TPS:n kausi tuli päätökseensä Mikkelin Urheilupuistossa

Miesten Ykkösessä pelattiin lauantaina loppusarjojen päätöskierrokset. Yläloppusarjassa Ekenäs IF oli varmistanut Ykkösen mestaruuden ja nousun Veikkausliigaan jo edellisellä kierroksella, mutta monivaiheisiin nousukarsintoihin pääsemisestä taisteli tänään vielä kolme joukkuetta: MP, TPS ja SJK Akatemia. Päätöskierroksella tilanteet vaihtelivat eri paikkakunnilla, ja vielä taukotilanteiden mukaisesti TPS oli matkalla nousukarsintoihin sarjakolmosena. Lopulta ilta kääntyi turkulaisittain kuitenkin pettymyksen puolelle, sillä TPS jäi sarjassa viidenneksi ja ulos nousukarsinnoista.

Jalkapallokauden kääntymisen loppua kohti huomasi lauantaina Mikkelin Urheilupuistossa sekä alas kohti pelialustaa että ylös kohti taivasta katsomalla. Ennen ottelua Mikkelissä oli satanut räntää ja läpi pelin vihmoi vettä. Urheilupuiston erittäin liukas ja märäksi vettynyt luonnonnurmikenttä saneli tänään sen, että palloa pyrittiin pelaamaan enemmän ilmassa kuin maata pitkin lyhytsyötöin. Kuvaavaa oli, että pelin kaikki kolme maalia syntyivät kulmapotkuista.

Kokonaisuudessaan isäntäjoukkue MP oli tänään joukkueista se, joka pystyi luomaan enemmän maalipaikkoja. Tauolle poistuttiin kuitenkin turkulaisjohdossa, kun TPS-toppari Roope Pakkanen onnistui maalinteossa kulmapotkun jälkitilanteesta. Tässä vaiheessa kaikki näytti vielä mustavalkoisten lasien läpi katsottuna hyvältä: TPS oli kiinni nousukarsintojen ensimmäisen pelin kotietuun oikeuttavassa kolmossijassa. MP sen sijaan oli taukotilanteiden mukaan putoamassa kokonaan ulos jatkopeleistä, kun SJK Akatemialla oli 2–1-taukojohto omassa pelissään HIFK:ta vastaan.

Tilanne kiepahti kuitenkin nopeasti päälaelleen, kun vahvaa painetta TPS-päätyyn luonut MP onnistui tasoittamaan pelin Joel Laitisen puskumaalilla 56. minuutilla. Nyt reaaliaikaisessa tilanteessa ulos nousukarsinnoista oli pullahtamassa TPS. TPS:n taivas synkkeni entisestään kymmenisen minuuttia myöhemmin, kun MP teki toistamiseen puskumaalin kulmapotkusta – nyt asialla oli Olli Kilpeläinen.

Tappiolle jouduttuaan TPS haki riskilläkin lisäosumia, sillä turkulaisten kauden jatkuminen edellytti voittoa, kun SJK Akatemia oli omasta pelistään ottamassa täyttä pistepottia. Tepsi yritti hakea muutosta pelin kulkuun vaihtojen avulla, mutta lopulta MP:n lisäosumat olivat lähempänä kuin TPS:n tasoitus.

Erotuomari Juuso Vuorisen viheltäessä pelin päättyneeksi, olivat lukemat Mikkelin Urheilupuiston tulostaululla isäntien hyväksi 2–1. Kun samaan aikaan Seinäjoella SJK Akatemia voitti HIFK:n maalein 3–2, oli TPS:n kohtalona pudota viimeisellä kierroksella sarjataulukon neljänneltä sijalta viidenneksi.

– Savessa saatiin tänään painia. Mikkeli pystyi luomaan enemmän paikkoja kuin me. Vaikka lähtökohdat kauteen olivat sellaiset, että koetimme saada vakautta talouteen, eivätkä tavoitteet olleet ehkä yhtä kovat kuin edellisellä juhlakaudella, niin olen silti pettynyt viidenteen sijaan. Meillä ei riittänyt. Tämä oli minulle viimeinen valmennettu peli tässä seurassa, ja omalta osaltani tulevaisuus on vielä hämärän peitossa, niin ei tässä paljon positiivisia ajatuksia juuri nyt mielessä ole, totesi TPS:n päävalmentaja Mika Laurikainen ottelun jälkeen.

Laurikaiselle kulunut kausi oli yhdeksäs Turun Palloseuran päävalmentajana. Laurikaisen edelliset valmennuspestit sijoittuvat vuosiin 2014–2018 ja 2001–2003. Laurikainen jakaa pisimpään Tepsiä valmentaneen päävalmentajan tittelin yhdessä seuran ensimmäisen päävalmentajan Juuso Lampilan kanssa, joka kantoi joukkueen vetovastuuta vuodet 1939–1947. Valmennettuja otteluja Laurikaisella on TPS:n seurahistoriassa eniten. Päävalmentajavuosinaan hän nosti TPS:n kahdesti Veikkausliigaan.

