Ykkösliigan kausiennakko – uudistunut TPS avaa kauden kotona Kupittaalla

Pitkä odotus on vihdoin ohi ja jalkapallokausi pyörähtää käyntiin tulevana viikonloppuna. Turun Palloseura aloittaa miesten Ykkösliigan pelit heti kivenkovalla kotiottelulla, kun vieraaksi Kupittaalle saapuu FF Jaro. Tepsiä ja Jaroa on molempia ennakoitu sarjan kärkikamppailuun, joten Ykkösliigan kausi ei voisi juuri herkullisemmalla matsilla alkaa. Ottelu TPS–Jaro pelataan Veritas Stadionilla lauantaina 13.4. kello 16.00.

Liput kotiavaukseen kannattaa ostaa jo ennakkoon Tiketistä. Liput ovat ennakkoon ostettuna edullisempia, ja samalla vältät myös lipputiskin jonon pelipäivänä. Tiketin lippukauppaan pääset klikkaamalla tästä.

Lähtökohdat kauteen

TPS lähtee jalkapallokauteen 2024 vahvasti uudistuneena. Joukkueen uutena päävalmentajana aloitti joulukuun alussa 32-vuotias Miika Nuutinen. Nuoresta iästään huolimatta Nuutisella on jo lähes 15 vuoden mittainen kokemus valmennustyöstä sekä näyttöjä kyvyistään valmentajana. Viime kauden päätteeksi Nuutisen valmentama HJK Klubi 04 juhli sarjanousua miesten Kakkosesta Ykköseen. Nuutinen valmensi lisäksi HJK Youth -nuorisojoukkuetta, joka eteni historian ensimmäisenä suomalaisjoukkueena toiselle kierrokselle UEFA Youth Leaguessa.

Ennen pestiään HJK:n organisaatiossa Nuutinen johdatti Käpylän Pallon B-juniorit ikäluokan Suomen mestaruuteen. Suomen Palloliitto palkitsi KäPa-valmentaja Nuutisen vuoden parhaana poikajoukkueiden valmentajana Suomessa kauden 2020 päätteeksi.

Merkittävän osan saavutuksistaan Nuutinen on saavuttanut yhdessä valmentajakollegansa Henri Jussilan, 30, kanssa. Jussilan ja Nuutisen yhteistyö jatkuu Tepsissä, sillä molemmilla on Palloseuran kanssa kolmevuotinen valmentajasopimus. Nuutisen ja Jussilan lisäksi uusia kasvoja valmennustiimissä ovat maalivahtivalmentaja Jarkko Ojaniemi, 27, ja talenttivalmentaja Kalle Tallqvist, 38. Fysiikkavalmentajana jatkaa Michael Oliphant, 39.

Talven aikana TPS:n joukkueessa on tapahtunut runsaasti vaihtuvuutta. Uusia pelaajia Tepsiin on tullut kaikkiaan 14. Mustavalkoisten uusista pelaajista useilla on nuorten maajoukkuetausta, ja heillä nähdään potentiaalia ottaa seuraavat askeleet urallaan. Uusiin pelaajiin voit tutustua TPS TV:n pelaajaesittelyvideoiden avulla.

Uusissa sopimuspelaajissa on myös useampi paluumuuttaja. Atte Sihvonen ja Riku Sjöroos palasivat takaisin kasvattajaseuraansa, ja pian sata sarjapeliä mustavalkoisissa pelannut Albijon Muzaci pukeutuu hänkin jälleen mustavalkoiseen raitaan. Kokeneiden tepsiläisten paluumuuttajien lisäksi Palloseurassa on kasvamassa myös uusia mustavalkoisia soihdunkantajia: hiljattain 18 vuotta täyttäneet Onni Helén ja Aapo Boström pelasivat viime vuonna ensimmäiset pelinsä kasvattajaseuran edustusjoukkueessa, ja talven harjoituspelien perusteella molemmilta voidaan odottaa seuraavan askeleen ottamista tulevalla kaudella.

