TPS ja FC Lahti tasapeliin – liigapaikka ratkaistaan sunnuntaina Lahdessa

20.10.2022 23:12

TPS ja FC Lahti aloittivat torstaina taistelun kauden 2023 Veikkausliiga-paikasta. Turussa pelattu liigakarsintojen ensimmäinen osaottelu päättyi 1–1-tasapeliin, joten aivan kaikki on vielä auki. Asetelmat sunnuntaina Lahdessa pelattavaan toiseen osaotteluun ovat selvät: voittaja pelaa ensi kaudella Veikkausliigassa.

Molemmat joukkueet olivat edellisissä otteluissaan järjestäneet melkoiset maalikarkelot. TPS kaatoi FF Jaron esikarsintaottelussa selvin 4–0-lukemin ja FC Lahti puolestaan murskasi viimeisessä Veikkausliiga-ottelussaan Helsingin IFK:n maalein 6–1.

Tämän päivän pelin avauspuoliajalla todelliset huippupaikat olivat vähissä puolin ja toisin. FC Lahti onnistui kuitenkin 26 minuutin pelin jälkeen murtautumaan hyvillä syöttöyhdistelmillä TPS:n boksiin, ja Loorents Hertsi latasi pallon ohi TPS-veskari Jere Koposen. TPS:n päävalmentaja Marko Rajamäkeä aavistuksen varovainen ja tarkkaileva ottelun alku ei yllättänyt.

– Oli kaksi vaihtoehtoa: joko Lahti tulee tänne aggressiivisesti ja lähtee pidemmän palautumisaikansa turvin painamaan peliä väkisin meidän päätyyn, tai sitten pelaa enemmänkin tiivistä blokkipeliä ja lähtee sitä kautta katsomaan, mitä alkaa tapahtua, kertasi Rajamäki ottelun lähtökohtia.

– Mielestäni tämän päivän peli lähti suhteellisen varovasti liikkelle, jos verrataan esimerkiksi siihen Jaro-peliin, jossa asetelma oli se, että yhden pelin lopputulos ratkaisee, kumman kausi jatkuu. On luonnollista, että tänään lähdettiin liikkeelle vähän varovaisemmin, koska pelataan 180 minuuttia, jatkoi Rajamäki viitaten kaksiosaisiin karsintoihin.

Toiselle puoliajalle isäntäjoukkue lähti hakemaan arvokasta tasoitusta, muttei päävalmentajan mukaan kuitenkaan hinnalla millä hyvänsä. Hyökkäyspelin lisäksi oli huolehdittava myös siitä, ettei FC Lahti pääsisi iskemään ottelun toista maalia. Toiselle puoliajalle TPS tulikin selvästi paremmalla otteella ja sai painettua pelin painopisteen vierasjoukkueen kenttäpuoliskolle.

– Koetin sanoa pojille, ettei homma lopu vielä tämän päivän peliin, että tämä ei ole väkinäinen takaa-ajo. Mielestäni maltoimmekin painaa aika hyvällä tasapainolla pelin Lahden päätyyn. Sitä kautta saimme sitten maalipaikkoja, kommentoi Rajamäki.

Kotijoukkueen ja 2621-päisen mustavalkoisen yleisön kaipaama tasoitusmaali syntyi parikymmentä minuuttia ennen loppua, kun TPS löi painetta Lahden boksiin. Lopulta puolustaja Roope Pakkanen pääsi irtopalloon ja sijoitti sen Lahden maalia vartioineen Antonio Regueron jalkojen välistä verkon perukoille.

– Pallo pomppi siinä vähän mihin sattuu ja tulin sitten meduusan lailla pikku luikertelulla takatolpalle ja laitoin pallon pussiin, kertasi Pakkanen.

TPS:n voittomaali, ja erittäin upea sellainen, oli lähellä syntyä muutama minuutti ennen täyttä aikaa, kun Albijon Muzaci tempaisi akrobaattisella saksipotkullaan pallon kohti vierasjoukkueen maalia. Pallo oli jo painumassa Lahden maalin alakulmaan, mutta Reguero onnistui viime hetkellä venyttämään kätensä tielle. Kokonaisuudessaan päivän ottelu oli melkoista taistelufutista.

– Peli oli aika odotetunlainen. Tosi paljon oli fyysistä vääntöä. Riskit pidettiin aika minimissä. Olisin odottanut, että Lahti olisi pyrkinyt pelaamaan enemmän. Nyt he heittivät pelkkää pitkää palloa. Mielestäni me olimme toisella puoliajalla selkeästi parempi joukkue ja saimmekin sitten tasoituksen tehtyä, sanaili TPS-kapteeni Rasmus Holma.

Otteluparin voittaja ja ensi kaudella Veikkausliigassa pelaava joukkue ratkaistaan siis sunnuntaina Lahdessa. Vierasmaalisääntö ei ole enää tänä vuonna käytössä, eli jokainen maali on samanarvoinen. Mikäli tilanne on sunnuntaina varsinaisen peliajan jälkeen tasan, pelataan 2x15 minuutin mittainen jatkoaika. Jos kumpikaan joukkue ei tee maaleja jatkoajalla, tai molemmat tekevät yhtä paljon, suoritetaan rangaistuspotkukilpailu.

TPS-kippari Holma odottaa sunnuntain pelistä jatkumoa tänään nähdylle taistelufutikselle.

– Varmasti sunnuntainakin tulee olemaan taas fyysistä vääntöä, eikä riskitasoa varmaankaan nosteta hirveän korkealle. Parempi voittakoon sunnuntaina, Holma päättää.

Lopputulos:

TPS – FC Lahti 1–1 (0–1)

Ottelun maalit:

26 min 0–1 Loorents Hertsi
72 min 1–1 Roope Pakkanen

TPS:n kokoonpano:

Jere Koponen (MV, varoitus)
Juri Kinnunen (46 min Joonas Sundman)
Rasmus Holma (C)
Anthony Annan
Olli Jakonen
Joonas Lakkamäki
Albijon Muzaci
Jesper Karlsson
Kasper Hämäläinen (88 min Linus Rönnberg)
Roope Pakkanen

Erotuomari: Peiman Simani

Pelipaikka: Veritas Stadion, Turku

Yleisömäärä: 2621

Seuraava ottelu: FC Lahti – TPS, su 23.10. klo 17.00, Lahti. TPS-kannattajat järjestävät kannattajamatkan Lahteen. Mukaan voit ilmoittautua TPS-kannattajien nettisivujen kautta.

Ottelun kooste

Lehdistötilaisuus

Hikihaastattelu