FC Lahti -ennakko: "Olisihan se upeaa ratkaista nousu seuran satavuotissyntymäpäivän kynnyksellä"

22.10.2022 16:15

Turun Palloseuran satavuotisjuhlakausi huipentuu sunnuntaina Lahdessa. Lähtökohta FC Lahden ja TPS:n väliseen liigakarsinnan toiseen osaotteluun on selvä: voittaja pelaa Veikkausliigassa kaudella 2023. Ottelu FC Lahti – TPS potkaistaan käyntiin Lahden stadionilla sunnuntaina 23.10. kello 17.00. TPS-kannattajat järjestävät kannattajamatkan Lahteen. Mukaan reissulle voit ilmoittautua tämän linkin kautta. Ottelua voi seurata möys Ruudun välityksellä.

Ennakkoasetelmat sunnuntain ratkaisupeliin luotiin torstaina Turussa, kun TPS ja Lahti pelasivat 1–1-tasapelin. Lahti oli pitkään voitossa kiinni, mutta TPS:n toisen puoliajan hyvä paine tuotti lopulta erittäin arvokkaan tasoitusmaalin, jonka viimeisteli Roope Pakkanen. Tasoitusmaali ja Tepsin hyvä peli-ilme erityisesti ottelun lopussa loivat hyvät lähtökohdat sunnuntaille.

– Oli kyllä aikamoista taistelua se ensimmäinen osaottelu. Meillä oli ehkä vähän hermostunut alku otteluun ja sitten Lahti sai sen maalin. Emme kuitenkaan lannistuneet siitä takaiskumaalista. Aloitimme toisen puoliajan ihan hyvin ja varsinkin tasoitusmaalin jälkeen saimme tosi hyvän paineen päälle siihen loppuun. Hyvä loppu oli tärkeä. Näimme, että pystymme pistämään omalla pelaamisellamme Lahden ahtaalle, kommentoi TPS:n keskikentällä täyden ysikymppisen rouhinut Jesper Karlsson.

TPS:n päävalmentaja Marko Rajamäen mukaan ensimmäisen osaottelu lähti hyvin odotetulla tavalla käyntiin. Molemmat joukkueet tiesivät, että ottelupari ratkaistaan 180 minuutin yhteistuloksen perusteella, eikä valtavia riskejä siksi otettu.

– Lahtikaan ei tullut peliin millään mielettömällä prässillä, vaikka heillä oli fyysinen etu otteluun lähdettäessä. Me tulimme peliin kahden päivän palautumisajalla. Lahti sai rakentaa fyysisen lähestymisen peliin rauhassa: Heillä oli päivän pidempi palautumisaika. He saivat kuormittaa ja lepuuttaa HIFK-pelissä haluamiaan pelaajia, ja he todellakin huilauttivat avainpelaajiaan, Rajamäki muistuttaa.

Liigakarsintojen ensimmäisessä osaottelussa Tepsi sai pelistä otteen toisella puoliajalla. Rajamäen mukaan se oli seurausta toisaalta siitä, mikä tilanne oli tulostaululla, toisaalta siitä, että TPS teki pieniä viilauksia omaan peliinsä tauon aikana.

– Lahti sai avausmaalin tehtyä, ja maalit aina muuttavat pelin kulkua. Niin tässäkin tapauksessa. Lahti ajautui hieman suojelemaan sitä johtoaan.

– Me puolestaan muutimme toiselle puoliajalle hieman omaa pelaamistamme. Meillä oli mietittynä selkeitä alueita kentällä, mistä lähdemme hyökkäämään. Painoimme pelin vastustajan kenttäpuoliskolle ja pidimme palloa siellä. Saimme sitä kautta myös erikoistilanteita ja sellaisen jälkitilanteesta teimmekin ansaitun tasoituksen, Rajamäki toteaa.

