Honka voitti pilkuilla Espoossa – maalitili sentään aukesi

FC Honka ja TPS tarjosivat varsin vauhdikkaan lauantaipäivän helteisessä Espoon Tapiolassa. Ottelun ensimmäinen puoliaika oli tasainen ja tilanteita nähtiin molemmissa päissä. Maalihanat aukesivat kuitenkin vasta toisella puoliajalla. Honka meni ensin johtoon, mutta TPS tasoitti nopeasti. Sen jälkeen Honka iski vielä kaksi. Kaksi Hongan maaleista syntyi pilkulta. Loppulukemat olivat näin 3-1.

Honka saalisti näin avausvoittonsa Veikkausliigassa ja TPS pääsee yrittämään sitä avausvoittoaan ensi keskiviikkona, kun HJK saapuu Veritas Stadionille vieraaksi.

– Suuri helpotus meille. Meni tarpeettoman jännittäväksi, mutta luotiin tarpeeksi paikkoja ja tehtiin ne maalit. Tämä voitto oli iso helpotus, Hongan Henri Aalto myönsi.

– Eihän tämä lohduta, kun päästettiin kolme omiin. Olisi voitu jättää pilkut kuitenkin myös viheltämättä. Ensimmäinen oli aika kevyt ja toisessa pilkussa pallo oli sitä ennen jo päätyrajasta yli. Siitä vähän keskusteltiin erotuomarin kanssa, mutta sieltä vakuuteltiin, että olivat aiheesta, TPS:n kapteenina toiminut Jere Koponen puolestaan manasi.

– Koko joukkue oli tietenkin pettynyt, kun saatiin peli kuitenkin nopeasti tasoihin. Tasoitus antoi uskoa, että saadaan täältä jotain vielä mukaan. Nyt pitää ottaa kuitenkin ne hyvät asiat mukaan keskiviikon peliin. Saatiin meidän taktiikka ajoittain hyvin kuitenkin toimimaan ja sitä kautta luotua myös maalipaikkoja, Koponen arvioi.

TPS tarjosi espoolaisille heti ottelun alkuun kovaa prässiä ja oli se aktiivisempi osapuoli joukkueista. TPS hätyytteli Hongan maalia ensimmäisen kerran jo vajaan viiden minuutin kohdalla. Pirteästi kauden aloittanut Oskari Jakonen teki hyvän esityön ja Olawale Tehe spurttasi ja latasi vasemmalta, mutta Hongan maalivahti Timothy Murray ehti hyvin tilanteeseen mukaan.

Reilun kympin kohdalla Honka tuli ensimmäistä kertaa vaarallisesti ja reitti kulki vasemmalta. Jonas Levänen keskitti tarkasti, Lucas Kaufmann sai päätään väliin, mutta pallo kilahti TPS-maalin tolppaan ja kimposi siitä takaisin taas pelattavaksi.

Vajaan parinkymmenen minuutin kohdalla Juhani Pikkarainen lähetti matkaan loistavan pystypallon, mutta Tehe ei saanut kunnolla pelivälinettä haltuunsa ja orastava huippupaikka kuivui kasaan.

Ensimmäisen puoliajan jälkimmäisella puoliskolla pelin hallinta siirtyi espoolaisille. Honka kierrätti tuttuun tapaan palloa, mutta TPS puolusti isolla sydämellä ja kyttäsi koko ajan vastaiskuja.

Vajaan puolen tunnin kohdalla Hongan Demba Savage pyöri oikealla ja lähetti jonkinlaisen keskityksen ja laukauksen välimuodon kohti Palloseuran maalia, mutta TPS-maalivahti Jere Koponen selvitti tilanteen parin pompun kautta.

35. minuutin kohdalla Honka iski rajusti vastaan. Pallo päätyi pienen pallorallin jälkeen Javier Hervásille, joka ampui, mutta Koponen torjui hienosti.

TPS:lle aukesi yllättävä paikka välittömästi perään. Hongan Savage sekoili omalla alueellaan ensin pahasti. Jakonen nappasi pallon mukaansa ja ryntäsi lyhyeen läpiajoon, mutta Murray syöksyi oikea-aikaisesti vastaan.

Ennen taukoa Jakonen pääsi virittelemään Babacar Diopin nostosta vielä uudestaan, mutta pallo painui vasemmalta ohi. Hongalla oli vielä pelottavan hyvä paikka aivan avausjakson lopussa, mutta Leväsen nosto leijui taivaan tuuliin.

Honka tuli sähäkästi toisella jaksolle. Heti alkuun Henri Aalto keskitti oikealta ja Savage puski, mutta sihti ei ollut ihan kohdallaan. Honka myllytti muutenkin vahvasti, mutta TPS-puolustus kesti hyvin paineen.

TPS:n maailma pimeni hetkeksi 55. minuutin kohdalla. Pikkarainen otti boksissa hieman reippaammin kontaktia Hongan Jean-Marie Dongoun kanssa ja pallo vihellettiin vähän yllättäen pilkulle. Dongou asettui itse pallon taakse, sipsutteli ja naulasi pallon vasempaan alakulmaan.

61. minuutin kohdalla TPS löi koko rahan edestä takaisin, ja vielä komean kuvion päätteeksi. Tehe syötti pallon Tatu Varmaselle oikeaan laitaan, joka palautti pelivälineen keskelle Jakoselle. Tämä siirsi pallon heti vasemmalle Masahudu Alhassanille, joka näki puolestaan Tehen maalin edessä vapaana. Sen jälkeen pallo vaan verkkoon ja peli tasoihin. Tehen maali oli TPS:lle tämän kauden ensimmäinen Veikkausliigassa.

Honka iski kuitenkin 69. minuutin kohdalla taas uudestaan. Pallo pelattiin oikeaan laitaan Aallolle, joka keskitti suoraan Kaufmannin päähän ja Honka oli taas kuskin paikalla johtolukemin 2-1. 80. minuutin kohdalla Hongalle vihellettiin jo toinen pilkku. Toisella kertaa pallon vispasi sisään Kaufmann, jolle maali oli siis jo ottelun toinen.

TPS:n oma kasvatti, 16-vuotias Niklas Pyyhtiä, tuli kentälle viimeiselle kympille ja väläytteli heti terävää kutiaan. Päivän hyviin uutisiin kuului myös Rasmus Holman sekä Jesper Karlssonin paluut pelikentille.

– Oli hienoa olla kuitenkin kapteenina kentällä, se on aina luottamuksen osoitus ja kunnia-asia, Koponen vielä kiitteli.

Ottelukoosteen tarjoaa Siivouspalvelu Pro Duo.