Valmennuspäällikön kuukausikatsaus – lokakuu 2023

TPS:n valmennuspäällikkö Miro Varhelahti päivittää uudessa kuukausikatsauksessaan Tepsin juniorijoukkueiden tuoreet kuulumiset ja tarkastelee omasta näkökulmastaan päättynyttä jalkapallokautta 2023. Valmennuspäällikön kuukausikatsauksen yhteistyökumppanina toimii TietoAreena.

TietoAreenan kuukauden tarjous

Kassa kuntoon – Kokeile Solmio-kassajärjestelmää kolme kuukautta ilmaiseksi!

Kaipaatko kassaratkaisua, joka ymmärtää liiketoimintasi tarpeet? Tutustu nyt Solmio-kassajärjestelmään kolmen kuukauden ajan täysin ilmaiseksi! Solmion avulla saat liiketoimintasi sujumaan kuin unelma: nopea asennus, helppo käyttöönotto ja tehostat myyntiäsi heti ensi hetkestä alkaen. Älä jää paitsi tästä ainutlaatuisesta mahdollisuudesta – liity tyytyväisten Solmion käyttäjien joukkoon jo tänään!

Solmio-kassa on kotimainen, innovatiivinen ja luotettava kassajärjestelmä, joka on suunniteltu tehostamaan myyntiä ja palvelemaan erilaisia liiketoimintaympäristöjä. Meillä on laaja valikoima kassoja, jotka täyttävät kaikki tarpeesi – olipa kyseessä sitten liikkuva myynti tai kivijalkamyymälän itsepalvelukassa. Käyttöönottoprosessimme on suunniteltu olemaan mahdollisimman vaivaton. Järjestelmämme ovat heti käyttövalmiita, ja perehdytys on nopeaa – perustoiminnot oppii viidessä minuutissa. Lisäksi ainutlaatuinen Solmio®-kassa HQ -pilvipalvelumme mahdollistaa järjestelmän helpon hallinnoinnin mistä tahansa laitteesta.

Tarjous on voimassa 15.3.2024 asti. Lisätietoja tarjouksesta saat TietoAreenan kotisivuilta.

TPS-pelaajat maajoukkueessa

Hikaru Viherlaakso oli U17-tyttöjen EM-karsintaturnauksessa isossa roolissa. Suomi pelasi mahtavan turnauksen voittaen sekä Hollannin, Sveitsin että emäntämaa Bulgarian – päästämättä maaliakaan näissä otteluissa. Näin Suomi etenee lohkovoittajana EM-jatkokarsintoihin. 

TPS-kasvatti Dren Terrnava puolestaan edusti Suomea U19-poikien EM-karsinnoissa, jotka pelattiin Tšekissä. Minihuuhkajille karsinnat olivat kova pettymys: viimeisen ottelun murskavoitto San Marinosta riitti ainoastaan kolmanteen sijaan, kun Suomen kanssa tasan pelannut Romania, sekä 1–0-voiton Minihuuhkajjista napannut Tsekki miehittivät lohkon kärkisijat. 

Venla Roine nimettiin mukaan Suomen U18-maajoukkueeseen, joka leireilee Eerikkilässä 14.–17. marraskuuta. Tapahtuma on ikäluokalle ensimmäinen sitten maaliskuun EM-jatkokarsintojen – joukkue kokoontuu samalla ensi kertaa Arttu Pitkäkankaan alaisuudessa. 

2009-syntyneiden poikien maajoukkuetoiminnan aloittava poikien Tähtitarha järjestetään marraskuussa Eerikkilässä. Mukana TPS:stä ovat Johan Rimpeläinen sekä myöhemmin tapahtumaan mukaan kutsuttu Henrik Asula.

TPS:n juniorijoukkueet

Sarjakaudet saatiin viimeistenkin joukkueiden osalta päätökseen lokakuussa. Kahden joukkueen sarjakaudet venyivät pitkälle lokakuun puolelle, kun sekä P12- että T18-ikäluokissa pelattiin karsintaotteluita noususta ikäluokan korkeimmalle sarjatasolle. Molemmat näistä karsinnoista päättyivät niukimmalla mahdollisella yhden maalin erolla vastustajien eduksi. P12-ikäluokassa FC Jazzia vastaan käyty ottelupari päättyi porilaisten eduksi yhteismaalein 8–7.