– Testasimme tosi ahkerasti pelaajia harjoituskauden alussa. Kovin montaa sopimusta ei vielä ollut, kun joulukuussa lähdettiin liikkeelle. Testasimme pääasiassa nuoria, kotimaisia pelaajia. Kartoitimme myös, olisiko tepsiläisiä pelaajia, jotka voisivat palata takaisin kotiin. Olihan niitä, ja hyvä niin. Kevään mittaan on haettu ryhmään muutamia kokeneita täsmäpalasia. Nyt on paketti kasassa, mutta on sanottava, että on tässä maailmassa helpompiakin asioita kuin Ykkösliiga-joukkueen kasaaminen, summaa päävalmentaja Nuutinen.

– Montaa osa-aluetta on arvioitu, kun pelaajia on testattu. Tietysti haluamme mahdollisimman hyviä pelaajia meille, mutta samaan aikaan haluan korostaa, että jokaisesta pelaajasta olemme pyrkineet selvittämään myös sitä, millaisia pelaajia he ovat kopissa ja millaisia joukkuepelaajia he ovat. Tietty nälkäisyys on ehkä sellainen yksi yhteinen nimittäjä. Olemme halunneet varmistaa, että jokainen meille tuleva pelaaja on iästään tai taustastaan riippumatta motivoitunut kehittymään paremmaksi pelaajaksi ja antamaan oman arvonsa tälle joukkueelle, Nuutinen jatkaa.

Talven harjoituskausi

Harjoituskauden aikana TPS on pelannut kaikkiaan 14 ottelua. Palloseura on kohdannut tulevan Ykkösliiga-kauden kilpakumppaneitaan, mutta mitannut myös tasoaan Veikkausliiga-joukkueita ja Viron pääsarjassa pelaavaa Kalevia vastaan. Viimeisessä harjoitusottelussaan TPS kohtasi pykälää alemmalla sarjatasolla pelaavan FC Jazzin. Nuutisen mukaan uudistuneelle joukkueelle on tietoisesti haettu harjoituskaudelle paljon pelejä, ja eri tasoisten vastustajajoukkueiden kautta on saatu erilaisia haasteita.

– Tärkeää oli, että pelaamme ahkerasti, koska pelaajistossa ja pelitavassa on tapahtunut iso muutos täällä. Se vaatii aikaa, että saadaan meidän yhteiset periaatteet näkymään kentällä. Erilaiset vastustajat ovat olleet tärkeitä, koska erilaiset pelit tuottavat erilaisia haasteita ja mittaavat meidän pelaamisessamme erilaisia osa-alueita. Jokaisesta pelistä olemme pystyneet ammentamaan uusia juttuja, joiden työstämistä on sitten jatkettu harjoituskentällä, Nuutinen kuvaa.

Harjoitusottelut

  • 9.12.2023 Gnistan–TPS 2–4
  • 15.12.2023 TPS–Dziugas 4–0
  • 13.1.2024 KäPa–TPS 2–2
  • 19.1.2024 TPS – PK-35 1–2
  • 26.1.2024 TPS–EIF 2–2
  • 9.2.2024 TPS – JK Tallinna Kalev 0–2
  • 16.3.2024 TPS–Gnistan 2–0
  • 22.3.2024 IFK Mariehamn – TPS 1–3
  • 28.3.2024 HJK – TPS 5–1
  • 6.4.2024 TPS – FC Jazz 1–0

Ykkösliigacup

  • 3.2.2024 TPS–Jaro 0–3
  • 18.2.2024 SJK Akatemia – TPS 0–0
  • 24.2.2024 SalPa–TPS 1–1
  • 9.3.2024 TPS–KäPa 3–2

Harjoituskauden maalipörssi: TOP 3

  • Onni Helén: 5 maalia
  • Tuomas Pippola: 4 maalia
  • Niilo Saarikivi: 3 maalia
  • Umar Bala Muhammed: 3 maalia

Kotiavauksena Ykkösliigan huippukamppailu Jaroa vastaan

TPS:n osalta sarjakausi käynnistyy kovalla tasonmittauksella, kun vastaan tulee viikko sitten Ykkösliigacupin voittoa juhlinut FF Jaro. Jaron tie Ykkösliigacupissa kulki voitosta voittoon – Niklas Vidjeskogin valmentama pietarsaarelaisjoukkue ei hävinnyt cupissa yhtään peliä.

