KuPS-ennakko: ”Häntä kannattaa ehkä vähän yrittää ärsyttää”

Kaksi perinteistä Palloseuraa iskee Naisten liigassa yhteen ensi viikonloppuna Kuopiossa. KuPS – TPS starttaa lauantaina 6.7. klo 16.00 Savon Sanomat Areenalla. Molemmat joukkeet lähtevät tähän jännitysotteluun jaetulta kolmannelta sijalta 17:llä pisteellä. Myös Tikkurilan Palloseuralla on sama pistemäärä ja tämän kolmikon edessä ovat vain HJK ja FC Honka.

TPS voitti joukkueiden kauden ensimmäisen kohtaamisen huhtikuun puolessä välissä Turun Urheilupuiston yläkentällä lukemin 2-1. Molemmat joukkueet olivat silloin vielä hieman alkukauden kohmeessa.

TPS pääsee valloittamaan Savoa komeassa kolmen matsin voittoputkessa. Mustavalkoisen Palloseuran jalkoihin ovat jääneet Tampereen Ilves kaksi kertaa sekä viime sunnuntaina vielä Jyväskylän Pallokerho. Kovassa tikissä oleva TPS onkin ampaissut raketin lailla entistä tukevammin ylemmän loppusarjan paikkaan kiinni.

TPS:n puolustuspeli on ollut viimeisessä kolmessa pelissä täyttä betonia. Ainoa takaiskuun johtanut lipsahdus on tullut toisessa Ilves-pelissä ja sekin aivan ottelun alussa. TPS:n keskipuolustusta johtaa Emma Santamäki, joka pelaa todella kovalla itseluottamuksella ottelusta toiseen. Hänen toppariparinaan on ollut suurimman osan kautta Frida Lähteenmäki, mutta JyPK-ottelussa toisella topparin tontilla luuti Laura Kattelus.

– Puolustuspeli toimii nyt, se on jotenkin vaan selkeämpää. Fridan kanssa yhteistyö on toiminut koko ajan paremmin ja paremmin, kun tiedetään aika hyvin jo toistemme liikkeet. Laura on pelannut suurimman osan urastaan topparina ja hänelle paikka on tuttu.  Ilvestä vastaan tuli heti alkuun se maali, mutta pystyttiin nousemaan ja pitämään Ilves kokonaan pois maalipaikoilta toisella puoliajalla. Siiri on sitten kaikkien takana maalissa todella iso auktoriteetti. Oma pelaaminenkin on tuntunut nyt todella helpolta ja rennolta, vaikka peleissä pitääkin olla sopiva jännitys aina päällä, Emma Santamäki tunnelmoi.

Toinen asia, mihin huomio väkisinkin kiinnittyy, on se, että hyökkäyspäästä tuntuu löytyvä koko ajan uusia ratkaisijoita. Jenni Rannus avasi maalitilinsä ensimmäisessä Ilves-ottelussa. Sini Laaksonen, Frida Lähteenmäki sekä Santamäki itse jatkoivat siitä sujuvasti Tampereella kauden avausosumillaan. JyPK-ottelun ratkaisijaksi nousi puolestaan Nelly Lehtilä. Lähteenmäelle ja Lehtilälle otteluiden voittomaalit olivat koko liigauran ensimmäiset.

– Olen todella iloinen. että niin moni pelaaja on saanut onnistumisia nyt myös hyökkäyspäässä. Varsinkin juuri itse hyökkäyspään pelaajille, se on erityisen tärkeä asia, Santamäki painottaa.

KuPS:n viimeisestä pelistä onkin sitten jo reippaanlaisesti aikaa. Savolaiset voittivat Åland Unitedin vajaa kuukausi sitten Kuopiossa 2-1. KuPS kuuluu jo nyt kauden 2019 ehdottomiin yllättäjiin, sillä sen edeltäjä Pallokissat jäi viime kaudella tylysti Naisten liigan jumboksi. Joukkue on toki vahvistunut sen jälkeen muun muassa hyökkäyspään maajoukkuepelaajilla, Gentjana Rochilla ja Marina Kiskosella. Maalipyssy Gentjana Rochi pelasi Turun ottelun lopun, mutta hän ei saanut silloin vielä mitään ihmeellistä aikaiseksi. Sen jälkeen tykki onkin laulanut jo seitsemän kertaa.

– Rochi on tosi vahva pelaaja ja hyvä pitämään myös palloa. Todella röyhkeä ja vaarallinen viimeistelijä. Muistan kun Rochi tuli Turussa kentälle, niin se aiheutti silloin pientä hermostuneisuutta kentällä. Rochi pelaa myös isolla tunteella ja häntä kannattaa ehkä vähän yrittää ärsyttää, Santamäki heittää.

– Meidän pitää pelata kuitenkin sitä omaa peliämme. Me lähdetään voittamaan peliä ja pitämään sitä nollaa taas omassa päässä. Petterillä ja Timolla on valmentajina toimiva selkeä työnjako ja meidän kannaltamme on erityisen tärkeää, että Petteri on päävalmentajana mukana kaikissa tapahtumissamme koko kauden ajan, hän kiittelee.

TPS voitti viime sunnuntaina todella nuorella ryhmällä, kun Netta Laasio ja Katja Hakala eivät pystyneet pelaamaan JyPK:iä vastaan. Lisäksi kaiken kokenut kippari Mira Uronen joutui jättämään leikin kesken. Laasion paluun suhteen on toiveita jo KuPS-otteluun. Myös Uronen tuntien, hän tekee taatusti kaikkensa, että olisi pelikunnossa lauantaina. Sairastuvalla ovat olleet jo pidempään uudet vahvistukset Patricia Träsk ja Tiia Hirvonen.

– Kaikki poissaolijat ovat erittäin tärkeitä pelaajia meille, mutta käännetään sekin asia positiiviseksi. Nuorimmat pelaajamme ovat myös saaneet peliaikaa ja vastuuta ja se heitä kehittää eniten pelaajina, Santamäki tietää omasta kokemuksestaan.

Keskikenttäpelaaja Milla Rantamäki on erittäin tervetullut vahvistus ryhmään kesken kauden. Myös Italiassa talvehtinut Annika Haanpää suorastaan janoaa uutena pelaajana ryhmään mukaan ja hänen pelilupa-asiansa saataneenkin kuntoon pian KuPS-ottelun jälkeen.

Yle näyttää ottelun suorana lähetyksenä Areenassa: https://areena.yle.fi/1-50211645

Yle TV2 televisioi ottelusta koostelähetyksen la 6.7. klo 22.00 alkaen.

Lisää uutisia