Turun ja Tikkurilan Palloseurat kohtaavat Urheilupuiston Yläkentällä

Turun Palloseura saa toiseksi viimeisessä kotiottelussaan vieraita Vantaalta, kun Tikkurilan Palloseura saapuu lauantaina 17.10. Urheilupuiston yläkentälle.

Joukkueet kohtasivat toisensa 25.7. ja kotijoukkue TiPS nappasi pisteet 1-0 voitolla. TPS taisteli uhrautuvasti loppuun asti, mutta kun ottelun varsinaista peliaikaa oli jäljellä alle 10 minuuttia, onnistui Jenni Huttunen ohittamaan Siiri Välimaan ainoan kerran ottelun aikana.

Keskinäisen ottelun jälkeen vantaalaiset saivat vierailijoita Kuopiosta. KuPS siirtyi puolen tunnin kohdalla 0-1 johtoon, mutta Nora Lehto tasoitti ottelun, kun toista jaksoa oli pelattu 10 minuuttia. Kymmenisen minuuttia myöhemmin KuPS:lle tarjottiin paikkaa ratkaista ottelu, sillä Emmi Siren rikkoi pilkun ja punaisen kortin arvoisesti. TiPS kuitenkin selvitti tämän ja iski alivoimaisena ottelun lisäajalla vielä toisen maalin ja piti täyden pistepotin itsellään.

KuPS-ottelun jälkeen TiPS pelasi maalittoman tasapelin HJK:n vieraana ja kärsi kärkikamppailussa 0-3 tappion Åland Unitedille. TiPS näytti jo kärsivän tappion Hongan vieraana, mutta kotijoukkue iski lopussa oman maalin ja pisteet tasattiin 2-2 lukemilla.

Elokuun lopussa Ilves saapui Tikkurilaan ja siirtyi ensimmäisellä puolikkaalla 0-1 johtoon. TiPS sai kuitenkin toisella puoliajalla pelinsä kulkemaan ja nappasi tärkeän 2-1 kotivoiton. Ottelusta alkoi myös vantaalaisten voittoputki, sillä heti seuraavassa ottelussaan TiPS nappasi PK-35 vieraana 0-1 voiton ja tämän jälkeen TiPS murskasi Vantaan paikalliskamppailussa PK-35 Vantaan selkeästi 6-1 lukemin.

Viimeisimmässä ottelussaan TiPS sai vieraakseen JyPK:n. TiPS aloitti vahvasti ja JyPK keskittyi puolustamaan tiiviisti. Puolustus murtui kuitenkin noin vartin jälkeen ja kotijoukkue siirtyi 1-0 maaliin. JyPK ei ensimmäisen puoliskon aikana päässyt maalipaikoille, mutta noin tunnin kohdalla joukkueelle tarjottiin loistavaa paikkaa. Isokääntä tuli korkeaan palloon ja jatko meni suoraan valkoisessa paidassa pelanneelle JyPK:lle, mutta laukaus painui ohi tyhjästä maalista. TiPS loi ottelun lopussa vielä useammankin maalipaikan, mutta lisämaaleja ei nähty, vaan ottelu päättyi 1-0.

TPS on kauden tiukimmalla hetkellä saanut pelinsä kulkemaan, sillä kolmesta viimeisimmästä ottelusta on tullut kaksi voittoa ja yksi tappio. Ensimmäinen voitto tuli FC Hongan vieraana, kun Netta Laasio iski hienon hyökkäyksen päätteeksi voittomaaliksi jääneen 0-1 osuman.

Turussa HJK oli vahvempi 0-2 lukemin, mutta edellisessä ottelussa TPS nappasi tärkeät pisteet, kun Ilves kaatui 2-4 lukemin. TPS siirtyi ensimmäisellä puoliskolla jo 0-2 johtoon, eikä Ilves päässyt kahta maalia lähemmäs, vaan pisteet matkasivat Turkuun. Tampereella nähtiin myös odotettu paluu, kun Amanda Aatsinki palasi pelikentille kahden kuukauden poissaolon jälkeen. Aatsinki halusi avata poissa olonsa syitä vähän enemmän.

– Oli sääressä pientä rasitusperäistä vammaa, jonka takia piti hetki olla sivussa. Alkukausi oli muutenkin todella vaikea ja siihen päälle vielä tälläinen vamma, niin eipä siinä kauheasti naurattanut. Olihan se ainakin aluksi todella vaikeaa myös henkisesti, kun en voinut edes treenata joukkueen kanssa, mutta kyllä se joukkueen tuella helpotti. Piti tehdä todella paljon työtä, jotta saatiin taas paikat kuntoon, mutta nyt kaiken pitäisi olla kunnossa!

