Valmennuspäällikön kuukausikatsaus – kesäkuu 2023

TPS:n valmennuspäällikkö Miro Varhelahti käy kesäkuun kuukausikatsauksessa tuttuun tapaan läpi menneen kuukauden ajalta maajoukkuevalinnat ja juniorijoukkueiden kuulumiset. Lisäksi Miro käsittelee tekstissään pelaajarekrytointia osana seuran toimintaa. Valmennuspäällikön kuukausikatsauksen yhteistyökumppanina toimii TietoAreena.

TietoAreenan kuukauden tarjous

Tietokoneen määräaikaishuolto nyt tarjoushintaan 69,00 € (sis. alv.), norm. 89,00 €

Huolla tietokoneesi huippukuntoon! Hyödynnä määräaikaishuollon erikoistarjous hintaan 69 € ja nauti puhtaasta, suorituskykyisestä sekä kestävästä tietokoneesta.

Määräaikaishuolto sisältää monipuolisia toimenpiteitä varmistaaksemme tietokoneesi parhaan mahdollisen suorituskyvyn. Palveluumme kuuluvat turhien tiedostojen poisto, tietoturvan läpikäynti, havaittujen uhkien poisto, ohjelmistojen päivitykset sekä Windows-päivitysten tarkastus.

Lisäksi määräaikaishuollossa tarkistamme kiintolevyn kunnon, testaamme komponenttien käyttölämpötilat ja arvioimme akun kapasiteetin akullisissa tietokoneissa. Fyysinen puhdistus on myös tärkeä osa huoltotoimenpiteitämme. Tietokoneesi kerää likaa ja pölyä jatkuvasti ympäristöstä ja käsistä. Määräaikaishuollossa kiinnitämme erityistä huomiota tähän ja varmistamme, että tietokoneesi näyttää ja toimii kuin uusi puhdistuksen jälkeen. Lisäksi puhdistetut tuulettimet ja jäähdytyslaitteisto auttavat pitämään koneesi viileämpänä ja pidentämään sen käyttöikää.

Määräaikaishuollon yhteydessä saat myös kirjallisen kuntoarvion laitteestasi. Näin saat selkeän käsityksen tietokoneesi kunnosta ja tarvittavista toimenpiteistä.

Mainitse TPS-yhteistyö huoltoa varatessasi, niin saat hyödynnettyä TietoAreenan kuukauden tarjouksen.

TPS-pelaajat maajoukkueessa

Hikaru Viherlaakso on nimetty jälleen U17-tyttöjen maajoukkueeseen, joka osallistuu heinäkuussa Ruotsissa järjestettävään avoimeen PM-turnaukseen. Emäntämaan ja Pikkuhelmareiden lisäksi turnauksessa pelaavat Norja, Tanska, Englanti, Hollanti, Färsaaret ja Islanti.

TPS:n naisten liigajoukkueen pelaajat Silja Jaatinen ja Selja Leiwo puolestaan valittiin naisten U23-maajoukkueen leirille. Pikkuhelmareiden ryhmä koostuu pääosin Kansallisen Liigan pelaajista, mutta mukana on myös pelaajia Naisten Ykkösestä, Norjan Toppserienistä sekä Ruotsin Elitettanista.

Jo maailmalle ponnistaneet TPS-kasvatit olivat mukana kesäkuun nuorten maaotteluissa, kun Dren Terrnava oli tuttuun tapaan U18-maajoukkueen keskikentällä Baltic Cupissa ja Niklas Pyyhtiä sekä Nikolas Talo edustivat Suomea U21-maajoukkueen otteluissa Puolaa ja Sloveniaa vastaan.

TPS:n juniorijoukkueet

Seuran joukkueiden menestystä kilpailullisissa sarjoissa tiivistettiin jo aikaisemmin hyvin sosiaalisen median julkaisuissamme sarjanousujen osalta. Useamman joukkueen kohdalla kevätkauden tavoitteet siis täyttyivät ja pelit kovenevat syksyllä niin C-poikien kuin D-tyttöjenkin molemmissa ikäluokissa, onnittelut vielä hyvästä työstä pelaajille, valmennukselle ja taustatiimeille!

A- ja B-poikien osalta kevätkausi oli pettymys, kun molemmat joukkueet jäivät karsinnoissa ilman SM-sarjapaikkaa ja pelaavat syksyllä Ykköstä. Kausi ei kuitenkaan ole vielä ohi, vaan nyt mennään puolivälissä. Syksyn sarjoissa tavoitteena on napata SM-karsintapaikat molemmissa sarjoissa ja tämän saavuttamiseksi ollaan yhdessä mietitty päivittäisen toiminnan tehostamista molempien joukkueiden arjessa, sekä joukkueiden harjoittelun suunnittelun että pelaajien käytettävyyden ja valmennuksellisen yhteistyön osalta. Uskon, että olemme saaneet haasteita ratkottua ja molemmat joukkueet pääsevät hyvistä asetelmista syksyn sarjoihin, joissa panoksena ovat tärkeät karsintapaikat.

Loppuun mainittakoon vielä T18-joukkueen upea kevätkausi Ykkösessä. Sami Lehtilän valmentama B-tyttöjen joukkue otti kymmenessä ottelussa yhdeksän voittoa ja yhden tasapelin. Myös B-tytöillä on mahdollisuus nousta mukaan ensi talven SM-karsintaan. Kevään tappioton saldo tuotti ansaitun lohkovoiton, josta palkinnoksi saadut kaksi lähtöpistettä syksyn sarjaan ovat arvokkaita karsintapaikan tavoittelussa.

