Veikkausliigan ainoa aito derby sytyttää torstaina koko Turun

Kotijoukkueena pelaava TPS kohtaa torstaina 16.6. klo 18.30 alkaen Veikkausliigan ainoassa aidossa derbyssä rakkaan vihollisensa FC Interin. Tätä suomalaisten sarjaotteluiden tämän hetken kiistatonta kuningasta on Turussa odoteltu jo viikkokaupalla.

– Tämä on se suurin ja kaunein matsi Suomessa, ei siitä mihinkään pääse. Onhan tätä odotettu jo vaikka kuinka kauan ja kyllä nämä pelit alleviivattiin tussilla ensimmäisenä kalenteriin, kun uusi otteluohjelma tuli, TPS:n keskikentän ikiliikkuja Juho Lähde myöntää.

– Kopissa on sellainen odottava, mutta rento fiilis ja Haka-voitto paransi tietysti valmistautumista tähän. Itsellä on sellainen kutkuttava olo, että pitkästä aikaa on taas tämä taistelu edessä. Panokset on niin kuin aina ennenkin, erittäin kovat, TPS-kippari Jarno Heinikangas säestää.

Molemmat turkulaisjengit ovat aloittaneet kautensa vauhdikkaissa merkeissä. Suorastaan pelottavan kovassa iskussa oleva Inter johtaa koko sarjaa ja joukkue painaa tehdyissä maaleissa jo omilla kymmenluvuillaan. Interin ainoat tahrat ovat HJK-tappio ja MYPA-tasapeli.

– Inter on latonut paljon maaleja ja niiden peli on aika valmista muutenkin. Tulivoimaa löytyy ja onhan toi tehtyjen maalien määrä (24) aika murhaava, Lähde myöntää.

– Molemmat ovat pelanneet hyvän alkukauden ja sarjataulukko näyttää meidänkin näkökulmasta nyt jo paljon kivemmalta. Interin peli toimii, ne johtaa sarjaa, mutta kaikki haluaa niiden päänahan, erityisesti me, Heinikangas sanoo suoraan.

Tutusti alkukauden yskähdellen aloittanut TPS kyttää sekin jo neljäntenä. TPS on menettänyt pisteitä yllättävissäkin paikoissa, mutta toisaalta ottanut niitä myös yllättävistä paikoista.

– Alkukaudesta HJK-peli voitettiin enemmän puolustuspelillä ja sitten tuli pari huonompaa peliä päälle. Maarianhaminassa muutettiin vähän ryhmitystä ja sen jälkeen olemme pelanneet enemmän sitä omaa peliämme. Pallollinen pelimme on mennyt aika harppauksin siitä eteenpäin. Töitä täytyy jaksaa tehdä, niin eiköhän tämä parane vielä tästäkin, Lähde uskoo.

FC Interin tulikuuma hyökkääjä Timo Furuholm on iskenyt jo huimat kymmenen kaappia ja hänet TPS-puolustuksen pitäisi jollain keinolla pysäyttää. Myös Mika Ojala on ollut liekeissä koko alkukauden.

– Inter on tullut laajalla rintamalla ja siellä on ollut muitakin onnistujia kuin Furuholm, mutta totta kai hänen kanssaan pitää olla erityisen tarkkana, Lähde tietää.

– Meidän pitää yleensäkin puolustaa tiukasti, mutta itse aion pelata omilla henkilökohtaisilla vahvuuksilla. Timolla on aikamoinen maaliputki päällä, mutta joskushan ne putketkin täytyy katkaista. Hän on erittäin kovassa iskussa tällä hetkellä, mutta ei tässä mitään tavallisuudesta poikkeavaa tarvitse tehdä, vaan hoitaa oma ruutu huolella, Heinikangas suunnittelee.

Paikallismatsit ovat aina oma lukunsa ja ne saattavat ratketa mitä kummallisimpiin asioihin.

– Juuri siinä on näiden matsien suola, kaikki se yllätyksellisyys ja vaikea ennakointi. Onhan nämä pelit tässä vuosien varrella ratkenneet joskus aivan pieniinkin asioihin, Heinikangas painottaa kokemuksen syvällä rintaäänellä.

TPS-FC Inter on ollut viime kausina Veikkausliigan varmin yleisömagneetti. Sille sektorille ei odoteta poikkeusta tälläkään kertaa. Kaudella 2009 TPS keräsi kotiotteluunsa yli 9000 katsojaa.

– Kannattajat käyvät oman kisansa katsomossa, mutta olen aika luottavainen meidän leirin suhteen. Me ollaan nähty viime kausina TPS-kannattajilta Suomen hienoimpia tifoja ja jotain extraa tässä nytkin odotellaan, Lähde myöntää.

Lähde saa tämän kauden paikallismatsiin lisälatausta myös siitä, että viime vuoden jälkimmäinen derby jäi hänen osaltaan puolitiehen punaisen kortin myötä.

– Se kortti ei ihan heti unohdu ja olin sen seurauksena kolme viikkoa päälle sivussa. Näen jutun kuitenkin nyt niin, että siitä saa vaan lisäpotkua itselleen, kun jäi viimeksi paikallispelissä ikäänkuin työpäivä vähän kesken, Lähde heittää.

Viime kauden ensimmäinen Turun derby päättyi 2-2-tasapeliin ja jälkimmäisen TPS vei nimiinsä 2-1. TPS voitti kauden päätteeksi myös SM-pronssia ja Suomen Cupin. TPS on siis tämän hetken hallitseva Turun herra, mutta Inter tekee varmasti kaikkensa varsinkin sarjajohtajan mandaatillaan, eli syrjäyttääkseen Palloseuran valtaistuimelta.

Lisää uutisia