Mikko "Hyper" Hyyrynen - TPS-sydän pelissä, aina ja ikuisesti!

10.10.2017 11:30

TPS-hyökkääjä, -valmentaja ja -juniorivalmennuspäällikkö Mikko Hyyrynen on tehnyt legendaarisen uran rakastamassaan seurassa, TPS:ssä. Ja se ura jatkuu edelleen, mutta ei enää huippupelaajana tämän kauden jälkeen. Marraskuussa 40 vuotta täyttävä Hyyrynen pelaa lauantaina 14.10. viimeisen sarjaottelunsa TPS:n paidassa Veritas Stadionilla, kun raitapaidat kohtaavat Ykkösen kauden viimeisessä kotiottelussaan IF Gnistanin. Sen jälkeen TPS matkustaa vielä viikon päästä FC Hongan vieraaksi Espooseen. Toivottavasti sen jälkeen ei Mikeä enää nähdä pelikentillä, hän ymmärtänee varmaan syyn tälle toiveelle.

Mikko Hyyrynen saapui TPS:ään suhteellisen kokemattomana pelaajana kaudeksi 2002. Lappeenrannasta kotoisin oleva Hyyrynen oli pelannut edelliskauden FC Lahdessa Veikkausliigassa ja peliminuutit ja maalit jäivät suhteellisen vähiin. TPS jalkapallon tuore toimitusjohtaja Petri Jakonen oli kuitenkin rakentamassa Ykkösessä pelanneen Palloseuran paluuprojektia kohti Veikkausliigaa. Hyyrynen istui tähän projektiin kuin nenä päähän. Silloinen päävalmentaja Mika Laurikainen otti vähähiuksisen hyökkääjän mieluusti joukkoihinsa mukaan.

TPS pelasi kaudella 2002 jostain syystä Ykkösen pohjoislohkossa, jossa olivat muun muassa RoPS, GBK ja TP-47 Torniosta. Jo etukäteen oli tiedossa, että Veikkausliiga tulisi laajenemaan 14:n joukkueen sarjaksi ja että loppusyksystä pelattaisiin erillinen Veikkausliigan karsintasarja. TPS voitti heittämällä Ykkösen pohjoislohkon seitsemän pisteen erolla ja eteni Veikkausliigan karsintasarjaan. Ykkösessä TPS:llä oli ollut kolme kovaa maalitykkiä, Jarno Auremaa, Marko Rajamäki - sekä Mikko Hyyrynen. Kaikki iskivät Ykkösessä yksitoista (11) maalia. Veikkausliigan karsintasarjassa TPS eteni kuin kone. Joukkue varmisti kaksi kierrosta ennen sarjan päätöstä paluunsa Veikkausliigaan. Tämä tapahtui seuran virallisessa 80-vuotisjuhlaottelussa VPS:ää vastaan.

Kaudeksi 2003 TPS sai puoliksi uuden kotistadionin, kun vanha Kupittaa oli siitä eteenpäin Veritas Stadion. TPS kohtasi liigakauden 2003 avausottelussa, ja samalla stadionin vihkiäisottelussa, FC Interin ja kaatoi isäntänsä 0-2. TPS aloitti kautensa muutenkin hurjalla tahdilla. Meno toki tasoittui myöhemmin, mutta samalla sarjatasolla jatkaminen sinetöityi hyvissä ajoin ennen kauden loppua. TPS oli sarjassa lopulta yhdeksäs ja Hyyrysen maalisaldo yhdeksän (9) tehtyä maalia. Kruununa oli knallitemppu FF Jaroa vastaan.

Kaudeksi 2004 TPS vaihtoi päävalmentajaa. Mika Laurikainen väistyi koko seuran valmennuspäälliköksi ja päävalmentajana aloitti Kari Ukkonen. Hän valmensi seuraa kolme vuotta. Paras kausi oli heti ensimmäinen, jolloin TPS jopa johti Veikkausliigaa sarjan puolivälissä. Meno hyytyi loppukautta kohden, mutta sijoitus oli kuitenkin hienosti viides. Ukkosen kausi kääntyi laskuun sen jälkeen. Kaudella 2005 TPS oli yhdeksäs ja kaudella 2006 seitsemäs. Hyyrynen ampui Ukkosen alaisuudessa 19 liigamaalia. Ajanjakson kohtia oli myös Miesten Suomen cupin finaali vuonna 2005, jonka TPS hävisi Hakalle 4-1.

