ÅIFK maalittomaan tasapeliin FC Hämeenlinnan kanssa

Sateen kastelemalla Urheilupuiston yläkentällä nähtiin elokuun tummenevassa illassa klassinen jalkapallonäytelmä. Ei klassikko, vaan klassinen. Sillä sarjatasosta riippumatta maaliton lopputulos jättää aina tietyn turhautuneisuuden maun, vaikka joskus jotkut yrittävätkin väittää tyyliin ”Vauhtia ja tilanteita riitti”, ”Viihdyttävä peli maalittomuudesta huolimatta”. Kojo-Kojo on Kojo-Kojo, turha sitä on muuksi yrittää kääntää ja vääntää. Ja voihan siinä olla jotain tyydyttäviä elementtejä, ainakin molemmat valmennukset saavat olla tyytyväisiä, että puolustus piti. ÅIFK jatkoi miehistöllisesti viime otteluiden tapaan ”omillaan”, sillä loukkaantumissumassa olevalta yhteistyöseura TPS:ltä ei apuja tällä hetkellä ymmärrettävästi löydy.

Sitten itse ottelutapahtumiin. FC Hämeenlinna oli edellisestä tekonurmella pelatusta vierasottelusta Raumalla sen verran varautunut, että lähti otteluun aika varovaisella ja vetäytyvällä taktiikalla. Se olikin viisas liike, sillä ainakin ottelun ensimmäisen 20 minuutin aikana ÅIFK kylläkin piti palloa, mutta ei juuri saanut mitään konkreettista aikaiseksi. Yksi nätti hyökkäys oikealta kaistalta nähtiin vartin vaiheilla, mutta yhdistelmä Peltola-Sadiku-Gabrielsson-Kaari-Sadiku päätyi viimeisimmän blokattuun laukaukseen.

25. minuutilla vasemman laidan pujotteluekspertti Hushyar Aftab pääsi Matias Louannon esityöstä laukomaan lujaa, mutta Ville Kalervon näpit pitivät Hämeenlinnan maalin puhtaana. Viimeisen vartin aikana pelin painopistettä saatiin siirrettyä omalta kenttäpuoliskolta lähemmäksi Hämeenlinnan maalia. Syöttöpeli kulki märällä muovilla mainiosti. Kertaalleen päästiin reilusti 20 syötön rajan yli. Siitä vain ei pelitilanteessa saa lisäpisteitä.

Konkreettisin tilanne osui Santeri Peltolalle, mutta kurotus poikittaissyöttöön jäi vaisuksi. Joona Jussila oli myös useassakin kulmassa liki päästä palloon kunnolla käsiksi, mutta ei aivan natsannut sekään. Hämeenlinnan muutamat puolittaiset tilanteet tulivat lähinnä ÅIFK puolustuksen ja maalivahti Jere Aallon kommunikaatiohaasteista. Välillä tuntuu että herrat keskustelevat korrektisti kuiskaten. Aleksi Latvanen pyristeli myös muutaman kerran keskialueella pirteästi hankkien mm. Santeri Peltolalle keltaisen kortin.

Toisella jaksolla meininki oli hyvin samanmoinen kuin ensimmäisellä. Ensimmäinen vartti meni sekavissa merkeissä eikä kummankaan joukkueen peli hivellyt silmiä. Jakson edetessä väsymyksen myötä alkoi aueta jonkinlaisia tilanteita molempiin päihin. Hämeenlinna puolusti edelleen kurinalaisesti omaa boxiaan ja välillä ÅIFK:n hyökkäykset muistuttivat enemmän käsipallon vastaavia kun pallo kiersi puolelta toiselle miesmuurin edessä.

Pirteitä nousuja ja hyviä katkoja toisella jaksolla esittänyt Jani Jussila sai pallon tolppaan asti Aftabin keskityksestä 65 minuutilla. Pian tämän jälkeen peliin tulleet Viljami Alho ja Anton Hirvaskari toivat myös uutta virtaa hyökkäyksiin. ”Vilho” Alho olikin lähimpänä maalintekoa Louannon kanssa pelatun seinän jälkeen, mutta Kalervo pelasti tämänkin. Aftab piti myös kokenutta Esa Mattilaa pinteessä laidallaan pitkin jaksoa, mutta lopulliset ratkaisut jäivät uupumaan. Hämeenlinnan paras tilanne tuli keskityksestä vartti ennen loppua, mutta parin vapaana olleen hyökkääjän sijasta pallo päätyi onneksi Aallon näppeihin. Lopussa vielä Alho pääsi puskupaikkaan, mutta ohjaus suuntautui yli.

Näin ollen kauden 18. peli toi ensimmäisen maalittoman tuloksen. Se on sinänsä osoitus kärsivällisyydestä, joten oppia lienee otettu parista yliaikatappiosta. Hämeenlinna ansaitsee tunnustuksen tiiviistä puolustamisesta ja talven harjoituksista turkulaisille tuttu maalivahti Kalervo otti 2-3 tärkeää koppia. ÅIFK:n peli oli monelta osin mukiinmenevää, mutta hyökkäyksistä uupui tällä kertaa paras terävyys. Kotijoukkueen 4 keltaista korttia kuvastavat sitä ettei puolustussuuntaankaan päästy aivan helpolla. Kahdeksasta viimeisestä puoliajasta vain yhdellä on soinut omissa, joten linja alkaa osoittaa stabilisoitumisen merkkejä. Pelitahti jatkuu kiivaasti jo lauantaina kotiottelulla Kraftia vastaan, joten silloin on edessä uusi testi.

ÅIFK-FC Hämeenlinna 0-0