Naiset: TPS palaa liigakartalle – kausiennakossa päävalmentaja Akusti Salosen mietteet

Viime kaudella naisten Ykkösen mestaruutta juhlinut Turun Palloseura tekee lauantaina paluun liigakartalle. TPS kohtaa Kansallisen Liigan kauden avauspelissään PK-35:n. Ottelu pelataan Helsingissä lauantaina 15.4. kello 16.00. Kauden avauskamppailua, kuten kaikkia muitakin liigakauden otteluja, voi seurata suorana lähetyksenä Ruudusta.

Sarjanousijana kauteen lähtevällä Tepsillä on alla erittäin vahva harjoituskausi. Mustavalkoinen turkulaisjoukkue ylsi Kansallisessa Cupissa välieriin taipuen ainoastaan cup-mestaruuden lopulta vieneelle HJK:lle.

– Harjoituskausi on sujunut pääsääntöisesti hyvin. Olen erittäin tyytyväinen siihen, että tekeminen on ollut nousujohteista ja se on näkynyt myös tuloksissa, sanoo TPS:n päävalmentaja Akusti Salonen.

TPS kohtasi harjoituskauden aikana liigajoukkueet HJK:n, Ilveksen ja Hongan. Neljästä liigajoukkueita vastaan pelaamastaan pelistä TPS voitti kolme.

– Liigajoukkueita vastaan pelatut ottelut ovat vahvistaneet sitä käsitystä, miten haluan meidän pelaavan. Pelit ovat myös osoittaneet sen, missä meillä on vielä kehitettävää.

Saloselle tuleva kausi on ensimmäinen liigavalmentajana. TPS-käskijä aloittaa nyt kolmannen kautensa Palloseuran päävalmentajana. Salonen kuvaileekin tulevan kauden joukkueen rakennusta niin, että hyvää runkoa on täydennetty täsmävahvistuksilla.

– Meillä oli kasassa hyvä runko, johon halusimme liigapelejä varten täsmävahvistuksia jokaiseen linjaan. Tiesimme, että vaatimustaso nousee liigassa. Puolustukseen saimme erittäin kokeneen, ulkomaisissa pääsarjoissa meritoituneen kaksikon Emma SantamäkiSanna Porali. Keskikenttäämme vahvistavat liigassa jo aiemminkin pelanneet Netta Hanhimäki ja Eveliina Heinonen. Hyökkäykseen uutta voimaa tuo Heidi Leppämäki. Voisi sanoa, että saimme joukkueeseen tasapainoisesti lisää kokemusta ja nuorta voimaa, Salonen luonnehtii.

– Uudet pelaajat sopivat meidän pelitapaamme hyvin. Olemassaolevan rungon kanssa olemme jo pidempään tehneet yhdessä töitä, ja pelitapamme on heille hyvinkin tuttu. Lähtökohdat tulevaan kauteen ovat sikäli oikein hyvät, Salonen tuumaa.

Tulevasta Kansallisen Liigan kaudesta Salonen ennakoi pääasiassa hyvin tasaista.

– KuPS ja HJK ovat ennakkoasetelmissa omassa luokassaan, mutta muuten povaan hyvin tasaista sarjaa. Sarjapaikan säilyttäminen on meille tulevan kauden ykköstavoite.

TPS:n kotikenttänä tulevalla kaudella toimii tuttuun tapaan Urheilupuiston Yläkenttä. Mustavalkoisilta on lupa odottaa aggressiivista prässipeliä ja energistä liikettä.

– Lähtökohtaisesti prässäämme niin ylhäältä kuin mahdollista ja niin alhaalta kuin tarpeellista. Haluamme prässätä ylhäältä ja ottaa mahdollisimman nopeasti vastustajalta tilan ja ajan pois. Tilanteenvaihdot ja riistojen jälkeen eteneminen ovat sellaisia juttuja, joita olemme paljon treenanneet. Pallollisessa pelissä pyrimme olemaan aktiivinen ja liikkuva joukkue, Salonen kuvailee.

Kauden avausottelussaan TPS kohtaa viime kaudella Kansallisessa Liigassa viidennelle sijalle sijoittuneen helsinkiläisen PK-35:n. Pihlajamäessä on tavattu nähdä viime vuosina hyvin tiivis ja yhtenäinen PK-joukkue. PK-35:n päävalmentajan, TPS:n miesten edustusjoukkueessa pelaavan Daniel Rantasen isän Rami Rantasen, pelitapa ja ajatukset ovat iskostuneet kirkkaina helsinkiläisjoukkueen pelaajien mieleen.

– PK-35:llä on pitkään ollut sama valmentaja, joten pelisysteemi joukkueella on selkeä ja tunnistettava. Joukkue pelaa kurinalaisesti ja pyrkii etenemään pallonhallinnan kautta, analysoi Salonen.

Kansallisessa Liigassa pelaa tulevalla kaudella kymmenen joukkuetta. Runkosarjassa jokainen joukkue kohtaa toisensa niin kotona kuin vieraissa. Runkosarjan päätöskierros pelataan 28. elokuuta kello 15.00. Tämän jälkeen kuusi parhaiten sijoittunutta joukkuetta jatkaa yläloppusarjaan. Säilyjien, karsijan ja putoajan paikat ratkaistaan puolestaan alemmassa loppusarjassa. Kansallisessa Liigassa pelaavat TPS:n lisäksi FC Honka, HJK, HPS, Ilves, KuPS, ONS, PK-35, PK-35 Vantaa ja Åland United.

PK-35 – TPS, la 15.4. klo 16.00 Pihlajamäki, Helsinki.

TPS:n pelaajaliikenne kaudelle 2023

Saapuneet pelaajat: Emma Santamäki (Umeå IK, Ruotsi), Sanna Porali (PK-35 Vantaa), Heidi Leppämäki (KuPS), Eveliina Heinonen (HPS), Netta Hanhimäki (Åland United).

Edustusjoukkueeseen TPS:n junioreista nostetut pelaajat: Adeliina Laine ja Aleksandra Laine.

Lähteneet pelaajat: Sofia Simola, Iines Lehkonen, Jade Eronen, Fanny Lindholm, Riina Sorvisto, Jenni Kauppi, Minna Pyyskänen, Laura Wentjärvi.

TPS:n joukkue kaudella 2023

Maalivahdit: Ada Liljeström, Inkeri Niemi ja Venla Roine.

Puolustajat: Saga Hakonen, Silja Jaatinen, Netta Laasio, Adeliina Laine, Selja Leiwo, Sanna Porali, Meri-Tuulia Reponen ja Emma Santamäki.

Keskikenttä: Netta Hanhimäki, Eveliina Heinonen, Saana Kallio, Viivi Spets ja Saija Östlund.

Hyökkäys: Taru Kalliovaara, Jenna Koivisto, Aleksandra Laine, Nelly Lehtilä, Heidi Leppämäki, Laura Linnala, Viivi Ollonqvist ja Jenni Rannus.


Voit ladata TPS:n ottelut omaan kalenteriisi tästä linkistä.

Lisää uutisia