Valmennuspäällikön kuukausikatsaus – toukokuu 2023

TPS:n valmennuspäällikkö Miro Varhelahti käy toukokuun kuukausikatsauksessa tuttuun tapaan läpi menneen kuukauden ajalta maajoukkuevalinnat ja juniorijoukkueiden kuulumiset. Lisäksi Miro pohtii valmennuspäällikön näkökulmasta seurayhteistyön tulevaisuutta. Valmennuspäällikön kuukausikatsauksen yhteistyökumppanina toimii TietoAreena.

TietoAreenan kuukauden tarjous

Kiire viheriöille? Helpota elämääsi ja päivitä kassajärjestelmäsi markkinoiden parhaaseen ratkaisuun. Jeemly-kassajärjestelmä tarjoaa sinulle paljon enemmän kuin pelkän kassan. Saat kaupan päälle 200 euron lahjakortin Golf Sky -liikkeeseen. Jeemly on kotimaista suunnittelutyötä edustava kassajärjestelmä, joka muuttaa unelmasi kassavirraksi. Se yhdistää kassajärjestelmien, toiminnanohjausjärjestelmien ja verkkokauppajärjestelmien tärkeimmät ominaisuudet yhdeksi helposti hallittavaksi kokonaisuudeksi.

Jeemly on skaalautuva ja helppokäyttöinen työkalu, joka mahdollistaa monikanavaisen toiminnan. Voit luoda kassavirtaa missä tahansa haluat. Olipa kyseessä kanta-asiakaskampanjat, laskutusasiakkaat, useiden varastojen hallinta tai monitoimipisteinen toiminta, Jeemlyn avulla nämä ratkaistaan vaivattomasti.

Tutustu tarjouskampanjaan TietoAreenan kotisivuilla.

TPS-pelaajat maajoukkueessa

Alan Ahmed oli mukana U15-poikien maajoukkueessa, joka jatkoi kevään otteluitaan Kroatiassa pelatussa kahdeksan maan turnauksessa. Suomi pelasi lohkovaiheessa Kroatian lisäksi Walesia ja Etelä-Koreaa vastaan ja selviytyi pronssiotteluun, jossa Bosnia-Hertsegovina oli niukasti parempi maalein 3–2. TPS-hyökkääjä Ahmed pelasi turnauksen kaikissa otteluissa. Ahmed kuuluu TPS:n GANT-akatemian pelaajiin.

TPS:n akatemiapelaajiin kuuluva Hikaru Viherlaakso pelasi vahvan turnauksen, kun U16-tyttöjen maajoukkue otti Eerikkilässä upean turnausvoiton puhtaalla pelillä. Matkalla UEFA Development -turnauksen voittoon kaatuivat Turkki 50, Espanja 20 ja Belgia 61. Viherlaakso pelasi täydet minuutit Espanja-voitossa ja muissakin otteluissa vastuuta tuli runsaasti. Pikkuhelmareiden seuraava tapahtuma on heinäkuun PM-turnaus, joka pelataan Ruotsin Sundsvallissa.

TPS-kasvatteja nähdään maajoukkuepaidassa myös kesäkuun otteluissa, kun Dren Terrnava nimettiin Baltic Cupissa pelaavaan U18-joukkueeseen ja Niklas Pyyhtiä sekä Nikolas Talo puolestaan ovat U21-maajoukkueen mukana otteluissa Puolaa ja Sloveniaa vastaan.

TPS:n juniorijoukkueet

Otteluiden täyteinen toukokuu on takana ja useampi nuorisovaiheen joukkueemme on varsin hyvissä asemissa kamppailemassa sarjojensa kärkipaikoista. B-tytöt ovat pelanneet vahvan alkukauden, C-poikien molemmissa ikäluokissa mahdollinen sarjanousu on vielä omissa käsissä ja nuoremmissa tytöissä riittää panosta myös kevätkierrosten viimeisiin otteluihin.

Todellinen kevätkierroksen trilleri tulee kuitenkin viime vuoden tapaan B-poikien SM-sarjan loppukiristä, jossa TPS kohtaa kahdessa viimeisessä ottelussaan ensin VJS:n ja sen jälkeen Käpylän Pallon, jotka ovat sarjataulukossa taistelemassa samoista sijoista – viisi parasta menee suoraan syksyn SM-sarjaan ja kuudes karsii Ykkösen voittajaa vastaan.

Seurayhteistyön tulevaisuus?

