Valmennuspäällikön kuukausikatsaus – syyskuu 2023

TPS:n valmennuspäällikkö Miro Varhelahti päivittää uudessa kuukausikatsauksessaan Tepsin juniorijoukkueiden tilanteet omissa sarjoissaan kauden 2023 osalta. Lisäksi Miro kertoo, millainen prosessi juniorivalmentajien rekrytointi on. Valmennuspäällikön kuukausikatsauksen yhteistyökumppanina toimii TietoAreena.

TietoAreenan kuukauden tarjous

F-Secure Total – Kattava tietoturvapaketti erikoishintaan!

Pidä tietokoneesi ja henkilökohtaiset tiedot suojattuina F-Secure Total -lisenssillä, joka kattaa kolme laitetta vuoden ajan. Tämä erikoistarjous on saatavana nyt vain 59,90 €:n hintaan (normaalisti 99,99 €). Tutustu alla tarkemmin siihen, mitä F-Secure Total sisältää ja kuinka se voi auttaa sinua suojaamaan digitaalista elämääsi.

F-Secure Total on monipuolinen tietoturvapaketti, joka tarjoaa laajan valikoiman suojauksen tasoja:

 • Virus- ja haittaohjelmansuojaus: F-Secure Total sisältää tehokkaan virusten ja haittaohjelmien torjunnan, joka pitää laitteesi puhtaina ja turvallisina.
 • Selaimen tietoturva: Paketti sisältää selaimen tietoturvan, joka suojaa sinua haitallisilta verkkosivuilta ja estää haitallisten skriptien suorittamisen.
 • Wi-Fi-verkon tietoturva: Tarkista ja vahvista Wi-Fi-verkkosi turvallisuus varmistaaksesi, että henkilökohtaiset tiedot pysyvät suojattuina julkisissa verkoissa.
 • Suojaus hakkereilta ja identiteettivarkailta: F-Secure Total suojaa identiteettiäsi ja estää hakkereita pääsemästä käsiksi henkilökohtaisiin tietoihisi.
 • Sähköpostin ja latausten tarkastus: Se skannaa sähköpostit ja lataukset haitallisten liitteiden ja tiedostojen varalta.
 • Tietosuoja ja valvonta: Voit hallita yksityisyyttäsi ja asettaa rajoituksia lastesi laitteille.

F-Secure Total tarjoaa kattavan suojauksen sekä tietoturvasta että yksityisyydestä huolehtimiseen. Se on helppo asentaa ja käyttää, mikä tekee siitä loistavan vaihtoehdon kaikille, jotka haluavat pitää tietonsa turvassa verkon vaaroilta.

Älä jätä tietoturvaa sattuman varaan! Hyödynnä tämä erikoistarjous ja hanki F-Secure Total -lisenssi vuodeksi kolmelle laitteelle nyt 59,90 €:lla. Suojele itseäsi ja perhettäsi verkossa ja nauti huolettomasta digitaalisesta elämästä.

Mainitse TPS-yhteistyö TietoAreenassa asioidessasi, niin saat hyödynnettyä tarjouksen. Tarjous on hyödynnettävissä myös TietoAreenan verkkokaupassa. Tarjous voimassa lokakuun loppuun asti. 

TPS-pelaajat maajoukkueessa 

Hikaru Viherlaakso on parhaillaan U17-tyttöjen maajoukkueen mukana EM-karsinnoissa. Suomi karsii samassa lohkossa Sveitsin, Hollannin ja emäntämaa Bulgarian kanssa – lohkon kolme parasta maata etenee EM-jatkokarsintoihin. 

TPS-kasvatti Dren Terrnava puolestaan edustaa Suomea U19-poikien EM-karsinnoissa, jotka pelataan Tsekissä. Minihuuhkajat arvottiin samaan lohkoon Romanian, San Marinon sekä Tshekin kanssa – lohkon kaksi parasta joukkuetta sekä karsintojen paras lohkokolmonen etenevät EM-jatkokarsintoihin. 