– En vaihtaisi yhtään kautta pois, mitä olen näissä hommissa ollut. Turun Palloseurassa kannattaminen on ollut huippuluokkaa kaikkina näinä vuosina ja katsomosta on tullut joukkueelle tukea, vaikka on ollut ylä- ja alamäkiä, voittoja ja tappiota – siitä kiitos tälle yhteisölle. Täällä on ollut paljon hienoja ihmisiä, keiden kanssa olen saanut tehdä töitä. Ilon tunteita näihin vuosiin on lopulta mahtunut enemmän kuin pettymyksiä. Olen tehnyt tämän seuran päävalmentajana töitä sellaisina hetkinä, kun seura on ollut vaikeuksissa. Toivon, että asiaa ajatellaan sitä kautta, että työni tälle seuralle on ollut merkityksellistä. Olisi voinut mennä aika paljon huonomminkin. Kaikki tässä on tehty Tepsin puolesta, Laurikainen summaa ajatuksiaan.

Kuluvan kauden alku oli TPS:lle hankala: seitsemän ensimmäistä peliä tuottivat joukkueelle viisi sarjapistettä. Tämän jälkeen tapahtui iso muutos, sillä seuraavat kymmenen peliä TPS pelasi ilman yhtään tappiota, venyttäen keskikesällä voittoputkensa pisimmillään kuuden ottelun mittaiseksi. Viidettä sijaa korkeammalle suoritus ei kuitenkaan lopulta riittänyt. Ylemmän loppusarjan viidestä ottelustaan TPS keräsi yhden pisteen.

– Kaikista taloudellisista leikkauksista huolimatta meidän olisi pitänyt pystyä parempaan tulokseen tällä kaudella, se on selvää. Ja varmaan joukkueen pysyessä terveenä olisimmekin olleet kolmen joukossa. Nyt tämä oli pienestä kiinni, kun nousukarsinnoista jäätiin ulos viimeisellä hetkellä. Kausi alkoi siten, että ehjä ja paras mahdollinen rosteri saatiin jalkeille varsin myöhäisessä vaiheessa. Sitten kun se saatiin jalkeille, niin pelasimme tosi hyvin silloin kesällä. Kun rosteri rupesi rakoilemaan loukkaantumisten ja pelikieltojen myötä, niin me emme sitä ihan kestäneet – se on melkeinpä se ratkaiseva tekijä mielestäni. Nytkin meiltä putosi tästä ratkaisupelistä vielä eilen Joonas Lakkamäki riveistä pois, ja parin pelaajan jalkaa jouduttiin puuduttamaan tämän päivän ottelua varten, Laurikainen sanoo.

Kuluvan kauden positiiviseen antiin Laurikainen laskee sen, että Tepsin riveissä Ykköstä on tällä kaudella pelannut 12 TPS-kasvattia ja uusia Ykkösen debyyttejä on nähty useita. Ensimmäiset pelinsä Ykkösessä pelasivat tällä kaudella nuoret TPS-kasvatit Aapo BoströmOnni HelénTuomas PippolaEero Uusitalo ja Veeti Pohtio.

– Ajatusta joukkueemme rakentumisesta enemmän omien kasvattien ympärille lähdettiin viemään eteenpäin tänä vuonna ja moni nuori TPS-kasvatti tekikin Ykkösen debyyttinsä. Se on työ, mitä on mielestäni äärimmäisen tärkeää jatkaa Tepsissä tulevaisuudessakin. Se tulee aikanaan kantamaan hedelmää.

Lopputulos:

MP–TPS 2–1(0–1)

Ottelun maalit:

42 min 0–1 Roope Pakkanen
56 min 1–1 Joel Laitinen
65 min 2–1 Olli Kilpeläinen

Varoitukset:

MP
90+4 min Jesse Kilpeläinen

TPS
11 min Matias Kivikko Arraño
54 min Umar Bala Muhammed
77 min Joonas Sundman

TPS:n kokoonpano:

Jere Koponen (MV, C)
Samba Benga
Joonas Sundman (79 min Onnipekka Pajula)
Matias Kivikko Arraño (79 min Severi Pöysä)
Roope Pakkanen
Jesper Karlsson
Daniel Rantanen
Alhaji Gero (64 min Linus Rönnberg)
Umar Bala Muhammed
Kasper Hämäläinen
Onni Helén (64 min Torfiq Ali-Abubakar)

Erotuomari: Juuso Vuorinen

Pelipaikka: Mikkelin Urheilupuisto

Yleisömäärä: 345

Ottelun kooste

Lisää uutisia