TPS Jalkapallo palkitsee yhdessä pääyhteistyökumppaninsa OP Turun Seudun kanssa joka kuukausi kuukauden vapaaehtoisen tepsiläisen. Kuukauden vapaaehtoinen palkitaan taidemaalari Johanna Oraksen suunnittelemalla Kardemumma Design -seinälautassetillä. Marraskuun vapaaehtoiseksi on valittu Kimmo Männistö, joka toimii huoltajana TPS:n P17 SM -joukkueessa.
Kimmo on jo seitsemättä vuotta mukana huoltajana Tepsissä. Kimmolta huoltajan hommat hoituvat jämptisti, minkä myötä valmentajat saavat keskittyä valmentamiseen ja pelaajat pelaamiseen.
Moi! Kuka olet ja kuinka kauan olet tehnyt vapaaehtoistyötä Tepsissä?
– Olen Kimmo Männistö ja minulla alkaa nyt seitsemäs kausi huoltajan tehtävissä. Kaudella 2025 toimin B-poikien SM-joukkueen huoltajana.
Miten päädyit mukaan Tepsin toimintaan?
– Poikani siirtyi syksyllä 2018 Liedon Pallosta Tepsiin. Oli varmaan kolmannet harjoitukset, kun minua pyydettiin mukaan joukkueen toimihenkilöpuolelle, ja tässä ollaan. Pojan joukkueen huoltajana olen siitä lähtien toiminut.
Mitä kaikkea työnkuvaasi Tepsissä kuuluu?
– Tietyt perusrutiinit: Pitää hakea koppeihin avaimia ja varmistaa, että pojat tietävät mihin tulevat. Täytyy katsoa, että pelivälineistö on kunnossa, eli pallot pumpataan ja kaikki liivit, tötsät ja muu rekvisiitta on matkassa. Valmentajat ja artistit saavat sitten keskittyä siihen olennaiseen, huolto hoitaa taustalla erilaisia töitä.
– Kun tässä on nyt jo pitkään huoltajana toiminut, niin kyllähän toimenkuva on vähän muovautunut erilaiseksi poikien kasvaessa. Pikkujunnuissa se on enemmän sellaista kengännauhojen solmimista ja laastarin laittamista sormeen. Mitä vanhemmiksi pojat kasvavat, niin sitä itseohjautuvampia he ovat – he tietävät jo omatoimisesti tulla kysymään asioista. Lääkärit ja fysiot meillä on erikseen, mutta huoltajana sitä on joskus myös tietyllä tapaa sellaisena henkisenä laastarina loukkaantuneille pelaajille. Aika paljon sellaista ihmislähtöisyyttä tämä kysyy. Pojat tykkäävät jutella kaikenlaisista asioista, ja koetan sitten heitä kuunnella.
Minkälaisia kokemuksia vapaaehtoistyö Tepsissä on sinulle antanut ja mikä työssäsi on parasta?
– Kyllähän tässä on päässyt tutustuman mahtaviin uusiin ihmisiin ja saanut paljon uusia ystäviä. Mielenkiintoista on myös päästä joukkueen arjessa näkemään se, kun pojat kasvavat ja kehittyvät niin fyysisesti ja pelitaidollisesti kuin henkisestikin. Kyllä se ihmisten kanssa oleminen on tässä se paras asia.
Mitä TPS sinulle merkitsee?
– Olen Turussa syntynyt, mutta muuttanut aika pienenä jo pois. Pienestä saakka olen kuitenkin fanittanut Tepsiä. Itse en ole koskaan TPS-paidassa pelannut, mutta olen seurannut intohimoisesti seuran jalkapallo- ja jääkiekkojoukkueiden pelejä.
Minkälainen suhde sinulla on jalkapalloon?
– Ihan pikkujunnusta lähtien olen itse pelannut ja myöhemmin sitten pelaillut myös alasarjoissa maakunnissa. Nuorena aikuisena pelaaminen sitten jäi, kunnes omat pojat rupesivat pelaamaan ja tuli hypättyä taas lajin pariin mukaan. Poikien ollessa ihan pieniä, olin valmennustouhuissakin mukana, mutta enimmäkseen olen ollut näissä toimihenkilötehtävissä taustalla mukana, ensin Liedon Pallossa ja nyt täällä Tepsissä.
Miksi kannattaa lähteä vapaaehtoiseksi urheiluseuraan?
– Parasta on tämä yhteisöllisyys, että saa olla muiden samanhenkisten ihmisten kanssa tekemässä hyvää lapsille ja nuorille. Olen aikanaan itse saanut tosi paljon omilta vanhemmiltani. He tekivät tosi paljon vapaaehtoistyötä, kun olin pikkupoika. He olivat koko junioriurani ajan mukana vaikka missä tehtävissä: joukkueenjohtajana, valmentajana, kioskivastaavana ja huoltajana. Sitä myöten olen itsekin halunnut olla mukana omien poikien harrastuksissa vapaaehtoisena toimihenkilönä. Ilman vapaaehtoisia junioriurheilu ei pyörisi. Kannattaa ehdottomasti lähteä mukaan!
Lämmin kiitos hienosta työstäsi Tepsin hyväksi, Kimmo! Kuka TPS:n vapaaehtoinen ansaitsisi sinun mielestäsi tulla palkituksi? Voit ehdottaa kuukauden vapaaehtoista tepsiläistä tämän linkin kautta.