Syyskuussa nähtiin TPS-kasvatteja Suomi-paidassa myös Turussa, kun U21-maajoukkueen riveissä Veritaksella pelasivat Niklas Pyyhtiä sekä Lucas Bergström. Lisäksi Helmareiden Nations League -ryhmässä mukana olivat TPS-taustaa omaavat Milla-Maj MajasaariElli PikkujämsäJutta Rantala ja Ria Öling

TPS:n juniorijoukkueet 

Sarjakaudet ovat osalta jo ohitse ja toisilla aivan kalkkiviivoilla. Laitetaan sen vuoksi tähän katsaukseen kaikkien yli 12-vuotiaiden joukkueiden tilanne sarjoissaan tämän kauden osalta. Monella ikäluokalla on useampi peliryhmä, tässä tarkastelussa rajataan käsittelyyn ns. ”korkein sarjataso”, jolla joukkueemme kyseisessä ikäluokassa pelaa.

Ikäluokka: Tilanne kauden alussa → tilanne syksyn sarjassa → ensi kauden sarjapaikka 

 • P20: SM-karsinta → Ykkönen → Ykkönen 
 • T18: Ykkönen → Ykkönen → SM-karsinta/Ykkönen (joukkue voittanut Ykkösen ilman tappioita) 
 • P17: SM-karsinta → Ykkönen → SM-karsinta 
 • T15: Ykkönen → Ykkönen → Siirtyminen B-junioreihin 
 • P15: Ykkönen → Liiga → Siirtyminen B-junioreihin 
 • T14: Ykkönen → Ykkönen → Liiga 
 • P14: Ykkönen → Liiga → Ykkönen 
 • T13: Kakkonen → Ykkönen → Ykkönen 
 • P13: Liiga → Liiga → Liiga 
 • T12: Ykkönen → Liiga → Ykkönen 
 • P12: Ykkönen → Ykkönen → Ykkönen/Liiga, nousu mahdollinen

Kilpailullinen menestys ja sarjapaikkojen taso on yksi toimintamme mittareista. Lisäksi monessa ikäluokassa myös toinen peliryhmä pelaa kilpailullisia pelejä kovalla alueellisella tasolla. Tämä mahdollistaa oikeantasoisten, kehittävien haasteiden ja riittävän peliajan tarjoamisen kaikille pelaajillemme. Emme voi pelkästään tuijottaa pelien tuloksia ja sarjapaikkoja, mutta onnistunut ja pitkäjänteinen pelaajakehitystyö näkyy väistämättä jossain vaiheessa myös joukkueiden tuloksissa. Pelaajien kehittyminen ja joukkueiden menestyminen eivät ole toisiaan poissulkevia asioita – päinvastoin.  

Jokaisen ikäluokan tulosten takana on monia selittäviä tekijöitä ja kaikilla on omanlaisensa tarina. Kaikkeen on selitys, mutta selittelyä näissä ei tarvita. Tarvitaan analyysi: mitä on tehty, missä on onnistuttu, mitä pitää tehdä jatkossa paremmin? Sen jälkeen tarvitsemme suunnitelman: miten toimimalla varmistamme, että kehittymisen eteen on tehty kaikki mahdollinen? Hyvien käytäntöjen monistaminen seuran sisällä mahdollisimman laajalle on avainasemassa, kun rakennamme yhdessä parempaa TPS Jalkapalloa. 

Junioripuolen tärppinä vielä futiskauden loppuun kaikille: 15-vuotiaiden poikien perinteikäs Kai Pahlman -turnaus pelataan 19.–22.10. Turussa. TPS saavutti onnistuneen kauden ansiosta paikan 16 joukkueen turnaukseen ja lähtee Thomas ”Tumppi” Lagerroosin ja Jasperi ”Jasu” Niemisen komennossa tavoittelemaan kovaa tulosta. Huipputason futista siis tarjolla neljän päivän ajan, ennen kuin pelien osalta puhalletaan vähän aikaa happea. 

Valmentajarekrytointi  

TPS Juniorijalkapallolla on yli 20 joukkuetta, joissa valmentaa jokaisella kaudella yhteensä useita kymmeniä valmentajia. Kaikilla ikäluokilla on päävalmentaja, jonka tukena valmennustiimeissä toimii apuvalmentajia, maalivahti- ja fysiikkavalmentajia, sekä osassa vanhempien ikäluokkien joukkueita myös videoanalyytikko ja seuran talenttivalmentaja. Seuran valmennuskokonaisuuden rakentaminen kohti seuraavaa kautta on aloitettu jo keväällä – osa palasista on saatu paikoilleen jo hyvissä ajoin, osaa etsitään edelleen. Avaan tämänkertaisessa kirjoituksessani tiiviisti ja toivon mukaan mahdollisimman selkeästi sitä, millainen prosessi valmentajien rekrytoiminen junioritoiminnassamme on. 