Pelaajarekrytointi osana seuran toimintaa

Pelaajien rekrytointi on laaja aihe, jota olemme joulukuusta asti työstäneet ahkerasti seuran sisällä, myös ulkopuolista näkemystä tueksi ottaen. Myös oma UEFA Elite Youth A -koulutukseni antoi tähän aiheeseen paljon eväitä ja lisäarvoa. Nyt olemme päässeet monella tavalla asiassa eteenpäin. Tiivistän ns. ”ison kuvan” siitä, miten pelaajarekrytoinnin kokonaisuus rakentuu, mitkä ajatukset sitä ohjaavat ja hyvin ohuesti myös sitä, millaisilla suuntaviivoilla tulemme jatkossa toimimaan.

Rekrytointiin liittyen kolme olennaisinta, oman toiminnan kehittämiseen liittyvää kysymystämme ovat:

  • Miten saamme mahdollisimman monen lapsen aloittamaan jalkapallon pelaasen TPS:ssä?
  • Miten saamme TPS:stä mahdollisimman houkuttelevan ympäristön lähialueen potentiaalisimmille pelaajille?
  • Miten saamme ikäluokkien kärkitason pelaajat muualta Suomesta valitsemaan TPS:n?

Onnistuminen näissä eri ikävaiheisiin (lapset–nuoret–huippuvaihe) vahvasti liittyvissä kysymyksissä vaatii meiltä kehittymistä monella eri osa-alueella: urheilutoiminta, viestintä, olosuhteet. Kahdella sanalla sanottuna: pirusti töitä. Vastaukset näihin kysymyksiin mittaavat myös armottomasti onnistumistamme. Saadaanko aloittaviin ikäluokkiimme lisää pelaajia mukaan? Onnistummeko tarjoamaan niin hyvää toimintaa, että meille halutaan tulla läheltä ja kauempaakin? Pystymmekö viestimään laadustamme oikeilla tavoilla ja kanavilla? Todella kriittisiä kysymyksiä, joihin realistisesti uskon meillä nyt olevan varsin hyvä suunta. Peiliä on kuitenkin pidettävä riittävän usein oman tekemisen edessä, jotta muistamme tässäkin asiassa tavoitteiden saavuttamisen vaativan valtavan määrän yhdessä tehtyä työtä.

Kahteen jälkimmäiseen kysymykseen liittyy vahvasti myös rekrytointi muista seuroista. Tämä aihe on suomalaisessa juniorijalkapallossa eräänlainen pyhä lehmä. ”Värvääminen” on kamalaa ja väärin, kun kysytään keneltä tahansa. Silti kaikki tekevät sitä. Omilla tavoillaan ja keinoillaan, osa avoimesti ja osa piilossa ja kulissien suojissa. Tilanne on ehkä aavistuksen parantunut viimeisten vuosien aikana, kun osa seuroista on löytänyt oman profiilinsa pelaajakehityksessä.

Me halusimme olla asiassa avoimia ja lähetimme kesäkuussa oman toimintamallimme kuvauksen laajalla jakelulla lähialueen seuroille. Nyt muut seurat tietävät, miten TPS toimii eri ikävaiheissa pelaajien rekrytointiin liittyen. TPS tulee jatkossa toimimaan pelaajarekrytointien osalta seurajohtoista, yhtenäistä linjaa noudattaen. Toivomme tämän vähentävän epäselvyyksiä sekä tilanteita, joissa yksittäiset toimijat tekevät asioita ilman seuran asettamia raameja. Tiedostamme myös, että muut toimijat ovat tehostaneet omaa rekrytointitoimintaansa ja tähän kilpailuun meidän on luonnollisesti vastattava – haluamme kuitenkin tehdä sen avoimesti ja kunnioittavasti, yhtenäisen toimintatavan kautta.

Korostamme omassa toiminnassamme, että pelaajatarkkailun ja -rekrytoinnin kehittäminen on vain pieni kehitysaskel seuramme pelaajakehitysstrategiassa. Teemme myös jokaisessa tapauksessa perusteellista harkintaa ennen valmennuspäällikön yhteydenottoa muihin seuroihin ja pyrimme aina ensisijaisesti löytämään seuran kanssa yhteistyöväylän, pelaajan edun toteutumiseksi. Valmentajiemme päätehtävä on edelleen valmentaa, kehittää ja huolehtia TPS:n pelaajista. Tavoitteenamme on saada suunnitelmallisesta ja laadukkaasta rekrytoinnista yksi keino, jonka avulla saamme kurottua kiinni alueellista takamatkaamme valtakunnan huippuihin nähden.

Vastaanotto seuroista on ollut asiallista, parilta suunnalta on tullut jopa kehuja. Haluankin tässä yhteydessä kiittää palautteesta niitä kollegoita, jotka ovat asian tiimoilta olleet yhteydessä!

Hyvää kesän jatkoa kaikille tepsiläisille ja muillekin lukijoille! Heinäkuun alun lomailun jälkeen taas paljon positiivisia juttuja tulossa, mm. tyttöjen lisäharjoittelun käynnistyminen ja Eerikkilän seuraleiri, jossa päästään taas yhdessä valmentajiemme kanssa jalkauttamaan parempaa tulevaisuutta.

Miro Varhelahti
valmennuspäällikkö

Lisää uutisia