Ennätysmies Sami Rähmösellä on edessään jo 24. Turun derby

TPS-kapteeni Sami Rähmönen on pelatuissa Turun derbyissä kaikkien aikojen tilastoykkönen 23:lla paikallisottelullaan. Eli, jos kaikki menee putkeen, pelaa TPS-kippari ensi lauantaina derbyn numero 24. Rähmönen on kokenut pelaajana siis yli puolet Turun derbyistä kentän puolelta.

– Toivon mukaan ollaan pelikunnossa lauantaina ja valmentajat päästää kentälle. Muistan kun kaksi vuotta sitten joku sanoi, että olen pelimäärissä tasoissa Ari Nymanin kanssa, Rähmönen pohdiskelee.

Aina vaatimattoman Rähmösen tai jonkun muun muisti kuitenkin pätkii, sillä Nyman jäi hänestä kolmen pelin päähän jo kauden 2018 viimeisessä derbyssä. Taakse ovat jääneet myös muut todelliset derby-veteraanit, kuten Mika Ääritalo, Mika Ojala tai Timo Furuholm.

Rähmönen pelasi kaikkien aikojen ensimmäisen Turun derbynsä 11.5.2006. Ja saman tien täydet minuutit tietysti. Ottelu päättyi 2-2. Interin puolelta kentälle juoksi 80. minuutin kohdalla juuri Furuholm.

– Totta kai muistan sen pelin. Nurmi oli kamalassa kunnossa ja se pantiin vaihtoon sen pelin jälkeen. Aiheutin siinä pelissä rankkarin, kamppasin Pänä Lehtosen boksissa. Ja tasanhan se peli päättyi. Furkan kanssa ollaan pelattu muutama derby sen jälkeenkin, 33-vuotias Rähmönen hymyilee.

Tosiasia kuitenkin on, että TPS lähtee kaikkien aikojen 43:een Turun derbyyn sellaisesta altavastaajan asemasta, että edes Rähmönen ei muista uraltaan moista.

– Kaudella 2014 hävittiin kaikki kolme ottelua ja mestaruuskaudella 2008 niillä oli kova nippu. Silloin oltiin kuitenkin sarjassa keskivaiheilla. Ei olla varmaan tällaisista asetelmista koskaan ennen derbyyn lähdetty, Rähmönen myöntää.

Rähmönen muisteleekin mieluummin niitä ikimuistettavia riemun hetkiä derbyissä. Se hienoin yksittäinen ottelu tulee kuin apteekin hyllyltä.

– Vaikka hienojen hetkien muistelu ei ihan suoraan auta meitä ensi lauantaina, niin sanotaan, että kyllä kaiken yli menee se vuoden 2009 kotiderby Pasin (Rautiainen) aikana. Voitettiin 2-0 yli 9000 katsojan edessä. Se ennätysyleisö, ihan mahtava tunnelma, kannattajien hieno tifo ja voitto vielä siihen, Rähmönen tunnelmoi hetken.

FC Inter on aloittanut Veikkausliigakuden 2020 erinomaisesti. Inter on voittanut kahdeksan ottelua ja se on hävinnyt ainoastaan KuPS:lle ja IFK Mariehamnille. Joukkue on vahvasti mestaruusvauhdissa.

– Inter pelaa nimenomaan joukkueena todella hyvin. Päävalmentaja José Riveiro on saanut iskostettua oman pelisysteeminsä pelaajilleen, jotka toteuttavat sen käytännössä kentällä erittäin onnistuneesti. Riveiro on saanut koota joukkueensa itse ja jokaiselle pelipaikalle on löytynyt sopiva kaveri. Interin tämä kausi osoittaa, että ei sitä rahaakaan aina niin paljon tarvita, kun tekee asiat oikein, Rähmönen painottaa.

TPS:n päävalmentaja Jonatan Johansson on neljän derby-maalin mies. Rähmösen mukaan Johanssonista näkee jo kauas, että mies on pelannut paljon isoja pelejä myös vähän isommilla areenoilla.

– Tintti on tuonut todella hyviä juttuja mukanaan. Hän on suhteellisen nuori vielä valmentajana, nälkää ja näkemystä riittää. Hänestä huomaa, että hän on nähnyt ja kokenut paljon, ja se vaatimustaso on erittäin kova, Rähmönen tietää.

– Koko joukkueessa on ihan hyvä henki, mutta totta kai tämä jatkuva häviäminen ottaa koville. Pisteet ruokkivat itseluottamusta ja onnistumisia ja nyt niitä pisteitä tarvitaan. Kyllä mä näen, että meillä on yllätysmahdollisuus. Derbyt on kuitenkin aina derbyjä ja niihin liittyy myös paljon henkisiä juttuja.


TPS – FC Inter Veritas Stadionilla lauantaina 22.8. klo 15.00. Liput Ticketmasterista: https://www.ticketmaster.fi/event/fc-tps-fc-inter-lippuja/271803

Lisää uutisia