Kaudeksi 2007 TPS teki suuren siivousoperaation pelaajiston suhteen. Uusi päävalmentaja ja managerin ottein toiminut Mixu Paatelainen ei kelpuuttanut enää Hyyrystä joukkueeseensa. Tästä alkoi Hyyrysen matka Myllykosken ja  Pietarsaaren kautta Jyväskylään. Hyyrynen iski kaudella 2008 Jarossa yksitoista (11) maalia. Hyyrynen oli niin sanotusti mailla halmeilla kaudet 2007-2011.

Kaudeksi 2012 TPS:n toimitusjohtaja Marco Casagrande otti yhteyden vanhaan pelikaveriinsa ja houkutteli Hyyrysen takaisin Turkuun. Talvi alkoi seurahistorian ensimmäisellä Liigacupin voitolla. Avauskausi myös liigassa paluumuuttajana toi loppujen lopuksi SM-pronssimitalin seitsemän (7) liigamaalin saattelemana. Kausi 2013 oli koko seuralle mitalikauden jälkeen yhtä tuskaa. Johdossa tapahtui vaihdoksia ja peli ei kulkenut. Kausi päättyi pettymyksenä kahdeksanteen (8) sijaan. Kauden jälkeen alkoi tapahtumaan. TPS vapautti monta sopimuspelaajansa muihin seuroihin ja myös päävalmentaja Marko Rajamäki jätti tehtävänsä kesken sopimuskauden.

Kausi 2014 Veikkausliigassa oli täysin uusi projekti. Mika Laurikainen teki paluun joukkueen päävalmentajaksi ja Mikko Hyyrynen pyörsi lopettamispäätöksensä ja liittyi ruotuun. Oli etukäteen selvää, että kapealla materiaalilla kamppaileva joukkue tappelee vain sarjapaikastaan. TPS vajosi sarjan hännille, mutta aloitti loppukesästä armottoman taistelun sarjapaikasta FC Hongan kanssa. TPS nousi jo Hongan rinnalle, mutta edessä oli lopulta putoaminen sarjaporrasta alemmas. TPS:lle tarjottiin kauden jälkeen kabinettien kautta nousumahdollisuutta, mutta se tyrmättiin seurajohdon toimesta.

TPS lähti puhtaalta pöydältä siis Ykkösen kauteen 2015 tavoittelemaan toki paluuta Veikkausliigaan. Mikko Hyyrynen oli mukana joukkueessa niin pelaajana kuin Laurikaisen lähimpänä apuna myös valmentajana. Ensimmäisenä kautena kotikenttänä oli ylipieni yläkenttä, mutta pelit sujuivat. TPS jäi lopulta maalieronsa turvin karsintapaikan ulkopuolelle. Hyyrynen iski seuralleen seitsemän (7) tärkeää maalia. Kaudeksi 2016 tavoitetta nostettiin. JJK nousi suoraan ja TPS eteni karsijan paikalle FC Interiä vastaan. TPS pelasi kotonaan Paavo Nurmen Stadionilla ensin 0-0-tasapelin, mutta hävisi otteluparin toisen osan Veritas Stadionilla 2-0. Liigapaikkaa ei tullut - ainakaan vielä. Mikko Hyyrysen saldo Ykkösessä kaudella 2016 oli kuitenkin murhaava - 14 maalia.

TPS:n kolmevuotinen projekti päävalmentaja Laurikaisen ja apuvalmentaja Hyyrysen johdolla on päättymässä kauteen 2017. Joukkueen selkeä tavoite on ollut edetä askel kerrallaan ja päättää työ liiganousuun kauden 2017 päätteeksi. TPS pelasi kauden 2017 neljä ensimmäistä otteluaan ilman ainuttakaan voittoa. Sen jälkeen meno on ollut suorastaan tyrmäävää. TPS:n saldo on ollut Ykkösessä sen jälkeen 14-4-1. Nyt on ratkaisuiden aika, kautta on jäljellä enää kaksi ottelua.

Mikko "Hyper" Hyyrysen toivottavasti viimeinen kotiottelu pelataan Turun Kupittaan Veritas Stadionilla lauantaina 14.10. klo 15.00 - tervetuloa!

Ja Mikko Hyyrynenhän jatkaa valmennustehtävissä edelleen Turun Palloseurassa - mikä on hieno juttu!

Tuore videohaastattelu TPS TV:ssä: https://tpstv.fi/mikko-hyper-hyyrynen-tps-sydan-pelissa-ikuisesti/

Mikko Hyyrynen, hyökkääjä:

s. 1.11.1977 Lappeenranta
Liigapelit / maalit: 311 / 73
Liigaseurat: FC Lahti, TPS, MYPA, FF Jaro, JJK, TPS
Liigapelit TPS:ssä: 168
Liigamaalit TPS:ssä: 42
Ykkösen pelit TPS:ssä: 87
Ykkösen maalit TPS:ssä: 39