B-tytöt puolestaan olivat voitonsyrjässä ja sitä myötä SM-karsintapaikassa kiinni Kuopiossa ottelun viimeiselle kymmenminuuttiselle asti. KuPS onnistui kuitenkin kääntämään ottelun voitokseen numeroin 2–1 ja näin TPS:n kauden ainoa tappio merkitsee joukkueen nousutavoitteen kariutumista. Sarjajärjestelmä on luonnollisesti sellainen kuin se on, ja jo kauteen lähdettäessä oli selvää, että nouseminen SM-karsintoihin vaatii nappionnistumista – jonkinlaista kehittämistä kilpailujärjestelmässä kuitenkin mielestäni on ilman mustavalkoisia värilasejakin. Jos et pelaa korkeimmalla sarjatasolla ja voitat oman sarjasi, on vaikea nähdä nuorten huippuvaiheen kilpaurheilussa perusteita sille, että et saavuta menestykselläsi sarjanousua. Tärkeintä on kuitenkin jatkaa hyvää prosessia joukkueen kanssa kentän tasolla sekä tyttöjen pelaajakehitystyön laadun parantamista koko seuran tasolla. 

Uudet kaudet ovat jo kaikkien juniorijoukkueiden osalta käynnissä – jos pelaaminen TPS:ssä kiinnostaa, ole rohkeasti yhteydessä valmentajiin! Yhteystiedot löytyvät upouusilta, kauan ja hartaasti odotetuilta uusilta kotisivuiltamme.

Päättyneen kauden nostot

Lokakuussa päättynyt jalkapallokausi on ollut itselleni valmennuspäällikön roolissa vaiherikas ja opettavainen. Kauden ensimmäiset kuukaudet menivät talenttivalmentajan roolia ja uutta tulevaa tehtävää yhdistellessä. Olimme tilanteessa, jossa seurassa tapahtui valtava määrä muutoksia henkilöstössä, eikä alku ollut helppo. Nostan tässä yhteenvetona ensimmäisen kauden itselleni selkeimmät topit ja flopit tiiviinä listauksena, joista yhtä kohtaa avaan tarkemmin.

TOP 3

Tyttöpuolen toiminnan kehittyminen. Tyttöpuolella ei ollut hetkeen omaa valmennuspäällikköä ja toiminta on muutenkin monilta osin ollut sivuraiteella verrattuna siihen, millaista toimintaa poikapuolella on ollut. Matkaa on edelleen kirittävänä molemmin puolin, mutta tällä kaudella olemme kuitenkin jo tehneet selkeän ryhtiliikkeen siinä, millaista sekä arvostus että vaatimustaso tyttöjoukkueiden toimintaa kohtaan ovat. Valmennukseen liittyvät tukiprosessit ja työkalut sekä joukkueiden harjoitusolosuhteet ja valmennustiimien rakenne ovat koko ajan yhtenäistymässä entistä lähemmäs toisiaan.

Rekrytointipäätökset. Tämän kauden aikana koettiin herätys ja tunnustettiin aidosti tarve muutokselle. Kehittyvään seuraan tarvitaan lisää osaavia ihmisiä. Tämän kauden aikana tehtiin seuran tulevaisuuden kannalta merkittäviä päätöksiä, kun jatkossa sekä lapsiurheiluvaiheesta että poikien huippuvaiheesta vastaavat päätoimiset ammattilaiset. Matthias Ahonen tuo alle 9-vuotiaiden toimintaan oman pitkän linjan kokemuksensa ja poikien huippuvaiheeseenkin löytyy varmasti ajan myötä kovan luokan tekijä. Nämä panostukset kertovat siitä, että tahtotilaa viedä seuraa uudelle tasolle löytyy nyt puheiden ja suunnitelmien lisäksi myös tekojen tasolla. Sormia napsauttamalla asiat eivät edelleenkään muutu taikaiskusta paremmalle tolalle, mutta nyt suunta on oikea. 

Toiminnanjohtaja Kim Ekroos. Huippuosaaja, joka on loistava johtamaan sekä ihmisiä että asioita. Lyhyessä ajassa tuonut valtavasti hyviä asioita organisaation päivittäiseen toimintaan. 

FLOP 3 

Epäasiallinen käytös. Erotuomariraportteja pelaajien käytöksestä ottelutapahtumissa ja niiden yhteydessä: epäasiallista kielenkäyttöä, väkivallan uhkaa, epäilyjä rasistisista kommenteista jne. Ilmoituksia ja selvittelyjä valmentajien käyttäytymisestä, enimmäkseen, jopa hieman yllättäen, ihan pienimpien junioreiden peleissä. Vanhempien toiminta kentän laidalla sekä täysin asiaton ja epäkunnioittava viestintä. Ongelma on moniulotteinen, eikä todellakaan yksin TPS:n murhe, mutta tämä on asia, jonka kitkemiseksi meidän on seurana yhdessä omalta osaltamme löydettävä keinoja tulevalla kaudella. 