Aatsingin poissaolon aikana joukkue pääsi sille tasolle, mitä se parhaimmillaan on, mutta pisteet välttelivät Palloseuraa. 

– Oman loukkaantumisen aikana joukkueen pelaaminen meni sille tasolle, jota toivottiin, mutta pisteitä ei meinannut tulla. Olihan se vähän haastavaa katsoa vierestä, kun ei itse voinut vaikuttaa peliin. Piti vain tukea joukkuetta ja auttaa eteenpäin. Onneksi kova työ palkittiin lopulta pisteillä! Ilvestä vastaan pääsin palaamaan kentälle ja se tuntui todella hyvältä! Voittamisen fiilistä oli ollut ikävä.

Ennen loukkaantumistaan Aatsinki oli noussut joukkueen vakiopelaajaksi, mutta joukkueen parantunut peli tarkoittaa sitä, että peliajasta on luvassa kova taistelu. Aatsinki kuitenkin tietää, miten peliaikaa saadaan.

– Peliaikaan tarvitaan oikeastaan vain yhtä asiaa: kovaa työtä. Täytyy painaa joka treenissä kovalla tasolla ja näyttää, miksi peliajan ansaitsee. Nyt joukkueen tilanne on se, että taistelu peliajasta on todella kovaa, mutta parempaa tilannetta ei voisi toivoa! Kova taistelu tarkoittaa sitä, että jokaisen pitää nostaa omaa tasoaan entistä enemmän.

Seuraava mahdollisuus peliaikaan on lauantaina, kun Tikkurilan Palloseura saapuu yläkentälle ja Aatsinki tietää hyvin, millainen joukkue on vastassa.

– Ollaan tutkittu paljon läpi sitä, millainen joukkue TiPS on. Todella kova joukkue, jossa on taitavia pelaajia. Jokaisen täytyy hoitaa oma roolinsa hyvin, jotta pidetään pisteet Turussa. Molemmilla on pelissä isot panokset, joten edessä on varmasti kova peli ja tiukka taistelu. Uskoisin, että TiPS:lla on ottelussa isommat paineet, koska he lähtevät otteluun ennakkosuosikkina, joten tämä on meille hyvä paikka pelata rennosti omaa peliä ja iskeä paikoista sisään. Näytettiin jo Ilvestä vastaan mihin pystytään tiukassa paikassa, joten jatketaan vain siitä!

Ottelu Tikkurilan Palloseuraa vastaan on runkosarjan toiseksi viimeinen kotiottelu ja Aatsinki toivoo, että yleisö löytäisi paikalle omiensa tueksi.

– Nyt jos joskus tarvitaan kaikkien mustavalkoisten tukea ja olisihan se todella hienoa nähdä yläkentän katsomo täynnä turkulaisia! 

Palloseuran päävalmentaja Sami Haltia on omistaan ylpeä, mutta haluaa korostaa, että tämä ei johdu vain Ilveksen voittamisesta, vaan joukkueen asenteesta läpi kauden.

– Viikon treeneihin oli tietysti hyvä fiilis lähteä, mutta niin oli myös ennen Ilvestä vastaan pelattua ottelua. Vaikka kausi on ollut vaikea, on joukkueen asenne ja tekeminen ollut hyvää koko kauden. Jos jotain muutosta pitää etsiä, niin ehkä se näkyy parhaiten siinä, että joukkue on löytänyt tekemiseensä rentoutta ja hyvä ilmapiiri on muuttunut entistä paremmaksi.

Ilvestä vastaan nähtiin voiton lisäksi myös paljon muutakin hyvää, sillä Amalia Härkönen ja Gabriela Pelogi iskivät ensimmäiset maalinsa Kansallisessa Liigassa, edellä äänessä ollut Aatsinki teki paluun pelikentille ja Selja Leiwo debytoi pääsarjatasolla.

– Aatsingilla oli ikävä loukkaantuminen ja olen todella iloinen, että hän pääsi näin nopeasti takaisin kuntoon ja pelikentille. Iso asia niin Amandalle, kuin koko joukkueelle, sillä hän on pelaaja, jota voi käyttää monessa tilanteessa. Selja Leiwo on kolkutellut liigajoukkueen portteja jo pitkään ja haastaa joukkuetta hyvin. Oli vain ajan kysymys koska hän pääsee ensimmäistä kertaa kentälle. Erinomainen pelaaja, joka vain 16-vuotiaana painaa edustuksen mukana. Gabin kausi oli haastava, sillä ikävä loukkaantuminen HJK-pelissä sotki hänen kauttaan. Kuntoutumisessa meni pitkään, mutta nyt on ollut ilo nähdä hänen otteitaan kentällä. Uskon, että kaikki nauttivat siitä, että Gabi on pelikunnossa! Meille erittäin hyvä pelaaja hyökkäykseen ja vastustajalle vähän lisää mietittävää!

