ÅIFK:lle kolmas niukka tappio FC Jazzia vastaan

ÅIFK-FC Jazz 0-1 (0-0)

TPS:n yhteistyöseura ÅIFK:n kauden kolmas sarjaottelu kärkijoukkue Jazzia vastaan käytiin Yläpuiston tekonurmella, jonka tiedetään alustavana sopivan hyvin ÅIFK:n syöttöpelille. Kun vielä TPS:sta oli mukana neljä pelaajaa, niin kasassa olivat ainekset jälleen kerran etukäteen tasaväkiseen otteluun, josta saattoi odottaa myös korkeatasoista. Vierailija Jazz juoksutti kentälle myös kosolti uutta verta, sillä joukkue on pyrkinyt vahvistumaan karsintojen siintäessä kauden kruununa. Tosin, karsintapaikan varmistuminen odotti sunnuntaina vielä viimeistä silausta, joten porilaisporukan keskittymisen ennakoitiin olevan oikeassa paikassa. Tässä ja nyt.

Ensimmäinen jakso vastasikin hyvin odotuksia ja kuumassa syyskuun illassa nähtiin kovatempoista pallonsiirtelyä. FC Jazz on hyvin organisoitu ryhmä, jossa on myös reilusti fyysistä vääntövoimaa, joten kaksinkamppailujakin nähtiin vaikka molemmat joukkueet selvästi pelaavat ns. palloa. Ensimmäisen jakson paras paikka aukesi Dardan Sadikulle, mutta Lauri Pirhonen Jazz-maalilla ehti hienosti poikittaisliikkeellä tielle torjuen pallon sivuverkkoon. Jazzin paikat rajoittuivat pariin erikoistilannehässäkkään, joissa kuitenkin Jere Aalto oli lopulta pallon kahmijana. Åbo-penkkiä voisi joskus rauhoittaa pallon selvittäminen väljemmille vesille ns. ”ykkösestä”.

Toiselle jaksolle ÅIFK:n pyrkimys oli jatkaa pitkälti samaan malliin. Varastossa oli myös muutama kelpo vaihtoehto penkiltä, joten asetelma vaikutti lupaavalta. Alku sujuikin hyvin. Santeri Peltolan, Viljami Alhon ja Riku Sjöroosin johdolla haettiin näppärin siirroin aukkoja Jazz-puolustuksessa. Tunnin paikkeilla koettiin ikävä takaiskun kun lupaava hyökkäys katkesi 16-alueelle taklaukseen, jossa Alhon nilkkaan tuli myös reippaahko tälli. Penkille oli kuuluvinaan tilanteessa myös kolahdus, mutta ehkäpä kyse oli vain teippien pettämisestä. ”Vilho” sivuun yhtä kaikki ja hieman lisää sekavuutta tapahtumiin. Härdellin keskellä Jazzin puolustuksen purkupallo leijaili Åbo-puolustuksen selustaan jonne kipitti pirteästi esiintynyt Jazz-kärki Sami Kirvesmäki. Hänen ensimmäisen yrityksen Jere Aalto hyvällä vastaantulolla peitti, mutta paluupallolle hänkään ei enää voinut mitään. Se vain, että lukuisat silminnäkijät niin katsomossa kuin kentälläkin näkivät hyökkääjän käyttäneen tilanteessa kättään. Mutta selvästikin kukaan kolmesta tuomarista ei näihin näkijöihin kuulunut, koska pallo vietiin keskelle ja kotijoukkue löysi itsensä takaa-ajoasemasta.

Tässä vaiheessa ÅIFK teki myös toisen vaihdon kun Alhon korvanneen Hushyar Aftabin lisäksi Kevin Kauber otettiin kentälle. Kevin esiintyikin varsin pirteästi pakottaen kerran Pirhosen trademark ”kumura”-laukauksellaan todelliseen venytykseen. Jazz puolestaan kumautti kerran ylärimaan vastahyökkäyksestä. Lisäajan parista erikoistilanteessa huolimatta porilaisten rautainen puolustus Pirhosen takaamana piti johdon ja näin Jazz kuittaisi kolmannen niukan voiton ÅIFK:sta.

Mutta sarjataulukko on lahjomaton, ja se osoittaa, ettei pienet erot ole sattumaa. Kuitenkaan ÅIFK:n peliesityksessä ei ollut mitään hävettävää, päinvastoin. Nyt pitää vain vielä viedä asioita pari askelta eteenpäin, jotta hallinta pystytään paremmin kääntämään tulokselliseksi. Yksi kehittymisen paikka on riistot, sillä pallonhallinta johtaa väistämättä vastustajan väsymiseen ja se pitäisi pystyä kääntämään enemmiksi riistoiksi, jolloin päästäisiin iskemään epätasapainoista puolustusta vastaan. Jazz toki on tässä mielessä kova mittari. Mielenkiintoista nähdä mihin joukkueen rahkeet karsinnoissa riittävät. ÅIFK:lla riittää haastetta pyrkiä kääntämään kauden loppu voitolliseksi myös pisteiden valossa.

Lisää uutisia