Valmennuksen laatu on selkeä strateginen valinta, johon haluamme panostaa nyt ja tulevaisuudessa. Tarvitsemme osaavia vapaaehtois- ja oto-pohjalta toimivia valmentajia – näiden valmentajien motiivit olla mukana ovat usein jotain seuraavista asioista, tavallisesti varmasti yhdistelmä useampaakin: oman lapsen harrastuksessa mukana oleminen, oma lajitausta ja kiinnostus jalkapalloon, seuran ja yhteisöllisyyden merkitys sekä kehittyminen valmentajana, mahdollisesti tavoite valmentamisesta ammattina. Tällaisia valmentajia haluamme löytää sekä TPS-yhteisön sisältä että lähialueilta.  

Ensi kauden alussa nostamme pelaajien perheenjäsenten mukaan ottamista uudella tavalla esille, tarjoamalla mahdollisuuden tulla mukaan Palloliiton Futisvalmentajan starttikoulutukseen ja sitä kautta mukaan joukkueidemme valmennustoimintaan. Tiedostamme sen, että laadukas lapsiurheiluvaiheen toiminta vaatii riittävän määrän aikuisia lasten toiminnan toteuttamiseen. Pelaajien perheenjäsenet ovat luontainen, joukkuetta lähellä oleva sidosryhmä, josta voimme löytää hyviä uusia tekijöitä – etenkin, jos ja kun tarjoamme heille koulutusta ja tukea kokeneiden vastuuvalmentajien johtamissa tiimeissä. 

Vapaaehtoisten ja omien töidensä ohessa valmentavien valmentajien rekrytoinnissa yksi onnistumisen kulmakivistä on ympäristö, jonka pystymme tarjoamaan. Yksikään valmentaja ei varmasti valmenna rikastuakseen, silti on selvää, että käytetystä ajasta on maksettava riittävää korvausta. Tärkeämpää on kuitenkin valmentajien kokema arvostus, olosuhteet ja työkalut, jotka pystymme seuran puolelta tarjoamaan. Yhteisöllisyys, välittäminen, kehitysmahdollisuuksien ja tuen tarjoaminen valmentajille ovat sellaisen kulttuurin palasia, jolla saamme lisättyä nykyisten valmentajiemme hyvinvointia ja motivaatiota kiinnittyä seuraan entistä enemmän – se on paras rekrytointivalttimme myös silloin, kun etsimme uusia valmentajia seuraan.

Olemme tekemässä ensi kaudelle isoja panostuksia valmennuksen laatuun myös lisäämällä päätoimisten valmentajiemme määrää. Pelaajakehitysputkeamme vahvistetaan sen molemmista päistä, kun sekä lapsiurheiluvaiheelle (U7–U9) että poikien huippuvaiheelle (U17–U20) saadaan omat vastaavat henkilöt, jotka työskentelevät päätoimisesti TPS:ssä. Nämä panostukset ovat valmennuspäällikön näkökulmasta erittäin tervetulleita: jos haluamme vastata kilpailuun maamme kärkiseuroja vastaan, täytyy meidän päästä organisaationa lähemmäs niitä myös ammattivalmennusresurssien määrässä.  

Pelkkä päätoimisuus ei tee kenestäkään parempaa valmentajaa tai toiminnasta parempaa. Avainasemassa on se, että löydetään parhaat mahdolliset tekijät oikeisiin tehtäviin. Päätoimisten valmentajatehtävien osalta avaan alla muutamaa erilaista näkökulmaa, joilla pyrimme pääsemään parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen rekrytointiprosesseissamme. Ammattivalmentajien palkkaaminen on aina seuralta merkittävä panostus, jonka vuoksi hyvällä prosessilla on pyrittävä nostamaan onnistumisen todennäköisyyttä. Parhaimmillaan onnistuneilla rekrytoinneilla saadaan iso vaikutus koko valmennustoimintaan: kaikkien päätoimisten tekijöidemme yksi tärkeimmistä tehtävistä on tuoda päivittäiseen toimintaan asioita, jotka auttavat myös vapaaehtois- ja oto-valmentajia onnistumaan sekä kehittymään omassa valmennustyössään. 