Otteluparin voittaja ja ensi kaudella Veikkausliigassa pelaava joukkue ratkaistaan siis sunnuntaina Lahdessa. Avausosan 1–1-lopputuloksen myötä kaikki on vielä täysin auki. Vierasmaalisääntö ei ole enää tänä vuonna käytössä karsinnoissa, eli jokainen maali on samanarvoinen. Mikäli tilanne on sunnuntaina varsinaisen peliajan jälkeen tasan, pelataan 2x15 minuutin mittainen jatkoaika. Jos kumpikaan joukkue ei tee maaleja jatkoajalla, tai molemmat tekevät yhtä paljon, suoritetaan rangaistuspotkukilpailu.

Vaikka Veikkausliiga-paikka ratkaistaan nyt käytännössä yhdessä pelissä, ei Rajamäen mukaan otteluun ole syytä lähteä vain välttämään virheitä.

– Meidän joukkueemme ei kannata pelata passiivisesti, se ei ole tämän joukkueen identiteetti. Me olimme myös ensimmäisessä pelissä se joukkue, joka pelasi kovemmalla riskillä. Hyökkäsimme useammalla pelaajalla kuin Lahti. 

TPS on saanut kauden ratkaisupeleihin hienosti myös turkulaisen jalkapalloyleisön tuen taakseen, ja Tepsin kaksi viimeistä kotipeliä vetivätkin Veritas Stadionin lehtereille enemmän väkeä kuin yksikään Turussa tänä vuonna pelattu Veikkausliiga-ottelu. TPS-kannattajat järjestävät kannattajamatkan sunnuntain ratkaisupeliin Lahteen. TPS-leirissä toivotaan, että mahdollisimman moni lähtisi paikan päälle joukkuetta tukemaan.

– Yleisön tuki merkitsee tosi paljon. Tuntuu, että olemme nyt näissä parissa viime kotipelissä saaneet yleisön tosi hyvin mukaan 12:nneksi kenttäpelaajaksi. Se on oikeasti tosi iso apu. Toivottavasti saadaan Lahteen hyvä joukko kannattajia mukaan ja tehdään siitä meidän kotipelimme, TPS-pelaaja Jesper Karlsson sanoo.

TPS:n tavoite satavuotisjuhlakaudelle on ollut selkeä: nousu Veikkausliigaan. Nyt sunnuntaina olisi oiva paikka täyttää tuo tavoite, sillä maanantaina tulee kuluneeksi tasan sata vuotta siitä, kun kahvila Kahvi-Salongeissa pidettiin Turun Palloseuran perustamiskokous.

– Olisihan se tosi upeaa ratkaista nousu seuran satavuotissyntymäpäivän kynnyksellä. Kyllä se olisi iso juttu päättää juhlakausi nousuun. Se oli meidän ainoa tavoitteemme tälle kaudelle. Jos se tavoite saavutetaan, niin kyllä siihen voi olla todella tyytyväinen, TPS-kasvatti Jesper Karlsson tuumaa.

Marko Rajamäki on nyt toiminut neljän viikon ajan TPS:n päävalmentajana. Rajamäen mukaan valmistautuminen kauden ratkaisuhetkiin on sujunut hyvin ja pelillisiä asioita on saatu ajettua sisään.

– Kun Tepsi otti minuun yhteyttä, niin puntaroin ennen päätöksen tekemistä mielessäni, että onko meillä oikeasti mahdollisuus nousta. Tulin siihen lopputulokseen, että nousu on mahdollista saavuttaa. Siinä tilanteessa oli todennäköistä, että edessä olisi liigakarsintapelit Lahtea vastaan. Olin nähnyt paljon Tepsin ja Lahden pelejä. Näin, että jos me selviydymme esikarsinnoista Lahtea vastaan liigakarsintoihin, niin meidän joukkueellamme on mahdollisuus voittaa, kun saamme määrätyt asiat toimimaan, Rajamäki kertoo.

– Kiitos pojille siitä, että he ovat jaksaneet kuunnella keskittyneesti ohjeita ja tehdä sitoutuneesti töitä kentällä. Kaikki valmistautumistyö on nyt tehty, mitä tehtävissä on. Sunnuntaina mennään kentälle näyttämään paras osaamisemme, "Rapa" päättää.