Valmennuspäällikön kuukausikatsaus – tammikuu 2024

TPS Juniorijalkapallon valmennuspäällikkö Miro Varhelahden uusi kuukausikatsaus on julkaistu. Katsauksen aluksi käydään tuttuun tapaan läpi menneen kuukauden ajalta maajoukkuevalinnat ja päivitetään Palloseuran juniorijoukkueiden kuulumiset kentän laidalta. Lisäksi Miro kertoo hieman tarkemmin, millainen on valmennuspäällikön vuosikello, jossa sekä ollaan kiinni tässä hetkessä että samaan aikaan rakennetaan jo tulevaa.

TPS-pelaajat maajoukkueessa 

Hikaru Viherlaakso oli avauskokoonpanossa molemmissa otteluissa, kun Suomen U17-maajoukkue kohtasi Norjan kahdesti Eerikkilässä. TPS-puolustaja pelasi ensimmäisessä, Suomen 3–0-voittoon päättyneessä ottelussa 70 minuuttia. Toinen ottelu päättyi tasan 1–1, siinä Viherlaakso pelasi ensimmäisen puoliajan. Helmikuussa 2007-syntyneiden tyttöjen joukkue pelaa EM-jatkokarsinnoissa, joissa se kohtaa Kosovon, Islannin ja Portugalin.

TPS:n juniorijoukkueet 

TPS:n juniorijoukkueista uuden kilpailukauden aloittivat ensimmäisinä 12-vuotiaat, jotka niin tytöissä kuin pojissakin karsivat paikasta kevään Ykköseen, joka on korkein mahdollinen ikäluokan aloittaessa kilpailutoimintaansa. Joni Virtasen luotsaama T12-joukkueemme selvitti karsinnat upeasti: kolmesta ottelusta saldona yhtä monta voittoa maalierolla 31–2. Myös Petri Jokelan valmentama P12-joukkue eteni karsinnoista lohkovoittajana eteenpäin vakuuttavalla tavalla, tuloksena niin ikään kolme voittoa kolmessa ottelussa, maalierolla 27–2. Molempien ikäluokkien osalta Ykkösen sarjakausi starttaa huhtikuussa. 

Tammikuun lopussa käynnistyivät myös B-poikien SM-karsinnat. Marko Rajamäen valmentama P17-joukkue sai sarjaan hyvän lähdön, kun avausottelussa kaatui vieraskentällä JäPS numeroin 5–2. BSM-karsintaa pelataan viime kausilta tutulla formaatilla: joukkueet on jaettu kahteen kymmenen joukkueen lohkoon, joissa pelataan kaksinkertainen, 18 ottelun sarja. Molempien lohkojen viisi parasta pääsevät suoraan loppukesästä alkavaan SM-sarjaan ja lohkojen 6. sijalle päätyvät joukkueet kohtaavat jatkokarsintaottelussa kevään Ykkösen lohkovoittajat ja näiden otteluparien voittajat täyttävät 12 joukkueen SM-sarjan kaksi viimeistä paikkaa.

Valmennuspäällikön vuosikello – tässä hetkessä ja samalla kohti tulevaa 

Uusi jalkapallokausi käynnistyy aina marraskuussa ja alkutalvi on kiireistä aikaa. Uusi kausi tarkoittaa usein uusia ihmisiä valmennustehtävissä, uusia jalkautettavia toimintatapoja ja käytäntöjä. Myöskään yllätyksiltä tai haasteilta ei hyvillä suunnitelmillakaan aina vältytä, vaan toisinaan esimerkiksi inhimilliset tekijät tai luonnonvoimat voivat äkkiä aiheuttaa päänvaivaa ja reagoimisen tarvetta – jostain joukkueesta joutuu jäämään yllättäen valmentaja pois tai yksi kokonainen harjoitteluolosuhde poistuu käytöstä. Päivittäinen urheilutoiminta vie luonnollisesti valtaosan valmennuspäällikönkin työstä, mutta samaan aikaan pitää pystyä katsomaan jo eteenpäin, kohti seuraavaa marraskuuta. 

Miten olemme ensi kauden alussa paremmassa tilanteessa kuin nyt? Tähän kysymykseen vastausten ja ratkaisujen löytäminen on onnistumisen kannalta avainasemassa omassa roolissani. Seuran kehittyminen on laaja käsite, mutta urheilutoiminnan osalta sen kova ydin on kuitenkin mielestäni ihmisissä, heidän osaamisessaan ja siinä toimintaympäristössä, jossa he tekevät valmennustyötä. Miten varmistamme, että meillä on ensi kaudella mahdollisimman hyvät valmentajat, ja heillä mahdollisimman hyvät puitteet tehdä laadukasta työtä? Tämä vaatii onnistunutta yhteispeliä sekä toiminnanjohtajan ja valmennuspäällikön välillä että kaikkien urheilupuolella työskentelevien keskuudessa, jotta ydinviestit pääsevät kuuluviin ja välittyvät nimenomaan toiminnan muodossa kaikille eri rooleissa toimiville ihmisille. 

TPS Juniorijalkapallolla on yli 20 joukkuetta – valmentajapaletin rakentaminen on melkoinen palapeli. Kulmapalat löytyvät usein helposti ja uskon meidän jatkavan viime vuoden tapaan sitä, että pääsemme hyvissä ajoin monien nykyisten valmentajiemme kanssa sopimukseen ensi kauden roolista. Näiden valmentajien kehittyminen on luonnollisesti valtavan tärkeässä asemassa siinä, miten valmennustoimintamme taso nousee tulevaisuudessa. Ilokseni voinkin todeta muutaman TPS-valmentajan ottaneen isoja kehitysaskelia edellisten vuosien aikana, minkä lisäksi olemme löytäneet myös uusia hyviä tekijöitä mukaan. Näiden palasten loksahdellessa paikoilleen, on helppo ruveta etsimään täydennyksiä, jotka lopulta muodostavat yhdessä kirkkaan kokonaiskuvan. 

Joitakin ensi vuoden koutsipalapelimme paloja etsimme tarkoituksella myös ulkopuolelta. Esimerkiksi poikien huippuvaiheen vastaavan pesti on meille merkittävä ja tavoitteenamme on ehdottomasti saada tämä rekrytointiprosessi onnistuneesti maaliin. Emme kuitenkaan tee sitä laskemalla standardejamme, vaan pikemminkin olemalla liikkeellä vielä viime vuottakin aikaisemmin. Myös muihin rooleihin kartoitamme jatkuvasti vaihtoehtoja myös TPS:n ja Turun ulkopuolelta.  

Vuoden ensimmäinen kuukausi on vasta juuri ja juuri takana ja käymme jatkuvasti jo kovalla intensiteetillä keskusteluja sekä rakenteista, asioista että ihmisistä, joita haluamme seurassa nähdä vuonna 2025. Tätä keskustelua ohjaa voimakkaasti uusi strategiamme, jonka valmistelutyö alkaa olla loppusuoralla. Kun meillä on selkeä suunta ja tarkoitus toiminnallemme, pystymme paremmin sekä ohjaamaan laivaamme oikeaan suuntaan että mittaamaan sitä, onnistummeko seilaamaan tavoitteidemme mukaisesti.

Miro Varhelahti
valmennuspäällikkö

Valokuvat: Tiina Pirilä & Janne Hirvensalo

Lisää uutisia