TPS hävisi Kuopiossa – kaikki silti edelleen auki

TPS hävisi Veikkausliigakauden 2018 toiseksi viimeisellä kierroksella KuPS:lle Kuopiossa maalein 2-1. TPS oli kolmessa pisteessä kiinni aina ottelun 67. minuutille asti, kunnes KuPS tasoitti ottelun pilkulta. Kotijoukkue teki voittomaalinsa kymmenen minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä. Vaikka KuPS oli ottelussa suurimman osan ajasta niskan päällä, jäi TPS-leirille jossiteltavaa ainakin kuopiolaisten maaleista. TPS jäi tappionsa myötä Veikkausliigan sarjataulukossa edelleen liigakarsijan paikalle.

TPS:n osalta huojentavaa oli kuitenkin se, että sen pahimmat kilpailijat, SJK ja IFK Mariehamn, myös hävisivät omat ottelunsa. SJK hävisi HJK:lle Helsingissä 1-0 ja putoamaan jo tuomittu PS Kemi kaatoi puolestaan kotonaan IFK Mariehamnin 2-0.

TPS lähtee näin kahden pinnan takamatkalta kauden viimeiselle kierrokselle SJK:hon ja IFK:hon nähden. Siinä missä TPS kohtaa kotonaan HJK:n, saa SJK vieraakseen FC Interin ja IFK Mariehamn puolestaan isännöi KuPS:ia. TPS on näin pakkovoiton edessä päätöskierroksella HJK:ta vastaan, eikä sekään pahimmassa tapauksessa enää riitä.

KuPS aloitti sunnuntaina ottelun erittäin vahvasti. Se vyörytti palloa kohti TPS-päätyä alusta asti. Savolaisten ensimmäinen maalipaikka syntyi 7. minuutin kohdalla, mutta Ville Saxmanin zippi nousi hieman TPS-maalin ohi. KuPS:n toisen paikan loi entinen TPS-pelaaja, Petteri Pennanen, mutta hänen vetonsa meni myös vasemmalta ohi. Ennen avausjakson puolta väliä myös Ilmari Niskanen ja Henri Toivomäki olivat paikoilla, mutta jälleen tuloksetta.

TPS ensimmäinen vaarallisempi tilanne avautui vajaan puolen tunnin kohdalla, kun Sterling Yateke kumautti pallon kaukaa hieman KuPS-maalin ohi. TPS sai seuranneesta tilanteesta monta kulmaa peräkkäin ja paine siirtyi KuPS:n maalille.

36. minuutin kohdalla TPS onnistui puhkaisemaan kuopiolaisten puolustuksen. Juri Kinnunen keskitti vasemmalta ja pallo kimmahti KuPS-puolustuksen kautta tolppaan ja siitä vielä pelattavaksi. Yateke poimi pallon oikealta ja laittoi nätin syötön maalin eteen, josta Elias Ahde lakaisi raitapaidat 1-0-johtoon.

TPS sai johtomaalista lisäpotkua, eikä kahden maalin johto ollut kaukana paria minuuttia myöhemmin. Yateke pääsi tulittamaan, mutta KuPS-maalivahti Otso Virtanen venyi pallon eteen. TPS pelasi tässä vaiheessa ottelun parasta vaihettaan.

Ottelun toiselle puoliajalle TPS vaihtoi topparia, kun varoitettu Antto Tapaninen antoi tilaa Rasmus Holmalle. TPS leipoi heti alkuminuuteilla kohtuullisen maalipaikan jälleen. Željko Savić keskitti, mutta Yateken pusku painui hieman liikaa vasemmalle.

Vajaan tunnin kohdalla KuPS-laituri Ats Purje purjehti maalipaikkaan, mutta pusku leijaili maalin ohi. Tässä vaiheessa molemmat joukkueet vaihtoivat tuoretta tulivoimaa hyökkäykseen. KuPS:n kärkeen tuli 16 maalin Rasmus Karjalainen ja TPS:n oikean laiturin tontin otti Oskari Jakonen.

67. minuutin kohdalla KuPS pääsi nousemaan tasoihin. KuPS-kärki Lucas Rangel kaatui rangaistusalueella ja pallo määrättiin pilkulle. KuPS-kippari Petteri Pennanen latasi rankkarin voimalla maalin oikeaan takanurkkaan.

TPS hätyytteli taas vaihteeksi KuPS-maalia paria minuuttia myöhemmin, mutta Virtanen torjui Yateken tulisen vedon. Hetken kuluttua Niskanen pelotteli toisessa päässä, mutta TPS-maalivahti Jonathan Viscosi arvioi pallon liitoradan täysin oikein. Yateke väläytteli sen jälkeen taitojaan pelinrakentajana, mutta Mika Ääritalon sijoitus meni yli.

KuPS iski kylmää vettä Tepsin niskaan 80. minuutin kohdalla. Pennanen keskitti vasemmalta maalille, mutta pallo muutti suuntaa TPS-puolustuksen kautta ja kimmahti omaan maaliin. TPS ei saanut viimeiselle reilulle kymmenelle minuutille enää oikein kunnon takaa-ajoa aikaiseksi, vaan KuPS kääri kaikki kolme pistettä omaan koppiinsa.

– KuPS löi toisella puoliajalla enemmän painetta ja näin siinä silloin usein käy. Me ollaan kuitenkin viime aikoina pelattu ihan hyvin ja myös voitettu pelejä, joten ei tämä itseluottamuksesta ole kiinni. Viimeisen kierroksen ottelulla on nyt paljon merkitystä ja meidän pitää voittaa kotona HJK, Ääritalo summasi ottelun jälkeen.