Turussa torjutaan koulukiusaamista jalkapallon keinoin

Turun alueen alakouluissa isketään jalkapallon avulla koulukiusaamista vastaan. Suomalaisten huippujalkapalloilijoiden oma kattojärjestö, Suomen Jalkapallon Pelaajayhdistys, on tehnyt jo kaksi vuotta yhteistyötä Turun yliopiston psykologian laitoksen lanseeraaman KiVa-koulu hankkeen kanssa. Nyt toukokuussa tämä toiminta levittäytyy käytännön tasolla hankkeen syntysijoille, eli Turkuun.

Turun Palloseura, Turun Nappulaliiga, Turun kaupunki ja Suomen Jalkapallon Pelaajayhdistys vievät jalkapallon keinoin tätä tärkeää viestiä eteenpäin suoraan koulujen arkiseen toimintaan. Kaikki nämä tahot järjestävät yhdessä viidessätoista eri Turun alueen koulussa kiusaamisen vastaisen kampanjapäivän, jossa yhdistävänä välineenä on jalkapallo. TPS:stä saapuu jokaiseen tapahtumaan paikalle vähintään kaksi liigapelaajaa.

– Jalkapallo on peli, jota voi pelata kuka tahansa. Me emme kuvittele olevamme ongelmien ratkaisijoita, mutta haluamme tuoda esiin sellaisen välineen, josta voi olla tässä kokonaisuudessa hyötyä. Pelaajilla on omakohtaista kokemusta niin koulunkäynnistä kuin joukkuepeleistä ja niissä on paljon yhteistä. Pelaamme kouluissa pienpelejä, joihin jokainen oppilas pääsee osallistumaan. Kerromme lisäksi, miten koulukiusaamista voi käytännön tasolla vastustaa ja rohkaisemme oppilaita myös puuttumaan koulukiusaamiseen, Jalkapallon Pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Markus Juhola kertoo.

– Koulu on ihan samanlaista joukkuepeliä kuin jalkapallo. Ihmiset tulevat erilaisista taustoista ja kaikille pitää löytyä se oma paikka. Koululuokat ovat kooltaankin kuin joukkueita ja molemmissa pärjätään vain ja ainoastaan yhteispelillä. Ketään ei saa syrjiä eikä kiusata ja jos sellaista ilmenee, siihen pitää ehdottomasti puuttua heti, TPS:n keskikenttäpelaaja Duarte Tammilehto painottaa.

Lisää uutisia