaa ja viihdyttävää peliä. Sellaista derbyn tittelin arvoista peliä, jossa molemmat pelaavat jokaisen tilanteen kovaa! Toivotaan, että peliin tulee myös sellaiset tuomarit, jotka antavat pelata kovaa. Harmittaa, ettemme pääse pelaamaan kotiyleisön edessä, mutta myös etätuki on joukkueelle erittäin tärkeää. Tiedämme, että mustavalkoiset kannattajat seuraavat meitä ja se auttaa jokaista antamaan parhaansa ja vähän enemmänkin!

Ottelun alla Reposella on vielä yksi tärkeä viesti kaikille turkulaisille.

– Tää kaupunki on ehdottomasti mustavalkoinen!
 

 

Joukkueen päävalmentaja Akusti Salonen on tyytyväinen siitä, miten kausi alkoi. Vaikka mukaan lähtikin täysi pistepotti, löytyi kauden ensimmäisestä ottelusta myös kehitettävää tulevia otteluita ajatellen.

– Saatiin kauteen paras mahdollinen alku, sillä pelattiin nollapeli ja napattiin vieraskentältä täysi pistepotti. Siitä on hyvä jatkaa eteenpäin, mutta parannettavaakin löytyi. Meidän täytyy muistaa, että meillä on enemmän tilaa ja aikaa kentällä. Välillä tuntui, että meillä oli liian kova kiire ja tätä on yritetty kuluneen viikon aikana käydä läpi. Ollaan muistutettu harjoituksissa, ettei tarvi hosua, vaan tehdään ratkaisuja, jotka auttavat peliä eteenpäin.

Tulevaan paikalliskamppailuun Salonen korostaa sitä, että derbyt ovat aina täysin oma maailmansa, jossa voi käydä mitä tahansa.

– Derby on aina derby. Siinä ei aina päde kaikki ne jalkapallon ”lait”, vaan se on aina oma pelinsä. Meillä on kaksi oikeasti turkulaista joukkuetta, jossa nuorempana samoissa joukkueissa pelanneet kaverit pelaavat toisiaan vastaan ja ottavat mittaa paremmuudesta. Valmentajan kannalta on aina hieno asia, jos pelaajat tietävät jo ennakkoon ketä vastaan pelataan ja miten heitä vastaan kannattaa toimia. Ei tarvi käydä yksilöitä läpi niin paljon, vaan pelaajat osaavat löytää latauksen itsekin.

Vaikka derby onkin aina oma maailmansa, ei Salosen mukaan tämä ole näkynyt joukkueen valmistautumisessa merkittävällä tavalla, vaan kaikkiin otteluihin valmistaudutaan samalla asenteella. 

– Haluan, että valmistaudumme jokaiseen otteluun sillä ajatuksella, että se on kauden tärkein ottelu, joten siinä mielessä isoa muutosta ei ole. Omassa tekemisessä en ole mitään ihmeellisempää eroa huomannut. Pelaajissa derby on näkynyt enemmän, mutta vain positiivisella tavalla. Jokainen haluaa päästä pelaamaan paikalliskamppailussa!

Keskinäisessä harjoitusottelussa TPS oli hallitsevampi osapuoli, mutta tätä ei kannata Salosen mukaan miettiä liikaa, sillä harjoitusottelu ei vaikuta tulevan derbyn lopputulokseen. TuWe:nkin vahvuuksista ollaan kuitenkin talven aikana opittu.

– Harjoitusottelut ovat tietysti harjoitusotteluita, mutta määrättyjä asioita niitä tietysti näkee. Keskinäisessä kohtaamisessa keskittyminen oli kuitenkin enemmän omassa tekemisessä, kuin vastustajassa. Keskityttiin niihin oman pelin kannalta tärkeisiin pointteihin ja painotettiin niitä omassa pelaamisessa. TuWe:sta on kuitenkin selvää, että kyseessä on yritteliäs ja hyvin puolustava joukkue, joka pyrkii iskemään nopeilla vastaiskuilla. Varmasti tiukka peli tiedossa.

Lähtökohdat derbyyn ovat mielenkiintoiset myös siinä mielessä, että TPS tulee sarjaan entisenä liigajoukkueena, mikä varmasti sytyttää vastustajaa normaalia enemmän. TuWe pääseekin paikalliskamppailun tuoman energian lisäksi hakemaan lisävirtaa myös tästä asetelmasta, mutta Salosen mukaan Palloseuran pitää vain keskittyä omaan tekemiseen.

– Meidän täytyy vain pärjätä sen kanssa, että olemme se joukkue, joka todennäköisesti sytyttää vastustajaa vähän normaalia enemmän. Se ei saa kuitenkaan häiritä omaa tekemistä ja ajattelua, vaan se pitää pistää sivuun. Tähän on pitää keskittyä jokaisessa ottelussa.

Vallitsevista koronarajoituksista johtuen kotiderbyyn ei voida ottaa yleisöä ja vaikka tämä harmittaa myös Salosta, löytää hän tilanteesta myös positiivisia puolia.

– On tietysti iso menetys, ettei päästä kotiyleisön edessä pelaamaan derbyä, mutta toisaalta täytyy muistaa se, että saamme pelata toukokuun alussa toista kierrosta, joten se korvaa paljon. Yleisön menetys on tietysti todella iso tappio, mutta tälle ei valitettavasti voi mitään. Onneksi ottelu kuvataan ja katsojat pääsevät näkemään otteitamme.

Joukkueen terveystilanteessa ei ole tapahtunut suuria muutoksia derbyn alla ja vähäisetkin poissaolijat ovat hyvää tahtia matkalla kohti pelikuntoa.

 

Ottelu pelataan ilman yleisöä, mutta peliä voi seurata Palloseuran YouTuben kautta https://www.youtube.com/FCTPSTV

Lisää uutisia