Urheilullinen menestys. Olemme kaukana tavoitteistamme, siitä ei pääse mihinkään. Syiden analysointi ja johtopäätösten tekeminen on luonnollisesti tärkeää, jotta ymmärrämme taustan. Suurempi merkitys on kuitenkin sillä, millä toimenpiteillä nykytilaa aletaan muuttamaan – ettemme jämähdä vain selittämään sitä, miksi nyt ollaan missä ollaan. Tarvitaan selkeä strategian ohjaama kehitysprosessi koko seuran tasolla, osaamisen lisäämistä rekrytointien kautta sekä konkreettisia tavoitteita ja mittareita näiden asioiden jatkuvaan arviointiin. 

Pelaajien henkilökohtainen taito. Tämä on suoraan kentän rajojen sisäpuolelta tehtyjen havaintojen perusteella tehty valinta, jonka nostamme tikunnokkaan tulevalla kaudella, sen takia tästä aiheesta katsauksen päätteeksi hieman pidempi tekstinpätkä. TPS:n junioripelaajien pitää olla jatkossa taitavampia pallon kanssa. Nyt jäämme vertailussa kansallisen kärjen tasoon nähden todella kauas. 10–15-vuotiaiden Huuhkaja- ja Helmaripolun tapahtumat Eerikkilässä ovat olleet ajoittain lohduton paikka TPS:n valmennuspäällikölle. Niin valtavasti olemme perässä huippuseurojen tasoa siinä, millaiset pallonkäsittelytaidot pelaajilla on. Pelaajan taidot pallon kanssa ovat kuitenkin se perusta, jolle luodaan valmiudet pelaamiselle.

Pelaajien henkilökohtaisten pallonkäsittelytaitojen parantaminen on tästä syystä yksi selkeä tavoitteemme tulevalle kaudelle. Marraskuun puolivälissä starttaamme kaikille 2012-syntyneille ja sitä nuoremmille pelaajillemme avoimen TPS Tekniikkaklinikan, jossa mahdollistetaan viikossa neljä tuntia lisää lajiharjoittelua iltapäiviin hyvissä olosuhteissa. Loppuvuoden aikana toteutetaan pilottiversio ja luodaan pohja pysyvälle toimintamallille.

Toinen toimenpide on pallonkäsittelytaitojen testikokonaisuus, jonka testit olemme yhdessä lapsiurheiluvaiheen valmentajien kanssa valinneet ja suunnitelleet – osa on suoraan Eerikkilän/Palloliiton testipatteristoista, mutta suurin osa kuitenkin vähintään pienin muokkauksin. 12-vuotiaat ja sitä nuoremmat suorittavat kerran kuukaudessa nämä yhdessä valitsemamme pallonkäsittelytestit, tavoitteena luonnollisesti tulosten kehittyminen. Kehittymisen seurannalla nostamme taidon merkitystä esille pelaajien silmissä ja toivon mukaan nämä testit myös kannustavat pelaajia omatoimiseen treenaamiseen pallon kanssa.

Ilmiselvä johtopäätös taitovajeen korjaamiseksi on luonnollisesti myös joukkueharjoitusten sisältö. Joukkueiden harjoitussuunnitelmien yhtenä lähtökohtana tuleekin olla pelaajan pallollisten suoritusten määrä ja mahdollisuudet taitojen kehittymiseen. Taidon lisääntyminen antaa mahdollisuuksia myös peli-intensiteetin kovenemiselle ja pelin oppimiselle niin yksilön peruspelaamisen kuin joukkuetaktistenkin asioiden osalta. Tuntimäärä joukkueharjoituksissa ei missään nimessä ole riittävä siihen, että pelaajien pallonkäsittelytaitojen kehittyminen saisi riittävästi ärsykkeitä. Työ, eli pallon kanssa leikkiminen ja harjoittelu omalla ajalla ovat ehdoton edellytys hyvän tason saavuttamiselle. Joukkuetreenien täytyy kuitenkin toimia kipinän sytyttäjänä, ideoiden antajana ja haasteiden esittäjänä – näin pelaajilla on suurempi mahdollisuus jatkaa pallon kesyttämistä myös omatoimisesti.

Miro Varhelahti
valmennuspäällikkö

Valokuvat: Tiina Pirilä & Janne Hirvensalo

Lisää uutisia