TPS ja Jaro kohtasivat Ykkösliigacupin alkulohkon kamppailussa helmikuun alussa. Tuolloin Jaro vei voiton selvin 3–0-lukemin. Kuluneen kahden kuukauden aikana TPS:n peli on kuitenkin ottanut selviä harppauksia eteenpäin. Kaivattuja hyökkäyspään tehoja on löytynyt, kun harjoituksissa on saatu lisää toistoja alle ja pelaajat ovat peli peliltä oppineet tuntemaan toisensa paremmin. Hyviä osoituksia TPS:n pelin kehittymisestä olivat harjoituskauden lopulla tulleet voitot Veikkausliiga-joukkueista. Ensin TPS:n käsittelyssä kaatui Gnistan 2–0 ja sen jälkeen turkulaiset iskivät IFK Mariehamnin kanveesiin lukemin 3–1.

– Vihdoinkin kausi starttaa. Olemme tosi innoissamme alkavasta kaudesta. Meillä on ollut hyvä talvi, jonka aikana olemme rakentaneet perustuksia toimintakulttuurin kautta, rakentaneet joukkueen ja sille sopivan tavan pelata. Me olemme hitsautuneet yhteen tämän ryhmän kanssa. Meillä on uusi valmennustiimi ja joukkueessa tosi paljon vaihtuvuutta. Ajattelen, että tässä työssä ihmiset ovat kaikkein tärkeimpiä. Se, mitä on tapahtunut kopin seinien ja kentän rajojen sisällä päivittäisessä arjessa on se kaikkein isoin asia –isompi kuin se, että olemmeko voittaneet jokaista harjoituspeliä, Nuutinen sanoo.

Ennakkohaastattelut

TPS Jalkapallo järjesti tämän viikon maanantaina medialounaan Ravintola Maunossa. Lounaan lomassa pelaajat ja valmentajat pääsivät kertomaan paikallismedialle tunnelmiaan uuden futiskauden kynnyksellä. Paikalla olivat TPS:n päävalmentaja Miika Nuutinen, maalivahtivalmentaja Jarkko Ojaniemi, keskikenttäpelaaja Atte Sihvonen ja hyökkääjä Onni Helén.

Katso alta TPS TV:n tallenne tilaisuudesta. Mitkä joukkueet päävalmentaja Miika Nuutisen ennakkoarvion mukaan muodostavat Ykkösliigan kärkikolmikon? Millainen kunniatehtävä Turun Palloseuran kapteenina toimiminen on Atte Sihvoselle? Entä mitä Onni Helén odottaa tulevalta kaudelta?


TPS:n pelaajaliikenne kaudelle 2024

Jatkosopimukset: Aapo Boström, Olli Hakanpää, Onni Helén, Jesper Karlsson, Joonas Lakkamäki, Umar Bala Muhammed, Roope Pakkanen, Tuomas Pippola, Riku Riski

Saapuneet pelaajat: Elias Collin (AC Oulu), Mehdi Hetemaj, Oscar Häggström (HJK Klubi 04), Lasse Ikonen (AC Oulu), Baba Mensah (VPS), Albijon Muzaci (SalPa), Matias Niemelä (KTP), Luka Nokelainen (KäPa), Eino-Iivari Pitkälä (FC Jazz), Niilo Saarikivi (FC Honka), Atte Sihvonen (FC Haka), Riku Sjöroos (IFK Mariehamn), Aaro Soiniemi (HJK), Antti Ulmanen (Tilikratis Lefkada, Kreikka)