Lauantain vastustaja TiPS voitti alkukaudella 1-0, eikä Haltia lähde sen pelin tulosta selittelemään. Pelin jälkeen on kuitenkin tapahtunut paljon.

– TiPS oli kotona parempi. Voitosta emme päässeet taistelemaan, vaan olimme pelillisesti alakynnessä ja  yritimme hakea maalitonta tasapeliä. Taistelu kesti pitkään, mutta TiPS osui lopussa. Silloin jouduttiin juoksemaan paljon, mutta olen varma, että joukkueen pelaaminen on ottanut isoja askelia eteenpäin sen pelin jälkeen. Uskon, että pisteistä käydään tiukka kamppailu.

Tikkurilan Palloseuran otteet ovat hyökkäyspäässä olleet vaihtelevia ja tähän yksi syy on varmasti ollut Roosa Ariyon loukkaantuminen. Puolustuspäässä vantaalaiset ovat kuitenkin olleet vahvoja läpi kauden.

– TiPS:n hyökkäys on todella monipuolista, pallollisena varmaa ja vikkelää. Joukkue on täynnä kovaa työtä tekeviä pelaajia, jotka osaavat haastaa kentän jokaisella osa-alueella. Ollaan käyty heidän pelaamistaan läpi ja tiedetään, mitä on tulossa ja mihin pitää pystyä puuttumaan. TiPS on todella intensiivinen joukkue ja tämä näkyy myös hyvänä puolustuksena. Joukkue reagoi kakkospalloihin kovaa, eivätkä pallot jää pyörimään puolustuspäässä. Toki siellä on myös omia puutteita, joihin voi iskeä kiinni. Täytyy vain luottaa, että onnistutaan puolustuksen rikkomisessa.

Ariyon loukkaantumisen myötä myös joukkueen kapteenistossa tapahtui muutoksia ja entinen TPS:n pelaaja Annika Haanpää nousi joukkueen kapteeniksi. Haanpää kantoi kapteenin nauhaa jo joukkueiden ensimmäisessä kohtaamisessa ja Haltia pystyy ymmärtämään miksi.

– Annika on kaikin puolin erinomainen tyyppi ja olen todella iloinen hänen puolestaan. Annika löysi hyvän joukkueen, jossa hän on onnistunut todella hyvin. Turussa hän viihtyi muutaman vuoden ja jokainen ehti huomata, kuinka pirteä ja motivoitunut hän oli. Hyvä jalkapalloilija, joka pelaa vahvaa kautta. Vaikka olenkin erittäin tyytyväinen Annikan otteista, täytyy lauantaina pyrkiä tekemään pelistä mahdollisimman ikävä, Haltia toteaa naurahtaen.

TPS sai Ilvestä vastaan maalihanoja auki ja joukkueella oli paikat suurempaankin maalimäärään. TiPS:aa vastaan omat paikat täytyy kuitenkin hyödyntää.

– Ollaan viime aikoina saatu luotua maalipaikkoja melko hyvin ja sitä kautta saatu myös tulosta. Nyt päällä on hyvä ja rento vire, joten täytyy vain jatkaa samalla rentoudella eteenpäin. Ollaan osoitettu, että kun ollaan selkä seinää vasten, niin pystytään joka tapauksessa saamaan onnistumisia. Nyt vain täytyy jatkaa näitä onnistumisia ja tuoda parasta esiin. Mitään tähtitieteellistä ei tarvi keksiä, vaan oma hyvän päivän peli riittää.

 

Palloseuran pelaajistossa on tapahtunut pieniä muutoksia. Viivi Ollonqvistin toipuminen ei ole edennyt toivotulla tavalla, vaan hänen kautensa on ohi Jenni Rannuksen, Viivi Spetsin ja Jatta Keskitalon tavoin. Muutoksia on kuitenkin tapahtunut myös positiivisella tavalla, sillä Julia Sainio on palannut täyteen harjoituskuntoon ja taistelee tiukasti peliajasta.

 

TPS – TiPS, 17.10. klo 14:00, Urheilupuiston yläkenttä.

Muistathan, että yleisen turvallisuuden vuoksi edellytämme yli 15-vuotiailta maskin käyttöä ottelutapahtumassa.
Lisätietoa löydät täältä: https://fc.tps.fi/palloliitto-ja-veikkausliiga-edellyttavat-maskin-kayttoa-ottelutapahtumissaan

Jos tunnet itsesi sairaaksi toivomme, että seuraat ottelua Ruutu+ välityksellä osoitteesta: https://www.ruutu.fi/stream/3708171

Kuva: Tiina Pirilä

Lisää uutisia