TPS kunnioittaa sodissa kaatuneita sankarivainajapelaajiaan muistolaatalla

29.11.2017 15:00

Turun Palloseura muistaa satavuotiasta itsenäistä Suomea sekä 95-vuotista omaa seurahistoriaansa arvokkaalla tavalla. TPS on sijoittanut Gatorade Centerin Hall of Fame -tilaan Pro Patria -muistolaatan sodissa kaatuneiden TPS-pelaajien muistoksi. Pro Patria -muistolaata on ensimmäistä kertaa yleisön nähtävillä keskiviikkona 29.11. pelattavan TPS–KooKoo-ottelun yhteydessä. Laattaan on ikuistettu kolme nimeä; jalkapalloilija ja alikersantti Alpo Reunanen, jääkiekkoilija ja vänrikki Lauri Kaijala sekä jalkapalloilija, jääkiekkoilija ja luutnantti Jorma Varjonen.

- Tämä TPS-sankarivainajien muistolaatta toivon mukaan herättää myös nykypäivän nuorissa ja tulevissa sukupolvissa syvän kiitollisuuden vielä keskuudessamme olevia veteraaneja ja kaikkia sankarivainajia kohtaan, laatan julkistamispuheen pitänyt TPS ry:n puheenjohtaja Kari Kauppila toivoo.

Turun Palloseura oli sotien aikaan vielä nuori seura. Jalkapallotoiminta alkoi vuonna 1922 ja jääkiekko tuli mukaan seuran toimintaan 1930-luvun loppupuolella.

Vanhin sodissa menehtyneistä Turun Palloseuran edustusjoukkueiden pelaajista oli 34-vuotias Alpo Reunanen. Hän palveli Jalkaväkirykmentti 13:nnen ensimmäisessä konekiväärikomppaniassa. Hän kaatui talvisodassa Summan taisteluissa Suur-Perolla 5.3.1940.

Nuorin kaatuneista oli 22-vuotias Lauri Kaijala. Hän palveli Jalkaväkirykmentti 5:nnen viidennessä komppaniassa. Hänen elämänsä päättyi Viipurin maalaiskunnassa Säiniön taistelussa 29.8.1941.

24-vuotias Jorma Varjonen palveli seitsemännessä tiedotuskomppaniassa TK-miehenä. Varjonen menehtyi Suursaaressa 15.9.1944. Varsinaiset sotatoimet olivat ehtineet päättyä kymmenen päivää ennen Varjosen kaatumista, mutta Moskovan välirauha allekirjoitettiin vasta 19.9.1944.

- Erittäin nöyrät kiitokset kaikille sotiemme veteraaneille ja sodissa kaatuneille Suomen sotilaille. Heidän isänmaallisen toimintansa ansiosta me suomalaiset olemme saaneet elää itsenäisessä Suomessa – hyvinvointivaltiossa – jo 72 rauhan vuotta, Kauppila kiitteli.

Kauppila kiitti vielä erikseen TPS-klubi Tepsiläiset ry:tä, joka on lahjoitti Pro Patria-muistolaatan seuralle.Kuvat: Jessi Ristilä