Lainasopimus toiseen seuraan: Veeti Pohtio (Pallo-Iirot, laina 30.6.2024 asti), Eero Uusitalo (FC Jazz, kauden 2024 kattava lainasopimus)

Lähteneet pelaajat: Jere Koponen (SalPa), Samba Benga, Joonas Sundman, Matias Kivikko Arraño (Ilves), Daniel Rantanen (PK-35), Alhaji Gero, Yannis Lamgahez, Linus Rönnberg (JäPS), Severi Pöysä (SalPa), Onnipekka Pajula, Torfiq Ali-Abubakar (KPV), Kasper Hämäläinen, Otto Ohvo (Pallo-Iirot), Santeri Pohjolainen (JäPS), Lauri Järvinen.

TPS kiittää kaikkia lähteneitä pelaajia ja taustajoukkoja viime kaudesta. Onnea ja menestystä tulevaisuuteen!

TPS:n joukkue kaudella 2024

Maalivahdit: Matias Niemelä, Olli Hakanpää, Luka Nokelainen

Puolustus: Oscar Häggström, Elias Collin, Roope Pakkanen, Baba Mensah, Joonas Lakkamäki, Eero Uusitalo, Mehdi Hetemaj, Aaro Soiniemi

Keskikenttä: Jesper Karlsson, Niilo Saarikivi, Atte Sihvonen, Eino-Iivari Pitkälä, Aapo Boström, Lasse Ikonen

Hyökkäys: Onni Helén, Riku Riski, Umar Bala Muhammed, Tuomas Pippola, Riku Sjöroos, Albijon Muzaci

Valmennus: päävalmentaja Miika Nuutinen, apuvalmentaja Henri Jussila, maalivahtivalmentaja Jarkko Ojaniemi, fysiikkavalmentaja Michael Oliphant, talenttivalmentaja Kalle Tallqvist

Muu taustatiimi: joukkueenjohtaja Jani Tuomala, analyytikko Robert Nygård, fysioterapeutti Markus Kemppainen, fysioterapeutti Marko Grönholm, lääkäri Markus Lastikka, huoltaja Tapani Elmeranta, huoltaja Juha Pyyhtiä

Ykkösliiga 2024

  • FC KTP, Kotka
  • FF Jaro, Pietarsaari
  • JIPPO, Joensuu
  • JäPS, Järvenpää
  • KäPa, Helsinki
  • MP, Mikkeli
  • PK-35, Helsinki
  • SalPa, Salo
  • SJK Akatemia, Seinäjoki
  • TPS, Turku

Näin Ykkösliiga pelataan

Ykkösliigassa pelaa kaudella 2024 kymmenen joukkuetta. Aluksi pelataan aluksi kaksinkertainen sarja (18 ottelua per joukkue). Tämän jälkeen pelataan kolmas kierros niin, että kaksinkertaisen sarjan viisi parasta joukkuetta saa osakseen viisi kotiottelua – muut saavat neljä kotiottelua. Ykkösliigassa pelataan siis yhteensä 27 ottelua, minkä päätteeksi:

  • sarjan voittaja nousee Veikkausliigaan
  • toiseksi sijoittunut joukkue etenee Veikkausliiga-karsintaan (kaksiosainen karsinta Veikkausliigassa 11. sijoittunutta vastaan)
  • yhdeksänneksi sijoittunut joukkue karsii Ykkösliiga-paikastaan (kaksiosainen karsinta Ykkösessä toiseksi sijoittunutta vastaan)
  • 10. sijoittunut joukkue putoaa Ykköseen (kolmanneksi korkein sarjataso)

Ykkösliigan sarjakauden kolmannen kierroksen otteluohjelma selviää elokuun alussa. Ykkösliigan päätöskierros pelataan 19.–20. lokakuuta.

Lisää uutisia