Säännöllisin väliajoin erilaiset seurayhteistyöhän liittyvät asiat nousevat mukaan keskusteluissa, kun mietimme seuramme toiminnan kehittämistä. TPS:n historiaan mahtuu paljon erilaisia seurayhteistyöhön perustuneita toimintoja, joista esimerkiksi SWU nousee usein esille. Siinä on varmasti ollut paljon hyvää, koska monet TPS-yhteisössä kaipaavat sitä takaisin. Viime vuosina yhteistyötä on ollut varsinkin tyttöpuolella eri muodoissa eri seurojen kanssa, sekä valmennusosaamisen kehittämiseen liittyen Palloliitonkin tukemana. Viimeksi mainituissa TPS ei ole onnistunut toteuttamaan toimivaa yhteistyötä, vaikka ideat, aikeet ja suunnitelmat taustalla ovatkin olleet hyviä. Tässä yhteydessä haluankin esittää vilpittömän anteeksipyynnön menneistä epäonnistumisistamme niille seuroille, joiden suuntaan yhteistyökuviot ovat kariutuneet. Nyt on kuitenkin samaan aikaan suunnattava katse eteenpäin ja mietittävä, millainen rooli seurayhteistyöllä on, kun viemme TPS:n junioripuolen toimintaa kohti tulevaisuutta.

Olen toiminut valmentajana lasten ja nuorten jalkapallossa 18 vuotta ja edustanut aina jotain seuraa. Samalla olen oppinut sen, että jos jotain on junnufutiksessa vaikea korjata, niin se on seurojen välillä menetetty luottamus. Epäonnistumiset yhteistyössä tai mistä tahansa johtuvat erimielisyydet jäävät kytemään ikuista tulta nimenomaan seurojen välille, vaikka välirikkojen aiheuttamisessa pääosia näytelleet ihmiset olisivat jo aikoja sitten poistuneet muihin maisemiin. Hyvätkin aikeet ja suunnitelmat aidosta molemminpuolisesta yhteistyöstä murenevat, kun vanhat riidat, epävarmuus ja luottamuksen puute nostavat mörköinä päätään. Näin on varmasti käynyt myös Turun seudulla ja TPS:n kohdalla moneen otteeseen.

Oma pestini valmennuspäällikkönä on nyt puolen vuoden mittainen, eikä meillä rehellisesti sanottuna ole tällä hetkellä mainittavaa yhteistyötä juuri mihinkään suuntaan. Itse näen seurayhteistyössä valtavasti mahdollisuuksia, jos mukana olevilla seuroilla on selkeästi profiloitu oma identiteetti, joka soveltuu yhteen muiden seurojen tavoitteiden ja toimintamallien kanssa. Lähtökohtaisesti olen itse hyvin positiivinen ja avoin rakentamaan yhteistyötä, mutta kuitenkaan se ei ole ollut prioriteettilistani kärjessä ensimmäisen kuuden kuukauden aikana. Uskon paljon enemmän siihen, että meidän on keskityttävä laittamaan ensin oma toimintamme parempaan kuntoon. Meidän pitää olla vieläkin vahvempi TPS, seuran toiminnan kaikilla osa-alueilla, ennen kun voimme toteuttaa tai edes suunnitella laadukasta yhteistyötä. Kun onnistumme tässä ja pystymme osoittamaan sen kiistattomasti myös ulospäin, olemme varmasti myös houkuttelevampi yhteistyökumppani niin muille seuroille kuin mille tahansa muullekin taholle.

Emme halua rakentaa muureja meidän ja muiden seurojen välille ja olemme varmasti jatkossakin avoimia yhteistyöehdotuksille, mutta fokus on varmasti jatkossakin edelleen oman tien löytämisessä ja parantamisessa ja sitä pitkin kulkemisen vahvistamisessa. Tässä emme asetu muiden yläpuolelle, vaan ylimielisyyden sijaan kyse on terveestä nöyryydestä. Tehtävää on paljon ja ihmisiä rajallisesti ja meidän on huolehdittava, että resurssimme menevät joka päivä mahdollisimman tehokkaasti TPS:n kehittämiseen. On hyvä myös muistaa, että vaikka SWU:n parhaista ajoista on tultu kohtalaisen lyhyt aika tähän päivään, niin paljon on muuttunut. Monet seurat lähialueella ovat nostaneet toimintaansa uudelle tasolle, organisaatiot ja olosuhteet ovat kehittyneet hyvällä työllä pienemmilläkin paikkakunnilla ja seurat ovat ruvenneet kilpailemaan myös TPS:n kanssa. Tässä samassa suunnassa meidän on otettava kehitysaskelia, jotta olemme jatkossakin tässä kilpailussa hyvissä asemissa.

Miro Varhelahti
valmennuspäällikkö

Lisää uutisia