Aloitan kuitenkin myytinmurtamisella: ”Palkataan saunakavereita”. Usein teräväkieliset kriitikot löytävät tällaisen näkökulman, kun palkataan uusia valmentajia, joilla on entuudestaan joku yhteys seurassa toimiviin henkilöihin. Jos mietin omaa kolmevuotista historiaani Turun Palloseurassa ja ihmisiä, joiden kanssa olen keskustellut mahdollisista valmentajista eri pesteihin ja nostan esille itseni lisäksi esimerkiksi nimet Mikko HyyrynenMika LaurikainenMarko Rajamäki ja Kim Ekroos, herää kysymys: mistä löydämme sellaisen valmentajan, johon kenelläkään meistä ei olisi minkäänlaista kontaktia aiemmilta vuosilta? Ulkomailta toki on tarjolla monenlaisia koutseja, mutta heidän soveltuvuutensa riittävä selvittäminen on haasteellista. Yhtäkään valmentajasopimusta ei ole tehty eikä tehdä sen vuoksi, että joku olisi valmennuspäällikön tai jonkun muun kaveri saunasta tai mistään muualtakaan – omassa työssäni haluan asiassa kuin asiassa valita tarjolla olevista vaihtoehdoista parhaan. Keinoja tässä onnistumiseen avataan hieman alempana.

Itse näen laajan kontaktiverkoston vahvuutena, kun lähdemme etsimään korkean tason osaajia ammattivalmentajan tehtäviin. Kaiken pitää kuitenkin lähteä siitä toimenkuvasta, johon etsimme tekijää. Millaista osaamista nimenomaan tässä tehtävässä onnistuminen vaatii, millainen persoona ja ihminen tähän rooliin tarvitaan? Etsimme parasta mahdollista palaa täyttämään auki olevan kolon. 

Nyt avoinna olleeseen poikien huippuvaiheen vastaavan pestiin kartoitettiin ehdokkaita kahdella tavalla: tiedossamme olleita potentiaalisia hyviä tekijöitä suoraan kontaktoimalla sekä julkisella, avoimella haulla. Näistä seuloimme parhaat mukaan seuraavaan vaiheeseen, joka sisältää kolmiosaisen ennakkotehtävän, jotka voisi otsikkotasolla tiivistää seuraavien termien alle:

 • TPS:n arvot osana valmentajan omaa toimintaa
 • Otteluanalyysi videolta
 • Valmentajan oma erityisosaaminen ja sen jalkauttaminen.  

Nämä ennakkotehtävät antavat meille arvokasta tietoa hakijoiden ajatuksista, valmennusprosessista, arvomaailmasta, kyvystä esittää näkemyksiään sekä totta kai myös puhtaasti sisältöosaamisesta. Panostuksen määrä antaa myös selkeän signaalin siitä, kuinka voimakkaasti hakija pestiä tavoittelee. Haastatteluissa hyödynnämme näitä ennakkotehtäviä ja hakijat saavat mm. esitellä videoanalyysinsä TPS:n B-poikien ottelusta. Pyrimme siis kytkemään rekrytointiprosessin tiiviisti nimenomaan siihen tehtävään, johon etsimme uutta tekijää.  

Rima rekrytoinneissa on asetettu korkealle, emmekä varmasti ole Suomessa ”ravintoketjun huipulla”, vaikka poikien huippuvaiheen pesti TPS:n kaltaisessa seurassa onkin valtakunnan tasolla varsin kiinnostava. Edellä on kuitenkin korkeamman tason sarjoja Veikkausliigan johdolla, tai isompien seurojen vastaavia paikkoja. Tämä viivästyttää prosessia ja välillä myös suoraan vie potentiaalisen ehdokkaan meiltä muualle. Tärkein kriteeri valmentajien etsimisessä on kuitenkin se, että valmentajan pitää olla halukas tulemaan TPS:ään. On kyse sitten vapaaehtois-, oto- tai ammattivalmentajista, me pääsemme valitsemaan vain niistä vaihtoehdoista, joita on saatavilla. Se on realismia meille ja kaikille muillekin. Töitä riittää, jotta saamme omaa ympäristöämme valmentajillekin paremmaksi ja siten muokattua myös mielikuvaa, joka ulkopuolisilla on meistä. Näin olemme jatkossa entistä houkuttelevampi vaihtoehto valmennuksen eri osa-alueiden huippuosaajille.

Miro Varhelahti
valmennuspäällikkö

Valokuvat: Tiina Pirilä & Janne Hirvensalo

Lisää uutisia