Klubi oli Tepsille tyly isäntä lauantaisessa Suomen Cupin avauksessa

HJK ja TPS pistivät kauden 2020 käyntiin lauantai-iltapäivällä Telia 5G Areenalla, eli raikkaassa Helsingin ulkoilmassa. Kyseessä oli tietysti Suomen Cup ja siinä Veikkausliigaseurojen alkulohko A.

Laajalla ja laadukkaalla materiaalilla operoiva HJK oli tyly isäntä omalla stadionillaan ja vei pelin lopulta selkein 3-0-lukemin. Veikkausliigakauden 2020 suurin mestarisuosikki esitti ajoittain erittäin vahvaa peliä ja voitti kauden avauspelin täysin ansaitusti.

– Klubi oli todella vahva molempiin suuntiin ja jos tulet perässä koko ajan ja teet päälle vähän virheitä, niin lopputulos on tämä. Annettiin liikaa vauhtia ja tilaa HJK:lle yleensäkin. Tämä oli käyttökelpoinen tapahtuma, jos pystymme oppimaan tästä. Sitä opetusmateriaaliahan tästä meille riittää. Olihan tämä hyvä herätys, että mihin sarjaan ollaan tultu. Mentiin tänään vähän tällaisessa kouluun tutustustumisen hengessä, että tälläistä täällä on pojat, TPS-luotsi Tommi Pikkarainen lohkaisi.

Ottelun avausjakson alku oli vielä hieman tunnustelevaa ja vähän varovaistakin peliä. Mitä pidemmälle avausjakso eteni, sitä enemmän pallo alkoi pyörimään TPS-päädyssä. Palloseura prässäsi pitkään suhteellisen maltilla ja joutui välillä puolustamaan aika syvällä. TPS tosin nosti prässiään välillä jakson loppupuolella.

TPS pääsi kuitenkin orastavalle maalipaikalle heti ottelun toisella minuutilla, mutta kippari Sami Rähmösen oikealta lähettämä vapaapotku painui HJK-maalin ohi.

Seitsemännen minuutilla TPS-puolustuksen konseptit sekosivat pahemman kerran lähellä omaa maalia. HJK:n Riku Riski haistoi kokeneena pelimiehenä heti tilanteen. Hän ryösti pallon ja niittasi sen vapaasti TPS-maalin takanurkkaan.

42. minuutin kohdalla Klubi siirtyi 2-0-johtoon vähän yllättäen. 17-vuotias Matti Peltola uskalsi kokeilla vähän kauempaa ja hänen komea kutinsa painuikin aivan maalin vasempaan ylänurkkaan.

TPS:llä oli avausjaksolla kaksi ihan hyvää viritelmää, jotka eivät johtaneet kuitenkaan toivottuun lopputulokseen. Alim Moundi lähetti hyvän pystysyötön HJK-puolustuksen välistä Joakim Latoselle, mutta pallo kimpoili päädystä yli. Hieman myöhemmin Mika Ääritalo aiheutti HJK:n Miro Tenholle hetkeksi sydämentykytyksiä, sillä ovela katkoyritys olisi saattanut johtaa jopa läpiajoon. Vastaavasti sitten Rähmönen putsasi kerran pallon aivan omalta maaliviivalta.

Heti toisen jakson alussa Klubi oli mennä jo kolmen maalin johtoon. HJK:n David Browne pääsi ampumaan aivan vapaasti, mutta TPS-maalivahti Jere Koponen pelasti tilanteen upealla ja oikea-aikaisella ulostulollaan.

Heti perään sitten kolisi. Browne purjehti keskelle ja ampui TPS-puolustuksen kautta taululle jo 3-0-lukemat.

Reilun tunnin kohdalla Latonen pääsi kokeilemaan kutiaan, mutta hänen vetonsa viuhui melko selvästi oikealta ohi. TPS pääsi leipomaan palloa ihan mukavasti 70 minuutin molemmin puolin, mutta mitään vaarallisempaa pienestä pallorallista ei saatu aikaan.

HJK lisäsi kaasua taas ottelun loppua kohden. Vajaan 80 minuutin kohdalla nähtiin taas parasta Jere Koposta. Vaihdosta kentälle tullut A-maajoukkuepelaaja Rasmus Schüller lähetti kulman kohti TPS:n maalin edustaa ja Tim Väyrynen sai päätä väliin, mutta Koponen venyi paraatipelastukseen.

– Ei tätä pidä kuitenkaan pelästyä, koska HJK tulee olemaan muillekin äärimmäisen vahva vastustaja. Heti kun saatiin vähän korkeampaa prässiä, niin sielläkin tuli pieniä ongelmia. Ja jos puolustetaan matalalla, niin se ei sellaisenaan riitä, vaan pitää tehdä myös töitä. Klubin kamppailupelaamisen taso on kova ja isossa kuvassa 3-0 on aika kohdallaan, Pikkarainen myönsi.

– Vaihdot oli suunniteltu etukäteen ja niillä mentiin. Jotkut ovat jumissa kovasta harjoittelusta ja joillakin jalka nousi vähän notkeammin. Meillä on pääpaino on edelleen kuitenkin harjoittelussa, hän vielä painotti.

Veikkausliigaseurojen alkulohko A:ssa pelaavat HJK:n ja TPS:n lisäksi FC Honka, HIFK, IFK Mariehamn sekä FC Inter.

TPS:n kokoonpano HJK-ottelussa:

Jere Koponen, Tatu Varmanen, Juhani Pikkarainen (Rasmus Holma 46´), Aldayr Hernández, Sami Rähmönen (Vilho Heikkinen 80´), Alim Moundi, Tomas Hradecky (Jesper Karlsson 63´), Joakim Latonen, Jami Siirtola (Oskari Jakonen 46´), Mika Ääritalo (Eetu Kolu 63´), Babacar Diop.